Opplysningene om økt etterretningsvirksomhet i Norge er hentet fra PSTs årlige trusselvurdering, som ble presentert nylig.

PST-analytiker Per Marius Frost- Nielsen bekrefter at det er kjent at det foregår etterretningsvirksomhet mot mål i Norge. Det handler spesielt om forsvarsaktivitet og installasjoner, kritisk infrastruktur og forsknings- og utviklingsmiljøer. Han snakker om hvordan etteretningsorganisajsoner opererer, ved ulike former for digital aktivitet, ved å forsøke å kartlegge aktivitet, rekruttere personer på innsiden eller for eksempel nærme seg næringslivsaktører som er leverandører. Det kan handle om å skaffe informasjon, presse eller påvirke personer og opinionen.

- I det aktuelle trusselbildet er det russisk og kinesisk etterretningsvirksomhet som vurderes å ha størst skadepotensial, sa Frost-Nielsen.

Advarer mot dataangrep

Sammen med PST-kollega Tore Brænne og Ragnar-Sten Gulliksen, som er sjef for strategisk analysevirksomhet hos Kripos, snakket han også om ulike former for dataangrep mot virksomheter, som foregår i stort omfang hele tiden.

- Selv store aktører oppdager det kanskje ikke før etterpå, om de oppdager det i det hele tatt, sier Frost-Nielsen.

På spørsmål fra salen om bevisstheten og sikkerheten i næringslivet er god nok, svarer han:

- Aktører som har utstyr eller aktiviteter det er kjent at kan være utsatt for slik virksomhet, er bevisste.

Han og de andre råder både næringslivsaktører og andre til å tenke gjennom hvilke deler av sin virksomhet som kan være direkte eller indirekte interessant for etterretningsorganisasjoner.

- Har bedrifter eller aktører i Midt-Norge vært utsatt for slik etterretningsvirksomhet?

- Det ønsker vi ikke å komme inn på, sier Tore Brænne.

Bekymret for små bedrifter

Det var under et møte torsdag ettermiddag i Sparebank 1s lokaler i Trondheim sentrum at representanter for PST, Kripos og Trøndelag politidistrikt møtte representanter for næringsliv og ulike offentlige etater. Næringslivets Sikkerhetsråd i samarbeid med politiet sto bak møtet, som er det første NSR holder i Trondheim. Seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i Næringslivets sikkerhetsråd sier til Adresseavisen at de merker stor interesser for møtene de arrangerer.

- Vår største bekymring er de små og mellomstore bedriftene. Ikke de store virksomhetene. De små har ofte ikke samme ressurser og kompetanse, som de store, når det gjelder sikkerhetsspørsmål, sier Simonsen.

Mest bekymret for de små. Arne Røed Simonsen fra Næringslivets sikkerhetsråd understreker at han er mest bekymret for små- og mellomstore bedrifter, fordi disse ofte mangler ressuser og kompetanse til å oppdage og forhindre etteretning eller datakriminalitet. Foto: Håvard Jensen Haugseth

Han forteller at hovedhensikten var å spre informasjon.

- Vi merker at det er langt større bevissthet om sikkerhet nå enn for bare noen år siden. Vi regner med at det henger sammen med det som skjer både i Europa og andre steder, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.