Eva Fjeldstad mener maten vi kjøper i butikken inneholder for mye antibiotika, sprøytemidler, tilsetningsstoffer og andre konserveringsmidler. Dette er, ifølge henne, med på å ødelegge tarmbakteriene våre og kan føre til sykdommer som ME, fibromyalgi, autisme, leddsmerter, allergi og depresjoner. Hun slår et slag for mat som tar vare på bakteriene i tarmen.

Tall fra Kreftregisteret viser at vi ligger på verdenstoppen i tykk- og endetarmskreft, og at forekomsten er økende. Kreftregisteret setter kreftformen i sammenheng med kosthold og livsstil (ekstern lenke).

Mat for tarmen: - Tarmen vår trenger mat laget med levende bakterier, sier Eva Fjeldstad. Hun har skrevet bok om maten vi bør spise for å holde oss friske i tarmen.

E202 og E211

Eva Fjeldstad er homøopat og advarer spesielt mot mat med tilsetningsetningsstoffene E202, kaliumsorbat og E211, natriumbenzoat.

- Vi bør unngå ferdigmat med disse antibakterielle konserveringsmidlene, altså mat som tar knekken på de nyttige tarmbakteriene våre, sier hun.

I 2015 kom hun med boka «Takk for maten?» der hun advarte mot butikkmaten.

Nå kommer hun med ny bok. Denne gangen skriver hun om maten tarmen din trenger, i oppfølgeren «Takk for maten!».

Mat du har godt av: Og det bør være økologisk, mener Eva Fjeldstad.

Evas ja-liste

- Tarmen vår trenger mat laget med levende bakterier, sier hun. Homøopaten mener vi bør spise brød som har brukt lang tid på gjæringsprosessen, kraft heller enn buljong med tilsetningsstoffer, fermenterte (melkesyregjærede) grønnsaker, kjøtt og fisk. Dessuten mener hun vi bør spise økologisk for å unngå sprøytemidler.

- Mat laget fra bunnen av, og med god tid, inneholder også mer og lettere tilgjengelig næring enn hurtiglaget ferdigmat, sier hun.

Videre på ja-lista hennes finner vi urter og krydder som timian og laurbær, grønnsaker, bær fra skogen og bærbuskene (ikke kjøpebær som hun mener inneholder rester av sprøytemidler), frukt, rotgrønnsaker, surmelksprodukter og modne oster.

Eva Fjeldstad har skrevet boka «Takk for maten!»

- Rein og naturlig mat

- I dag spiser vi for mye brød som er hevet fort. Da får vi ikke tatt opp mineralene skikkelig, fortsetter Fjeldstad

Hun er også skeptisk til det mye av pålegget vi får kjøpt på butikken.

- Kjøttpålegg, majones og andre tubepålegg inneholder for mange tilsetningsstoffer som ikke er bra for oss. Det er sterilt og bakteriedrepende, sier hun og mener vi bør spise rein, naturlig og gammeldags mat laget med god tid.

I 1978 laget Eva Fjeldstad skandale. Hun ble kåret til Miss Trondheim og brukte takketalen til å protestere mot arrangementet.

Helsedirektoratet uenig

I Helsedirektoratet er ikke avdelingsdirektør Henriette Øien enig med Eva Fjeldstad i at maten i butikken er farlig for oss. Hun slår fast at tilsetningsstoffene E202 og E211 og alle andre e-stoffer, er vurdert av EUs mattilsyn EFSA og godkjent av EU-kommisjonen i EU og EØS-landene.

- Det er ikke grunn til å være bekymret for tilsetningsstoffene i butikkmaten, sier hun og minner om at myndighetene anbefaler oss å spise variert.

- Både altfor mye eller altfor lite av et stoff kan være skadelig. Det gjelder også vitaminer og mineraler. Spiser vi litt av alt, er det liten sjanse for at vi får i oss for mye av enkelte stoffer. Det er godt kjent at maten vi spiser, har stor betydning for helsen vår og kan forebygge en rekke sykdommer. Vi bør spise mer grønnsaker, frukt, grove kornprodukter, fisk og sjømat og mindre av mat med mye sukker, salt og mettet fett.

- Skremselspropaganda

Avdelingsdirektøren i Helsedirektoratet mener det ikke er holdepunkter for at vi blir syke av maten vi spiser på grunn av tilsetningsstoffene, slik Fjeldstad hevder. Henriette Øien mener det er dokumentert at vi aldri har hatt så god helse som nå.

- Det er skremselspropaganda å si at vi blir syke av å spise maten vi får kjøpt på butikken. Det er ikke riktig å kalle tilsetningsstoffer i maten for giftstoffer. Tilsetningsstoffer tilsettes maten for å bedre matens holdbarhet, og det er satt grenser for hvor mye av et tilsetningsstoff vi trygt kan få i oss hver dag gjennom hele livet. Ved å ha et variert og sunt kosthold vil sannsynligheten for å få i seg mer enn det som er satt som øvre grense for inntak være veldig liten.