Trondheimsporten er navnet på bygget som ble valgt etter en offentlig anbudsrunde for sammenslåing av de fire offentlige servicekontorene fra fire til to.

Samtidig ble det besluttet at enhet for voksenopplæring skulle inn i samme bygg på sørsiden av byen. Lokalene er tilpasset de ulike etaters behov. For en måned siden åpnet et lignende nybygg på Falkenborg, som huser Nav, Helse- og velferdskontoret og Barne- og familietjenesten.

Trondheimsporten er totalt på 30 000 m² Av dette leier Trondheim kommune, Nav og Trøndelag fylkeskommune 26 000 m² Disse leier de tolv første etasjene, mens Helsedirektoratet skal inn i de tre øverste.

Foruten Trondheim voksenopplæringssenter skal følgende inn i nybygget: Nav Lerkendal, Helse- og velferdskontoret Lerkendal og Heimdal bydel, flyktninghelseteamet (helsestasjon), enhet for psykisk helse og rus, tolketjenesten, ergoterapitjenesten, kvalifiseringssenter for innvandrere, karrieresenteret og Helsedirektoratet.

Ring før du kommer

I byggets førsteetasje blir det felles inngang for Nav og Helse- og velferdskontoret. Der vil også brukerne bli møtt og tatt inn med på et av de 48 møterommene til avtalt time.

- Men ikke kom uanmeldt. Ring på forhånd, slik at veilederen kan møte brukeren til en forberedt samtale, sier Sølvi Margrethe Dahlen, avd.dir. for Nav Lerkendal. Nav ønsker ikke «drop-in-samtaler» lenger. Torsdag var den store flyttedagen. Tirsdag åpner Nav dørene for brukerne.

Frank Meland er leder for Helse- og velferdskontoret (HVK) Lerkendal bydel, mens rektor for Trondheim voksenopplæringssenter er Mette Nilsen.

Meland forteller at de ansatte ved HVK stort sett drar hjem til brukerne for å kartlegge behov og helseutfordringer og gjøre tilpasninger i hjemmet. Det er sjelden brukerne kommer til dem.

Betjener 90 000 innbyggere

Nav og HVK dekker sørsiden av byen med ca. 90 000 innbyggere. Fra 1. mai vil Nav mest sannsynlig også inngå en vertskommuneavtale med Klæbu og deres 6000 innbyggere, selv om Trondheim og Klæbu ikke blir én kommune før 1. januar 2020.

- Å flytte inn i helt nye lokaler, skreddersydd for våre behov, blir veldig bra. Nå kommer vi under samme tak, også med Nav, slik at vi kan få utnyttet kompetansen bedre. Det blir mer likhet i tjenestetilbudet, sier Meland.

Dahlen fremholder at det blir et stort kompetansemiljø, der man får lettere tilgang på hverandre.

Nav har rundt 200 ansatte i Trondheimsporten, mens Helse- og velferdskontoret har om lag 70 ansatte. Begge holder til i femte etasje, der de har nærmere 5000 m² til disposisjon. Alle sitter i kontorlandskap, også ledelsen.

Samlet under samme tak

Voksenopplæringen har hele andre- og tredjeetasjen, det meste av fjerde og halve førsteetasjen.

- Før var vi spredt rundt omkring i byen, i til dels gamle og dårlige lokaler. Her er alt nytt og det mangler ikke på undervisningsrom. Vi har både skolekjøkken og naturfagrom, sier rektor Mette Nilsen.

I atriet i første er det kantine for hele huset, auditorium og bibliotek.

I nybygget er det meste av kommunal og fylkeskommunal voksenutdanning samlet, under navnet Trondheim voksenopplæringssenter. Det blir som en ny verden, ifølge rektor. Mellom 220 og 230 ansatte få sitt daglige virke. I løpet av en undervisningsdag er 1000–1500 elever innom på én eller flere timer.

- Vi har et bredt tilbud, både til innvandrere og nordmenn, og elever med funksjonshemninger. Ulike fagpersoner som døvetolker og logopeder jobber her. Vi er faktisk en av Trondheims største skoler, sier Nilsen.

Ansatte går trappen

Dahlen, Meland og Nilsen mener det har mye å si for trivselen til både ansatte, brukere og elever å kunne holde til i lyse og moderne lokaler. Det har allerede mange rukket å gi tilbakemeldinger på. For å ta vare på helsen, er det gått sport i å ta trappen fremfor heisen.

Utbygger er Prora eiendom, som i løpet av byggeperioden solgte bygget til Entra. Leder for Entra i Trondheim, Stine Hostad, sier Entra har fulgt prosjektet tett i hele byggeperioden og er godt rustet til å drifte det. Hun synes bygget er blitt flott.

- Vi ser at ferdigstillelsen av Trondheimsporten bidrar til å sette fart i utviklingen av Sorgenfri-området. På den andre siden av veien skal det bygges boliger, sier Hostad.

Hun legger til at Entra har en strategi om å eie sentralt plasserte eiendommer i nærheten av kommunikasjonsknutepunkter, og Trondheimsporten passer godt inn i porteføljen.

Fellesarealer: Sølvi Margrethe Dahlen, avd.dir Nav Lerkendal (i midten), Mette Nilsen, rektor Trondheim voksenopplæringssenter og Frank Meland, leder for Helse- og velferdskontoret Lerkendal bydel i kjøkken- og spiserommet i femte etasje. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
På nytt sted: Helse- og velferdskontoret Lerkendal og Heimdal bydel har startet innflytting. Her leder Frank Meland med Tone Dybaune (t.v.) og Elisabeth Østgaard. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Fellesarealer: Sølvi Margrethe Dahlen, avd.dir Nav Lerkendal (i midten), Mette Nilsen, rektor Trondheim voksenopplæringssenter og Frank Meland, leder for Helse- og velferdskontoret Lerkendal bydel i kjøkken- og spiserommet i femte etasje. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Ny arbeidsplass: Frank Meland, leder for Helse- og velferdskontoret Lerkendal bydel (t.v.) og Geir Tverå. Det tar noen dager å komme seg i orden. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
På plass: IT-ansvarlig Børge Berg i Nav Lerkendal var en av de første som var plass i nybygget. Termos er grei å ty til når kaffemaskinen ennå ikke er montert. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Bibliotek: I atriet innreder Trondheim vokenopplæringssenter bibliotek. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Stilig: Interiøret er nøye avstemt. Brunt skinn i møblene går igjen. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Trondheimsporten: Utbygger er Prora eiendom, som i løpet av byggeperioden solgte bygget til Entra. Med sine 15 etasjer ruver bygget ved innkjøringen til sentrum. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen