Han er kritisk til at det ikke har vært en større åpen debatt om etterretningsvirksomheten som foregår fra og i Norge, der store deler av kommunikasjon inn og ut av landet overvåkes og lagres.

Les også: EOS-utvalget: Avventer regjeringens forslag til ny e-lov

- Publikum, selv store deler av den norske regjeringen, ble villedet når det gjelder hensikten med overvåkningen og basen. Norske politikere har ikke kjent til omfanget, sa Snowden.

Ny avsløring

Det var NRK sammen med amerikanske The Intercept, som avslørte at det foregår omfattende datainnsamling fra Eggemoen ved Hønefoss. Det er fortsatt ikke fullstendig avklart om innsamlingen er lovlig eller ikke. Mens den norske etterretningstjenesten viser til at de ikke driver overvåkning i Norge, viser varsleren til at det store problemet er at det meste av kommunikasjon i dag krysser grensene. Blant annet kommunikasjon via Facebook og andre nettjenester.

- Hvis alle land i verden sier de kan spionere på alle andre land og andre lands borgere, unntatt våre egne, så blir ingenting bedre, sa Snowden.

Svarte studentene. Under møtet var det åpent for spørsmål fra salen til den verdenskjente varsleren. Foto: Terje Svaan

Hyllet av storsalen

På direktelink fra sitt oppholdssted, trolig i Russland, deltok Snowden på Samfundets møte søndag kveld. Tema for møtet var nettopp overvåkning.

Les også: Edward Snowden i Studentersamfundet – videooverføres direkte fra eksil i Russland

Den tidligere etterretningsanalytikeren ble verdenskjent da han i samarbeid med journalister i flere land avslørte USAs omfattende overvåkningsprogram for all slags kommunikasjon.

Siden 2013 har han oppholdt seg i Russland hvor han har midlertidig asyl. Edward Snowden er etterlyst internasjonalt og siktet i USA for spionasje og tyveri av statlig eiendom.

Under møtet ble han møtt med applaus fra salene flere ganger, og svarte på spørsmål fra de flere hundre studentene som fulgte møtet.

- Må diskutere hvem som skal utarbeide lovene

Snowden brukte mye tid på digital overvåking og mangel på privatliv det medfører for oss alle. Han advarer spesielt om arbeidet med lovverk som vil åpne for større grad av overvåkning av digital kommunikasjon.

Les også: Varsleren som gikk ut av varmen

- Kontrollkomiteen sier dette er bra, etterretningstjenestene sier det er bra. Men hvem skal bestemme lovene. Er det folket, er det regjeringen, eller er det etterretningsvirksomhetene selv, spurte Snowden, før han fortsatte.

- Det er mulig de finner ting som ikke er lovlige, men virksomheten der det ble oppdaget, er heller ikke lovlig. Skal lovene da endres for å tillate det? Det er mulig at dere ønsker det. Men det må være en åpen debatt om det.

Fullsatt. En smekkfull storsal fulgte møtet med Snowden. I tillegg var det mulighet til å følge møtet via videooverføring. Foto: Terje Svaan

- En demokratiskandale

Han viser til at lovverk i Tyskland, Storbritannia, Frankrike og USA er endret for å gi etterretningstjenestene utvidede særrettigheter. Men ifølge Snowdon har etterretningsorganisasjonene misbrukt de rettighetene de har i stort omfang.

- Det jeg vil si, damer og herrer, er følg med dette veldig nøye. Det er ikke en etterretningsskandale dere på passe dere for. Det er en demokratiskandale.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.