Eva Fjeldstad var 25 år og sosialhøgskolestudent i Trondheim. I takketalen kalte hun konkurransen kjønnsdiskriminerende og et fesjå. Det vakte oppstandelse i hele landet. VG kalte henne Miss Rebell, NRK Dagsnytt sendte deler av protest-talen i sin hovedsending morgenen etter, og på førstesiden i Adresseavisen sto det «Kvinnefrontkupp i Miss Norge-showet».

Artikkelen forteller at publikum fikk seg litt av et sjokk da det viste seg at vinneren hadde meldt seg på for å protestere mot arrangementet.

Slik så førstesida av Adresseavisen ut 20. oktober 1978.

Du kan lese takketalen hennes her (ekstern lenke)

Ville stoppe arrangementet

Avisa skriver at hun «ville vinne konkurransen, ikke for å høste heder for sitt smukke utseende, men for gjennom viraken bedre å kunne stikke pinner i hjulene for arrangørene». Videre sa hun: «Det er ikke min person, men saken som er viktig. Vårt mål i Kvinnefronten var å skape problemer for arrangøren og få i stand en diskusjon blant folk og hindre at det ble kåret noen Miss Trondheim».

Når Eva Fjeldstad leser dette i dag, er hun enig med seg selv fra den gang.

- Det var saken som var viktig. Vi oppnådde det vi ville. Det ble ingen Miss Norge-finale det året, og det gikk over ti år før det ble arrangert en ny landsomfattende missekåring, sier hun.

LES OGSÅ DEN GANG DA: Året var 1978, og rødstrømpe stjal misseshow

- Bra aksjon

- Vi var enige om at det var en bra aksjon, sier Eva Fjeldstad i dag.

Hun forteller at hun gjorde sitt beste for å framstå som en vanlig deltaker. Samtidig aksjonerte kvinneorganisasjonene Kvinnefronten og Brød og Roser utenfor utestedet Bajazzo, der missekåringen skjedde. Hun forteller at arrangørene fikk mistanke om at en av deltakerne var med på falske premisser før vinneren ble offentliggjort, men etter at kåringen var avgjort.

Ble avslørt

TV-personligheten Andreas Diesen var konferansier og avslørte at Eva Fjeldstad var medlem i Kvinnefronten etter å ha konfrontert alle finalistene med ryktene. Men da hadde hun allerede vunnet, og de andre finalistene trakk seg. Hun fikk også lov til å holde talen sin.

Missen og konferansieren: Her er Eva Fjeldstad sammen med TV-kjendisen Andreas Diesen under kåringen av Miss Trondheim i 1978.

Adresseavisen skrev om arrangementet at det var en spent stemning hele kvelden. Ifølge artikkelen oppsto det bråk i restauranten da det ble kjent at en kvinnefronter hadde vunnet. Fra salen lød det tilrop som «Rødstrømper vinner aldri landsfinalen». Men Andreas Diesen skal ha roet ned publikum og bedt folk om å respektere det syn Eva Fjeldstad ga uttrykk for.

- Aksjonen fungerte, men det føltes ikke så bra for meg. Jeg har alltid følt meg beklemt når det er blitt dratt fram.

Målt på grunn av utseendet

Eva Fjeldstad følte at hun ble målt og vurdert for utseendet sitt fordi hun hadde vunnet en missekåring.

- Jeg syntes det var flaut. Det var ingen hyggelig opplevelse at folk målte meg opp og ned og mente jeg ikke holdt mål. Folk forsto ikke at jeg kunne ha vunnet en missekonkurranse. Det var ubehagelig og direkte plagsomt, sier hun og mener dette understreker at hun ble møtt med de samme holdningene hun protesterte mot.

Nå har det gått 40 år, og det er greit for henne å snakke om det. Historien er også omtalt i boka «Kreativitet og feministaktivisme på 70- og 80-tallet i Trondheim».

- Det jeg syns var morsomt, var at dette var noe vi fant på i Trondheim rundt middagsbordet i kollektivet der jeg bodde. Det var ikke en aksjon styrt fra Kvinnefronten sentralt, sier Eva Fjeldstad nesten 40 år etterpå.

- Så viste det seg at tilfeldigvis hadde folk i Ålesund og Bergen fått samme idé.

Eva Fjeldstad 40 år etter: I 1978 kuppet hun Miss Trondheim og Adresseavisen skrev: «Rødstrømpe stjal misseshowet».

SE 8.MARS-PAROLENE FRA 1973 OG FREM TIL I DAG: «Ta meg på alvor, ikke på rompa!»

Fikk ideen over fiskekaker

Hun forteller at de satt og spiste fiskekaker med raspet gulrot og drodlet om aksjoner i forbindelse med missekåringen som skulle skje i Trondheim.

- Jeg meldte meg på bare fordi jeg tenkte at det var lurt å vite hva de spurte deltakerne om. Slik ville det være lettere for oss å vite hva vi skulle demonstrere mot, forteller Eva Fjeldstad.

Den gangen ble det sagt fra arrangørene at de var på jakt etter vanlige jenter med sunne interesser. I konkurransen gikk de i vanlige klær og ikke bikini eller badedrakt, slik det hadde vært vanlig før.

- Var ute etter pene jenter

- Men det var jo sminkefirmaet Max Factor og flere klesmerker som sto bak. De var på jakt etter modeller for produktene sine. Klart de var ute etter pene jenter, sier Eva Fjeldstad i dag.

Eva Fjeldstad var student på Sosialhøgskolen i Trondheim. Før konkurransen ble hun sminket og frisert og fikk låne en svart kjole.

Slik så Eva Fjeldstad ut den gangen. Hun var nyfrisert, nysminket og kledd i lånt kjole.

Hun sa hun studerte kunsthistorie fordi det kunne virke mistenkelig at en sosialhøyskolestudent skulle delta i en missekåring. Hun sa naturlig nok ikke at hun var med i Kvinnefronten. Derimot fortalte hun om interessene sine for skuespill, skisport, forming, håndarbeid og snekring.