Trondheim troner øverst på lista over registrerte snøscootere, eller beltemotorsykkel som de omtales som i Statens vegvesens statistikk. Det til tross for at det knapt finnes en flekk i Trondheim kommune der det er lov til å bruke dem.

- Forklaringen på det er at alle snøscooterne vi selger i Trondheim blir registrert her. Mange havner i nabokommunene og omtrent halvparten havner utenfor Trøndelags grenser, forklarer Håkon Ler, som er salgssjef hos Brødrene Ler.

Statistikk for hele landet viser en økning i antallet nyregistrerte snøscootere med cirka 27 prosent fra januar 2017 til januar 2018.

Snøscooter-spesialisten har også merket økt salg etter at flere kommuner har åpnet traseer der folk kan kjøre lovlig.

- Både snømengdene i år og økt tilrettelegging i flere kommuner har påvirket salget. Det er det ingen tvil om, sier Ler.

Sjekk din kommune

Mange hytteeiere med snøscooter i Midtre-Gauldal

Leder i utvalg for næring, plan og miljø i Midtre-Gauldal, Svein Fløttum (Sp), har selv snøscooter som han bruker i næringsøyemed. Han forklarer det store antallet i kommunen slik:

- Vi er en av Trøndelags største hyttekommuner og mange av disse hyttene ligger langt unna vinterbrøytet vei. Vi har en veldig enkel scooter-politikk som sier at de som ber om å få kjøre til og fra disse hyttene får løyve, forteller Fløttum.

Bonde og Sp-politiker Svein Fløttum på Singsås mener ulovlig snøscooterkjøring ikke er noe stort problem i Midtre Gauldal.

Han påpeker at veldig mange innbyggere også bruker snøscooter i egen næringsvirksomhet, gjerne i forbindelse med gårds- og seterdrift.

- Det finnes ingen rekreasjonsløyper i kommunen. Det er en veldig komplisert prosess å få til en reguleringsplan for noe slikt her, og det er heller ingen som har etterspurt dette. Vi er da heller ikke plaget med mye ulovlig eller uvettig kjøring her, sier Fløttum.

Verdalingene kjører i Sverige

Verdal er ifølge statistikken den tredje mest snøscootertette kommunen i Trøndelag.

- Forklaringen er nok at mange i kommunen har fritidsboliger på svensk side. Der er snøscooterkjøring en stor del av friluftslivet. Derfor selges det mange snøscootere i Verdal, men de færreste blir brukt her, mener Oddleiv Aksnes (H).

Leder i utmarksnemnda, Oddleiv Aksnes (H), tror de fleste som har snøscooter i Verdal tar den med over grensa og kjører der.

Aksnes er leder av utmarksnemnda i Verdal og forteller at det er en reguleringsprosess på gang for å få til en rekreasjonsløype i kommunen.

- Det finnes per i dag ingen muligheter for fritidskjøring, men det planlegges en trasé mellom Vera og Sandvika. Vi har ikke registrert mye ulovlig kjøring, men det er jo mange fjell i Verdal som man ikke nødvendigvis har så god kontroll over, sier Aksnes.

Kommunene Grong, Lierne, Namsskogan, Meråker, Røyrvik, Selbu, Snåsa og Tydal har alle løyper for rekreasjonskjøring. En oversikt over disse finner du her (ekstern lenke).

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.