Rådmannen ber politikerne si nei til bygging i Elgeseter park og i vernet del av Høgskoleparken, men åpner for noe bygging i Klæbuveien og mellom Hesthagen og Gløshaugen.

Ola Lund Renolen (MDG) jobbet i går kveld hardt for å samle flertall for et forslag som sier nei til all bygging i park. Forslaget spilte også inn at tomtene i Eddaparken, de to tomme bygårdene i Elgeseter gate 4 og 6 og jugendgården i Elgeseter gate 28 vurderes som aktuelle. Forslaget var ifølge Renolen på vegne av MDG, Ap og Senterpartiet.

Men samarbeidspartiene Venstre og KrF mente forslaget tok for lett på NTNUs ønsker, og Renolen lyktes ikke å samle et flertall i sentrum-venstre koalisjonen.

Snudde brått

Ved 20-tiden snudde Renolen på hælen. Han trakk forslaget og fremmet et nytt som ligner mye på rådmannens innstilling. I dette forslaget åpnes det for bygging både i Klæbuveien og mellom Hesthagen og Gløshaugen, men det tas forbehold om at det ikke skal være noen massiv bygging i parkområdene.

- Vi jobbet med et alternativt forslag, men gikk tilbake på det opprinnelige, sier Renolen.

Varaordføreren vedgår at det var etter Arbeidetpartiets ønske at forslaget ble endret til å åpne for bygging i parken.

Partnerne ville ikke bli med

Både Venstre og KrF er enige om at det ikke skal bygges i Elgeseter park og i vernet del av Høyskoleparken foran Hovedbygningen, men de ville ikke nå stenge døra for en løsning i Klæbuveien bak «Drosjenes», eller i grøntområdet mellom Hesthagen og Gløshaugen, slik Renolens forslag gikk ut på.

- Vi mente det var feil å lukke for mye i høringsrunden, sier Erling Moe (V).

- Jeg mener også det skal bygges minst mulig i park, og jeg synes det er uaktuelt å bygge i Klæbuveien nord for Døvekirka. Men jeg synes det er merkelig å ikke ha det med i høringsrunden. Rektor sa i møte med formannskapet sist fredag at aksen mellom Handelshøyskolen og Gløshaugen var viktigst for NTNU. Da synes jeg er det er opplagt at vi må ha en høring rundt dette området.

Moe er enig i at jugendsgårdene skal bevares.

- Men vi vil ikke tvinge NTNU inn i dem. Dette er falleferdige hus der det er smått og krøbelt. Vi bør bevare dem for deres historiske verdi og ikke knytte dem til campussaken.

Tar ikke NTNU nok på alvor

Geirmund Lykke var også kritisk til forslaget fra Renolen.

- Jeg synes ikke forslaget tok NTNUs klare signal tilstrekkelig på alvor. Dette er også å ta for lett på føringene fra bystyret og regjeringen om å utvikle campus vestover. Det gjør man ikke med peke på området sør for Gløshaugen.

Lykke ønsker heller ikke bygging i Klæbuveien nord for Døvekirka, men sier at han i likhet med rådmannen ønsker høring både om denne løsningen og aksen mellom Hesthagen og Gløshaugen.

Lykke går for rådmannens innstilling med et tillegg om å skape en forbindelse mellom Gløshaugen og «Drosjenes» med ei bru.

NTNUs campusplan blir nå lagt ut på høring i seks uker med klare føringer fra politikerne. Hvilke konkrete tomter NTNU kan bygge på, blir bestemt i sluttbehandlingen senere i år.

NTNU vil ha spillerom

Campussaken handler i denne omgang om offentlig ettersyn og høring av NTNUs planprogram. NTNU har ønsket å holde alle muligheter åpne for videre utredning fordi det ennå knytter seg stor usikkerhet rundt mange tomter. For eksempel er det uklart om det kan bygges på den verdifulle Fengselstomta bak Studentersamfundet. NTNU ønsker mest mulig spillerom.

Universitetet mener den beste campusløsningen er å bygge i deler av parken for å lage et kompakt campus som samtidig knytter NTNU nærmere til byen og lager en forbindelse mellom Gløshaugen og helsefagene på Øya.

«Store negative følger»

Rådmannens forslag om å frede Elgeseter park og vernet del av Høyskoleparken som er vernet av Riksantikvaren, kommer etter kommunens konsekvensutredning. Den sier at bygging i disse områdene vil ha store negative følger for natur, kultur - og nærmiljø. Formannskapet varslet da også tidlig at campusutbyggingen må skje slik at Høyskoleparken «ivaretas».

Aksjonen Bevar Høyskoleparken har argumentert for at parken må bevares som grøntverdi både for naboer og byens befolkning.

Geirmund Lykke (KrF) og Venstres Erling Moe Foto: Christine Schefte
Politikerne sier nei til at NTNU skal få benytte deler av Elgeseter park (ned til høyre i bildet) og vernet del av Høyskoleparken (foran Hovedbygningen) til campus. Foto: Morten Antonsen
Rådmannen anbefaler de gule tomtene, åpner for de brune men sier nei til de røde som NTNU gjerne vil ha. Foto: Adresseavisen
Ola Lund Renolen måtte gi opp forsøket på ful l fredning av Høyskoleparken. Foto: Christine Schefte
Geirmund Lykke mener det feil å lukke for mye før høringsrunden. Foto: Christine Schefte
Hvis det ikke kan bygges i parkarealer, må NTNU se sørover for løsninger, har rektor Gunnar Bovim varslet. Foto: Mariann Dybdahl