Det er mange som har reagert på Sylvi Listhaugs utspill på Facebook der hun sier at Ap er mer opptatt av terroristenes rettigheter, enn nasjonens sikkerhet. Venstres Erling Moe har en litt annen innfallsvinkel. I en reaksjon på politisk redaktør Tone Sofie Aglens kommentar om Listhaug skriver han:

«Jeg har kalkulert med ett slikt utspill per måned fra Listhaug, det er det som vedlikeholder hennes velgerbase».

- Kalkulert

- Mener du at vi kan forvente oss én slik i måneden?

- Vi ser jo at dette er Listhaugs metode. Hun er ekspert på å skaffe seg fiender, slik Carl I. Hagen også var. Det er kalkulert, og det er også reaksjonen fra venstresida. Men én gang per måned var en illustrasjon på at det er slik hun skaffer seg oppmerksomhet.

Onsdag formiddag har Listhaug slettet posten, ikke på grunn av reaksjonene, men fordi nyhetsbyrået som eide bildet sa at de ikke tillater at det brukes i en politisk sammenheng.

- Men mener du da at Venstre skal tåle en slik i måneden fra regjeringspartneren?

- Nei, nei. Jeg sier bare at vi må regne med at noe sånt ville komme. Det var en av grunnene til at jeg advarte mot at Venstre skulle gå inn i regjering. Men denne gangen har hun nok feilkalkulert noe, siden reaksjonen også internt i Høyre har vært så sterk. At venstrefolk er forbannet er bare bra for henne, at høyrefolk blir det, er verre for Listhaug. Høyrereaksjonene kan tvinge Erna Solberg til å sette foten ned, for dette går nå også på hennes og Høyres rykte løs.

- Tommel opp til Høyre-folk

- Men det er jo en representant for deres regjering, tåler dere det ikke da?

- Nei. Dette er som forventet, men vi tåler det ikke. Trine Skei Grande og Abid Raja har gitt klar beskjed om at dette tåler vi ikke.

- Like fullt mener du det vil fortsette?

- Det er i hvert fall helt i tråd med Listhaugs metode. Og så må vi reagere, selv om vi vet at oppmerksomhet tjener Listhaug. Hennes FB-post er delt 3000 ganger. Vi kan ikke bare la det være. Men kanskje denne gangen vil det endre noe. Jeg sier tommel opp til alle høyrefolk som har reagert.

- Hva synes du om Listhaugs beklagelse?

- Det er ingen beklagelse. Det er å plassere seg selv i en offerrolle. Det holder ikke.

- Hva mener du må skje?

- At Erna Solberg gir beskjed om at man skal opptre anstendig i den offentlige debatten. Hatretorikk som dette, hvor man setter grupper opp mot hverandre, er ikke greit. Her har Erna vært for svak til nå.

- Er ikke Listhaug og hennes velgerbase så sterk at Erna Solberg heller ikke kan gjøre noe?

- Jeg mener ikke det. Jeg mener at hun kan gi klar beskjed om hva hun forventer i framtida. Hun er sjefen. Men sverdet er tveegget. Jeg vil tro at denne meldingen har styrket Frp's oppslutning versus Ap. Målingene viste at etter et kontroversielt Listhaug-utspill i valgkampen, økte Frps oppslutning.

LES KOMMENTAREN: Listhaug ødelegger både for regjeringa og seg selv

- Landets justisminister - hallo!

Stortingsrepresentant Jon Gunnes sier han hadde håpet det var slutt på at Listhaug la ut meldinger med denne typen retorikk.

- Hun var drøy i valgkampen, og nå fortsetter hun jo bare. Jeg må si jeg er svært overrasket over at hun holder på slik hun gjør. Men det er vel bare hun som kan holde trykket oppe hos kjernevelgerne til Frp, så det er vel derfor hun fortsetter. Jeg synes det er en dårlig strategi, hun er landets justisminister – hallo!

Stortingstopp Jon Gunnes sammenligner Listhaug med Trump: - Nå har vi jo blitt vant med Trump og hva han legger ut på Twitter. Og ja, det Listhaug la ut på Facebook, ligner på noe Trump kunne lagt ut. Det er en underlig form for kommunikasjon, sier Venstre-mannen.

- Må Venstre tåle lignende utspill en gang i måneden?

- Tåle og tåle. Jeg vet ikke hvordan vi skal håndtere dette dersom det skjer så hyppig. Det er regjeringens medlemmer som avgjør hvor gensen går, og når Venstre nå sitter i regjeringen, har jeg et håp om at det legges en strategi for dette. Det er viktig at det lages noen interne retningslinjer for hva som er greit.

- Hva som er greit å legges ut på Facebook?

- Ja. De må finne ut hvor grensene går for retorikk og bildebruk, og hvor sterke ytringer som kan legges ut, sier Moe og legger til:

- Nå har vi jo blitt vant med Trump og hva han legger ut på Twitter. Og ja, det Listhaug la ut på Facebook, ligner på noe Trump kunne lagt ut. Det er en underlig form for kommunikasjon. Norge er et land der demokratiske prosesser står sterkt, da kan vi ikke holde på sånn. Og det er statsministerens ansvar å sørge for at det tar slutt.

LES KOMMENTAREN: Sylvi Listhaug - et politisk monster?

- Helt utilbørlig

- Har Solberg vært tydelig nok?

- Nei. Erna skulle sagt klart ifra om at Listhaug burde slettet denne meldingen. Det burde hun gjort fordi mange i Arbeiderpartiet ble sterkt berørt av den, særlig med tanke på Utøya-filmen som nettopp hadde premiere.

Fylkesleder Torgeir Anda i Trøndelag Venstre avviser at partiet må tåle lignende Listhaug-utspill en gang i måneden.

- Nei, det er ikke greit med slike utspill i det hele tatt. Det har Venstre vært svært tydelig på også tidligere. Når Frp opplever dårlige meningsmålinger, tyr de til slike utspill en gang iblant. Men utspill av denne typen, skal vi uansett ikke akseptere. Det er selvfølgelig lov å ytre sine politiske meninger, men da må det skje i en helt annen form. Dette utspillet var helt utilbørlig, sier Anda.

Leder i Trøndelag Venstre, Torgeir Anda, kaller Listhaugs utsill «utilbørlig». Han forventer at Erna Solberg rydder opp: - Hun må være tydelig på hva hun aksepterer og ikke, sier Anda.

Han forutsetter at statsminister Erna Solberg setter grensene for sine egne statsråder.

- Hun må være tydelig på hva hun aksepterer og ikke. Hun skal ikke legge bånd på ytringer, men det må skje i en form som gjenspeiler stillingen du har.

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Guri Melby, opprinnelig fra Orkdal, sender følgende kommentar på sms: «Min tenkning har vært at Venstre ikke får stoppet Listhaug, verken i eller utenfor regjering, det er det bare Erna eller Siv som kan gjøre. Så da er det viktig at Trine går ut slik som nå og markerer at hun og Venstre ikke støtter dette.»

Sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Guri Melby tror ikke Venstre får stoppet Sylvi Listhaug.

PS. Onsdag ettermiddag, klokken 17.14, skriver Aftenposten at statsminister Erna Solberg ber om unnskyldning for Listhaugs Facebook-innlegg.

– Jeg forstår at uttalelser fra statsråder i Regjeringen har vært sårende for mange. Jeg vil derfor si unnskyld på vegne av Regjeringen til de som vi har såret, sier statsminister Erna Solberg til avisen.