Begrunnelsen er enkel:

- Kvinner tjener i snitt 87 prosent av det menn tjener, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. I kampen for likelønn, vil vi derfor markere dette ved at kvinner legger ned sitt arbeid klokken 14.58 denne dagen, 24. oktober, sier Silje Salomonsen, leder i Trondheim SV.

Utregningen er basert på en åttetimersdag som starter kl 08.00 og normalt avsluttes kl 16.00.

Les også: Uenige om like-lønn må vedtas med lov

Les også: Kvinnelige ledere tjener kun 77 prosent av mannlige lederes lønn

Island først ut med forbud

Aksjonsformen, og datoen, stammer fra Island der kvinner 24. oktober 2016 forlot sitt arbeid klokken 14.38 for å demonstrere utenfor Alltinget i Reykjavík. På Island var det fra dette tidspunktet og ut arbeidsdagen at gjennomsnittskvinnen jobber gratis ut fra lønnsgapet mellom kjønnene.

Så ble også Island, gjennom et vedtak fattet 8. mars 2017, først i verden med å lovfeste likelønn mellom kvinner og menn.

Her blir 8. mars 2018 lanseringsdato for aksjonen som Rødt og SV håper blir en nasjonal markering.

- Norge har relativt sett bedre økonomi enn Island, så når de får det til bør jaggu også vi klare det i Norge, sier Ragna Vorkinnslien, gruppeleder for Rødt i Trondheim bystyre.

Les også: Island mener også Norge må lovfeste likelønn

Politisk streik

Forslaget om en såkalt islandaksjon for likelønn, dukket opp under fagbevegelsens Trondheimskonferansen i januar. Der ble 8. mars lansert som aksjonsdag. Men for at dette skal bli gjort riktig, og innenfor arbeidslivets regler for politisk streik, trengs det mer planlegging, mener Rødt og SV.

Å legge ned arbeidet, i praksis streike, siste drøye timen av en arbeidsdag, er altså ikke noe hver enkelt arbeidstaker bør foreta seg på egen hånd, mener Salomonsen og Vorkinnslien.

- Det er viktig å forankre aksjonen ute i fagforeningene slik at regler følges og dette blir gjort riktig. Vi håper jo flest mulig vil slutte opp om aksjonen, så ønsker man å bli med bør man ta det opp med tillitsvalgte og fagforeningen sin, sier Salomonsen.

Les også: - Hvis kvinner skal bli store kunstnere, så er det bare én ting som gjelder

Etterlyser reelle tiltak

Håpet deres er at likelønnsaksjonen på FN-dagen i oktober, skal utrette mer enn det 8. mars-parolene har klart så langt.

- Likelønn har vært en parole og del av kvinnekampen uendelig lenge nå. Nå vil vi markere sterkere. Og det handler om to ting: For det første en bevisstgjøring, blant annet om at lønnsforskjellene mellom kjønnene ikke bare kan forklares med at kvinner velger lavtlønnede yrker og jobber deltid, men at det faktisk er et lønnsgap mellom kvinner og menn i samme stillinger i en rekke bransjer. For det andre håper vi denne aksjonen kan føre til at det omsider settes inn ordentlige tiltak for å sikre lik lønn for likt arbeid, sier Vorkinnslien.

- Dette kan ikke overlates til hver enkelt kvinne å løse selv. Det trengs politiske vedtak, er Vorkinnslien og Salomonsen enige om.

Les også: Her signeres avtalen som sikrer likelønn for landslagene