- Det har vært en komplisert og vanskelig situasjon, sier Hansen om Stortingets byggeskandale i presidentskapet.

Eva Kristin Hansen og andre nyvalgte visepresidentene i Stortingets presidentskap har ikke klart å skaffe seg oversikt over Stortingets elleville byggeprosjekt etter at de tiltrådte presidentskapet etter stortingsvalget i høst.

Det klarte heller aldri Olemic Thommessen.

Torsdag morgen måtte han trekke seg.

- Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident og jeg vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen, sa Thommessen til Stortinget noen minutter etter klokken 10.

– En spesiell situasjon for Norge når vi har en stortingspresident som går av, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Statsministeren tror ikke Thommessens avgang løser problemet med gigangoverskridelsen .

– Byggeprosjektet kom skeivt ut fra hoppet fra starten av, men jeg forstår at det skal ha en politisk konsekvens når et byggeprosjekt har gått helt ut av rammene, sa Solberg.

Burde gått før

I høst var Eva Kristin Hansen opposisjonens protestkort og Thommessens motkandidat.

Thommessen ble gjenvalgt med knappes mulig margin ved hjelp av stemmene til Høyre, fro, Venstre og KrF. Som stortingspresident og nummer to etter kongen.

Hansen ble første visepresident.

Nå sier hun til Adresseavisen at Thommessens beslutning om å trekke seg kom overraskende, men at den er riktig.

- KrF stemte for Thommessen i høst. Jeg hadde ikke forventet at de skulle trekke denne tilliten nå. Når de nå trekker tilliten, er det riktig at han går. Flertallet var svakt, sier Hansen.

- Burde han trukket seg tidligere?

- Arbeiderpartiet hadde som kjent en annen kandidat i høst. Jeg nøyer meg med å si at jeg står på partilinjen. Også i denne saken, sier Hansen.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ba allerede i forrige stortingspresident Olemic Thommessen om å trekke seg.

Hør Adresseavisens kommentatorer i podkasten OmAdressert

Et ugjennomtrengelig prosjekt

Hansen erkjenner at byggesaken i Stortinget har vært vanskelig å få oversikt over.

- Dette har vært en svært komplisert sak og en sammenhengende skandale. Brolagt med dårlig oversikt og overskridelser. Stortinget burde aldri stått som byggherre i dette prosjektet. Dette skjedde før min tid, men var den første store feilvurderingen. Siden har det bare rullet på.

- Høyre har ment at hele presidentskapet har ansvar i denne saken, ikke Thommessen alene?

- Vi kom i høst. Nå har Thommessen tatt det politiske ansvaret for situasjonen. Det jeg kan si, er at det ikke har vært ukomplisert å skaffe seg den nødvendige oversikten og innsikten i dette prosjektet, sier Hansen.

Nekter skyld

Det var imidlertid lite i Thommessens uttalelser torsdag som tydet på at han faktisk tok noe politisk ansvar for de enorme overskridelsene.

- Det ble klart i dag at KrFs gruppe mener det er riktig at jeg går. Dermed er det parlamentariske grunnlaget jeg er valgt på ikke til stede lenger. Da er det naturlig at jeg går.

- Har du selv gjort noe galt, eller har du blitt en syndebukk?

- Det har jeg ingen kommentar til i dag. Jeg tar etterretning at KrF landet på det de gjorde, og det er grunnlaget for at jeg går, sier Thommessen.

Regner med ny sprekk

Selv uten KrFs beslutning onsdag kveld, var det bare et spørsmål om tid før selv Thommessens egne parti- og regjeringskolleger hadde gjort fullt opprør.

Michael Tetzschner sitter kontroll- og konstitusjonskomiteen for Høye. Han har lenge vært kritisk til Thomessens virke som stortingspresident, ikke bare i byggesaken.

- Vi har, både rundt dette presidentskapet og det foregående, hatt problemer med hvordan institusjonen skal drives. Og ikke bare i økonomiske spørsmål, sier Tetzchner.

Tetzchner regner med at sluttregningen for byggeprosjektet langt vil overgå den siste, kjente oversikten på 2,3 milliarder kroner.

Tetzchner begrunner dette med at prosjektet konsekvent er underrapportert, at potensielle erstatninger ikke er estimert og at kostnader for å innrede bygget så langt ikke er tatt inn.

Kritisk

Han mener Thommessen har vært påfallende lite villig til å ta ansvar og vise måtehold.

- Kreativiteten i å skylde på andre har vært imponerende i denne saken. Man har ved flere anledninger pekt på pålegg som ikke har vært pålegg. Det er også mulig å diskutere bruken hvorvidt man har skjøvet 22. juli-argumenter foran seg for å forklare kostnadsdrivende elementer, påpeker Tetzchner.

Frp's Sivert Bjørnstad var sammen med Tetzchner den første av de borgerlige politikerne som hevet røsten med krav om Thommessens avgang.

- Dette er det beste for alle parter. Nå må et samlet storting begynne jobben med å gjenopprette Stortingets omdømme, sier Bjørnstad.

Høyres Helleland kan bli ny president

Alle partiene på Stortinget gir nå uttrykk for at de vi støtte en ny stortingspresident fra Høyre. Det kan raskt bli Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, ifølge kilder i Høyre.

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi har ikke begynt prosessen. Dette kom litt mer brått på enn det vi hadde regnet med, sier Helleland selv.

Om Helleland skulle takke nei og fortsette som parlamentarisk leder, er innpisker og nestleder i kontrollkomiteen Svein Harberg en aktuelle kandidater. Andre nevner nestleder i Høyres stortingsgruppe, Tone Trøen.

AVGJORT: Visepresidentene Eva Kristin Hansen (Ap og Abid Raja (V) i samtale med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Olav Olsen, Aftenposten