- Antallet amerikanske soldater på øvelse i Norge har ikke vært så høyt på over 20 år, sier sjef for HV 12 og landstridskreftene i Trøndelag, oberst Håkon Warø.

Under storøvelsen Trident Juncture til høsten vil 35 000 soldater fra over 30 nasjoner teste Natos forsvarskonsept i Norge. I tillegg vil rundt 150 fly og 70 fartøyer delta på øvelsen.

Les også: - Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig på vei

Vil skape reaksjoner

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole tror Nato-øvelsen og nærværet av amerikanske soldater vil skape reaksjoner i Russland

- Russerne vil selvfølgelig bruke dette i sin retorikk, men utover det tror jeg ikke det vil få noen konsekvenser.

Slensvik er leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe og redaktør for tidsskriftet Militære studier. Han er dessuten hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole og kjenner Russland godt.

-Jeg tror ikke det har så mye å si om det er 2000 eller 8000 amerikanske soldater som deltar. Det handler mer om prinsippet at de øver her.

Slensvik tror det hadde vært annerledes om øvelsen hadde foregått i Finnmark.

- Da tror jeg oppriktig at de hadde blitt veldig sure. De vil som sagt bruke øvelsen i retorikken sin, men jeg har ikke noen tro på at de blir spesielt plaget av denne øvelsen, sier Slensvik, som selv har internasjonal erfaring fra Natos stående Atlanterhavsstyrke.

Øverstkommanderende for det amerikanske marinekorpset i Europa ønsker seg mer amerikansk tilstedeværelse og aktivitet i Norge

Mangedoblet

Det er Tyskland som stiller med den største styrken på 10 000 soldater, mens amerikanerne følger tett på med sine over 8000 soldater.

- Værnes Garnison og flyplassen vil bli helt sentral når soldater og utstyr fra hele Nato kommer for å delta på øvelsen, sier Warø, og legger til:

- Mellom 2002 og 2010 var det mye fokus på Irak og Afghanistan, men i 2010 kom et lite kompani på 150 soldater da rekken av Cold Response-øvelsene startet. Deretter økte det på med 400 amerikanske soldater i 2014 og 2500 i 2016, sier HV12-sjefen.

Nato-øvelsen Trident Juncture 18 vil foregå i Norge med tilstøtende luft- og havområder i oktober og november. I tillegg vil en mindre del av øvelsen foregå i Sverige, Finland og Island, samt noe i Østersjøen.

Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt. Det blir en øvelse med land-, sjø- og luftstyrker samt Totalforsvaret først, etterfulgt av en kommandoplassøvelse.

I ett år har 330 amerikanske soldater øvd på Værnes. Et brudd med norske prinsipper, mener kritikerne. Men i en hemmelig evaluering sier Norge seg godt fornøyd med ordningen

Ruster opp Totalforsvaret

De første soldatene som skal delta på Nato-øvelsen kommer allerede i august.

- Det største trøkket vil imidlertid komme i oktober, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Det er store områder som berøres under øvelsen, fra Åndalsnes i sørvest til Fredrikstad i sør og Værnes i nord. Fra disse områdene vil soldater og utstyr fraktes inn til hovedøvingsområdet mellom Røros, Østerdalen og Dovre, hvor de vil trene fra 25 oktober til 7. november.

- Dette er en øvelse som planlegges og ledes fra Nato. Norge er vertsnasjon, og det vi gjør er å legge forholdene til rette for at alliansen får et best mulig øvingsutbytte. Men dette vil påvirke lokalsamfunnet i stor rad. Det er svært mye materiell og personell som vil komme inn til Værnes og havneanleggene vi har i tilknytning til Stjørdal. Det vil bli kø på veiene.

Moen sier dette er en veldig god anledning for oss å ruste opp igjen Totalforsvarskonseptet, som har ligget nede i flere tiår.

- Norge var verdensledende på totalsforsvarskonseptet på 1980-årene og tidlig 90-tall. Hele samfunnet var engasjert. Så falt muren i 1989, og fokuset dreiet over på fredsbevarende operasjoner. Da ble ikke Totalforsvarskonseptet vedlikeholdt. De store samfunnsmessige endringene de siste tiårene gjør at hele konseptet må bygges på nytt.

Les også: - Jeg forutsetter at Norge jobber mot å nå toprosentmålet

Positive effekter

Sjefen for landstridskreftene i Trøndelag, Håkon Warø, mener Nato-øvelsen vil ha mange positive effekter.

- Nå får vi også øve Totalforsvaret hvor det sivile samfunnet er sterkt involvert. Vi er i rute med planlegging, og dette blir den virkelig store testen på om alt fungerer, sier Warø, som mener det er gjort mye bra arbeid i forkant for at alt skal fungere optimalt.

- Det er svært viktig at vi får øvet på beredskapen i andre deler av samfunnet. Både justis-, helse- og samferdselssektoren er sterkt involvert. Mange etater strekker seg langt for å få denne øvelsene til å bli så smidig som mulig, sier oberst Håkon Warø.

- Nå får vi også øve Totalforsvaret hvor det sivile samfunnet er sterkt involvert. Vi er i rute med planlegging, og dette blir den virkelig store testen på om alt fungerer, sier Warø. Foto: Leif Arne Holme