- Fastlegene opplever at de jobber for mye, og det er det ingen grunn til å være uenig i, sier helseminister Bent Høie (H).

Denne uken var han i Trondheim hvor han blant annet besøkte Rådhuset for å høre om et samarbeidsprosjekt mellom fastleger og fysioterapeuter. Også her fikk han klar beskjed av fastlegene: Selv med færre pasienter enn tidligere, har de større arbeidsmengde enn tidligere.

Lengre arbeidsdager

Tirsdag overleverte Helsedirektoratet en kartlegging av fastlegenes arbeidstid. Denne viser at fastlegenes arbeidsdag de siste årene har blitt mye lengre, og at en fastleges arbeidsuke i gjennomsnitt er nesten 20 timer mer enn en normalarbeidsuke.

Flere fastleger: Helseminister Bent Høie sier de nå vurderer flere tiltak for å øke rekrutteringen til fastlegestillinger. Til venstre kommunalråd Ingrid Skjøtskift. Foto: Terje Svaan

- Denne rapporten bekrefter at fastlegene jobber mye. Det som er positivt er at veldig mye av fastlegenes tid går til pasientmøter. Vi ser også at det er store variasjoner. I distriktet har mange fastleger korte lister og mye legevaktjobbing, mens i byene har en del selv valgt lange pasientlister, sier Høie.

Han beskriver fastlegeordningen som en ordning som har enormt stor betydning for helsetjenesten:

- Men ordningen er under press på grunn av økt arbeidsmengde hos den enkelte fastlege, og på grunn av lavere rekruttering. Dette er noe stat, kommuner og Legeforeningen må finne løsninger på, sier Høie.

Kortere lister

Da fastlegeordningen ble innført var det et krav om 1500 pasienter per fastlege. I dag har fastleger i gjennomsnitt en listelengde på rundt 1100 pasienter, men selv mener mange at arbeidsmengden per pasient har økt så mye at de ikke kan håndtere mer enn 1000 pasienter. Høie ønsker ikke å tallfeste antallet pasienter en fastlege bør ha.

- Det vil variere, både ut fra fastlegens livssituasjon, og ut fra andre oppgaver. En fastlege uten legevakt og uten kommunale oppgaver vil kunne velge en liste som er mye lenger enn en fastlege som jobber mer eller mindre alene i distriktet. Men det som er helt klart er at snittet på listelengden har gått ned, og det er positivt, sier Høie.

Han mener imidlertid at en starter i feil ende hvis en først og fremst vil redusere antallet pasienter per lege.

- Svaret på dette er flere fastleger, og da må vi bedre rekrutteringen. Vi kan ikke redusere fastlegenes listelengde uten at vi har flere fastleger, sier Høie.

Gjøre seg attraktiv

Adresseavisen har flere ganger omtalt «Trønderopprøret» som for alvor satte fart i diskusjonen rundt fastlegeordningen. En rekke fastleger i Trondheim gikk ut og advarte mot at arbeidsmengden var i ferd med å kvele fastlegeordningen, og at mange medisinstudenter derfor ikke så for seg en jobb som fastlege. Selv i Trondheim har kommunen vært nødt til å lyse ut fastlegestillinger flere ganger, fordi søkermengden har vært for liten.

Høie har møtt «Trønderopprøret», og sier at de har kommet med viktige innspill og gitt en god beskrivelse av den økte arbeidsmengden. Han uttrykker bekymring for at færre søker til fastlegejobber, og sier at de nå prøver ut ulike modeller for å redusere arbeidsbelastningen til fastlegene. Samtidig oppfordrer han kommunene til å bruke mer ressurser på å gjøre seg attraktiv som arbeidsgiver, fremfor å bruke penger på rekrutteringsbyrå og vikarbyrå når de mangler fastlege.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Du kan miste fastlegen din

- Hva vil du si til medisinstudentene som vegrer seg mot en jobb som fastlege?

- Jeg håper at veldig mange av dem vil velge fastlegejobben, fordi det er en utrolig spennende og viktig jobb, og fordi vi trenger flere fastleger.

- Men det er en jobb med stor arbeidsbelastning?

- Jeg får mange tilbakemeldinger om at sykehuslegene også jobber mye. Leger jobber mye, og de som er studenter på medisin har jobbet mye hele sitt liv. Det er derfor de har kommet inn på medisinstudiet. Men skal vi klare å få endret arbeidsbelastningen for den enkelte fastlege, så må vi ha flere fastleger, sier Høie.

Kasteballer

Under møtet i Trondheim møtte Høie blant andre fysioterapeutene Torgrim Tønne og Lars Furan som for noen år siden tok initiativet til et tettere samarbeid med fastlegene om kronisk syke pasienter. Bakgrunnen var at mange pasienter var frustrerte fordi de opplevde å være kasteballer mellom helsetjenestene. Erfaringene har vært gode, og nå skal det forskes på om dette kan gi et bedre tilbud til pasientene, og om det er en modell som kan breddes ut andre steder.

Invitert: Trondheim kommune skal nå prøve ut en ordning hvor fastleger og fysioterapeuter samarbeider tettere om kronisk syke pasienter. Helseminister Bent Høie synes prosjektet er spennende, og er spent på om dette kan bidra til å lette arbeidssituasjonen for fastlegene. Til venstre kommunalråd Ingrid Skjøtskift og kommunaldirektør Helge Garåsen.

- Dette er en pasientgruppe som er veldig stor, og veldig mange av disse er kvinner. De har en sykdom som ikke er tatt tilstrekkelig på alvor, og som fører til at mange blir sykmeldte eller uføre. Derfor er det utrolig spennende å høre om dette prosjektet, og det blir spennende å se resultatene, sa Høie.