Snublesteinene i Trondheim stammer fra et prosjekt som startet i 2010. Steiner på ti ganger ti centimeter med overflate i messing, inngravert med navn og korte data ble satt ned i fortau. Med påskrift som «Her bodde Klara Gurewitz. Født Joseph. Fødselsår 1899. Deportert 1943. Auschwitz. Drept 3.3.1943». Og det er nettopp denne snublesteinen som har fått forbipasserende til å undres om den har vært utsatt for hærverk.

Fått hard medfart i vinter

Men forklaringen er langt mer naturlig og hører årstiden til.

- Det er ingen dramatikk i dette, sier konstituert daglig leder Tine Komissar ved Jødisk museum Trondheim.

Snublesteinene har trolig fått en brutal overhøvling av ei veiskrape, i forbindelse med brøyting.

- Vi fikk de første henvendelsene allerede før jul. Og vi var da i kontakt med Trondheim kommune for å høre om dette kunne skyldes skraping av fortauet. Og det bekreftet de, sier Komissar.

Over 60 snublesteiner

Det finnes snublesteiner også i Vilhelm Storms gate, Brattørgata, Øysteins gate, Klostergata, Elgeseter gate, Gamle Kongevei, Osloveien, Sandgata, Kjøpmannsgata, Rosenborg gate, Wessels gate, Brattørveita, Museumsplass, Nedre Bakklandet og Erling Skakkes gate. På adresser hvor det har bodd jøder som ble drept under krigen.

- De ødelagte snublesteinene vil bli erstattet med nye til sommeren, sier Komissar.

Snublesteinene stammer fra et kunstprosjekt av tyske Gunter Demnig og startet på 90-tallet. Prosjektet markerer ofre for holocaust, og siden er over 56 000 steiner lagt ned i over 20 land.

- Gunter Demnig kommer til Trondheim rundt 8. juni, og da vil vi erstatte de steinene som er ødelagt - og vi vil også nedlegge steiner i noen nye gater, sier Komissar.

Det vil komme nye steiner ved blant annet Klostergata 74B og Dronningens gate 38.

Tre snublesteiner borte

De tre steinene som har forsvunnet utenfor Innherredsveien 53, bar navnene til Klara Gurewitz, hennes mann Josef Mejer Gurewitz og hans bror Michael Gurewitz. Klara Gurewitz jobbet som ekspeditrise, men 25. november i 1942 ble Klara arrestert og fraktet til Bredtveit fengsel. Der var hun internert i tre måneder før hun ble deportert. Ved ankomsten i Auschwitz 3. mars i 1943 ble Klara sendt direkte til gasskamrene og drept.

Samler jødisk hverdagsliv på nettsted

Jødisk museum Trondheim har for bare få dager siden lansert nettstedet jodiskefotspor.no. Her har de samlet historier fra jødisk hverdagsliv mellom Ålesund i sør og Hammerfest i nord.

- Vi håper at dette vil gi en ny innfallsvinkel. Her kan man gå inn og slå opp steder i nabolaget sitt, for å lese om dagliglivet til jøder som bodde der. Kanskje var det noen som drev en kiosk eller en liten butikk, sier Trine Komissar.

Komissar håper dette vil fungere som et relevant supplement i historietimene for ungdom i dag.

- Man kan bli overveldet av historien og de store dødstallene fra andre verdenskrig. Her finner man de lokale og små historiene og ser hvordan det gikk med de som bodde i nærheten av der du bor i dag. Vi tror dette kan bidra til at det føles mer relevant for ungdom i dag, sier Komissar.

Gjennom tidslinjer, kart og stedsangivelser får man mer informasjon.

- Det er nedlagt mye jobb, og vi har enda mye som ikke er lagt ut. Nå etter bare få dager har vi allerede begynt å få spørsmål fra lesere som etterlyser personer de vil vite mer om, avslutter Komissar.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Tre snublesteiner med navnene til jødene Klara Gurewitz, hennes mann Josef Mejer Gurewitz og hans bror Michael Gurewitz. Alle tre ble drept under andre verdenskrig. Foto: VEGARD EGGEN
Nye steiner kommer til sommeren. Foto: VEGARD EGGEN
Tre snublesteiner ved Innherredsveien 51 har tålt vinteren langt bedre. Men også de har fått noe slitasje. Foto: VEGARD EGGEN