– Jeg synes det er artig og stort, og så ble jeg veldig overrasket – det var utrolig mange gode kandidater, sier Nina Fjelnset etter å ha mottat prisen for årets DigIT-kvinne 2018.

Fjelnset forteller at hun ikke hadde vært så bevisst på at det hun gjorde ble sett.

Gjennom selskapene Able Magic og Munti Magic lager hun digitale historieopplevelser og digitale aktiviteter for barn og familier i offentlige rom, samt at de lager spill, apper og digitale bøker.

Fra scenen sa prisutdeler, fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap), at selskapene hennes skiller seg ut fordi de jobber i et skille mellom teknologi og kultur.

– Vi har historiefortelling som kjernen, og så bruker vi teknologien som et verktøy, sier hun.

– Jeg føler at det er teamet som har vunnet. 2018 kjennes ut som vårt år, sier Fjelnset.

Fornøyd prisvinner: – Jeg er helt avhengig av teamet, sa Nina Fjelnset fra scenen. Foto: Sigurd Lein Hernes

Starten på karrieren var at noen så henne

Det var et fullstappet lokale hos DNB på Solsiden i Trondheim da DigIT 2018 gikk av stabelen. Årets tema var rollemodeller, og arrangementet hadde mange foredragsholdere, deriblant Lise Lyngsnes Randeberg som er professor og president i fagforeningen Tekna.

Hun snakket om man kan redde verden med teknologi fra Trondheim. Og under foredraget hadde hun blitt utfordret til å snakke om seg selv.

– Det å bli sett og anerkjent er viktig, sa hun fra scenen.

– Jeg er professor i dag fordi min professor sa jeg hadde et talent. Han trodde på meg.

Åpenhjertig: Lise Lyngsnes Randeberg fortalte åpenhjertig og personlig om sitt eget liv fra scenen, til inspirasjon fra publikum. Foto: Sigurd Lein Hernes

Randeberg fortalte videre om at hun var fra en vanlig trøndersk arbeiderklassefamilie, og at ingen i familien hadde høyere utdanning enn videregående skole.

– Starten på min karriere var at noen så meg, sa hun.

– Det er mange nok oppdrag å ta tak i, og dere kan hjelpe til i fremtiden, sa Randeberg med henvisning til publikum.

Spiller opp til kvinnedagen

Prosjektleder Kristina Brend, som selv er student på femte året innenfor industriell økonomi, forteller at formålet med arrangementet er å ha en faglig festkveld for å feire kvinner i teknologi.

– Vi la det til i dag for å spille opp til 8. mars, sier hun.

Motivasjon: Anja Hammerseng-Edin holdt et foredrag om motivasjon og det å føle seg utenfor – og hvordan man kan overkomme frykter. Foto: Sigurd Lein Hernes

I fjor var det to separate arrangementer, DigIT 2017 og  Vorspiel til kvinnedagen med DNB, Innovasjon Norge og Trønderenergi. Men i år samlet de kreftene for å lage en stor festkveld, forteller Brend.

– Jeg synes det er veldig kult at trøndersk næringsliv støtter opp om dette. Det viser at vi har mange gode bedrifter som satser på både kvinner og teknologi, sier hun.

Temaet falt i smak

Nytt av året er at Jenteprosjektet Ada ved NTNU har blitt med som arrangør.

– Det er et sykt bra opplegg og en veldig inspirerende kveld, sier Hege Krokås Borge, som er kommunikasjonsteknologistudent ved NTNU og en av arrangørene fra Jenteprosjektet Ada.

– Ved at vi ble med på prosjektet fikk vi med flere kvinnelige teknologistudenter til stede, sier hun.

Mathilde Theisen, som studerer datateknologi og også var med som arrangør via Jenteprosjektet Ada, sier det er mye ved arrangementet som motiverer og at foredragene er veldig inspirerende.

Robot: Hege Krokås Borge (f.v.), Line Berg, Kristina Brend, Neshat Naderi og Mathilde Theisen samlet rundt roboten Pepper, som Naderi hadde programmert til å ønske alle velkommen da de ankom arrangementet. Foto: Sigurd Lein Hernes

– Det er deilig med foredrag om ting man kan gjøre, at det man ønsker kan gå i oppfyllelse. Det trenger ikke bare være en drøm, sier Theisen.

Begge to forteller at de begynte på teknologistudier etter å ha vært med på teknologicamper i regi av Jenteprosjektet Ada. Og temaet rollemodeller, falt i smak.

– Man får mulighet til å vise frem mange gode rollemodeller på et slikt arrangement for folk som gjerne trenger en rollemodell, sier Borge, og legger til:

– Man trenger slike rollemodeller som Lise Lyngsnes Randeberg, som forteller om sine erfaringer og at det går greit til slutt, selv om det går dårlig til tider. Man trenger ikke dem som sier at «livet mitt er perfekt, punktum».

Kvinnedagen viktig for bransjen

Både Theisen og Borge er samstemte om at 8. mars er viktig for deres bransje.

– Det er per dags dato en mannsdominert bransje når du kommer ut i arbeidslivet. Det er viktig å ha fokus på at vi vil ha likestilling også innenfor teknologi med tanke på at teknologi kommer til å være ekstremt viktig for fremtiden til hele verden, og da kan det ikke bare være menn som tar seg av det, man må ha hele befolkningen, sier Borge.

Også prosjektleder for Jenteprosjektet Ada, Line Berg ved NTNU, mener 8. mars er viktig for bransjen.

– Er det en bransje 8. mars er viktig for, så er det teknologibransjen, sier hun og viser til noe Lise Lyngsnes Randeberg sa fra scenen: at det bare er 12 prosent kvinnelige professorer ved fakultetet på NTNU nå.

– Det er viktig for den demokratiske utviklingen at både kvinner og menn er med på å utvikle fremtidens teknologi, sier hun.

– De som innehar kunnskap om teknologi, er med på å forme den i fremtiden.