En tingrett i Midt-Norge dømte i oktober i fjor mannen til fengsel i fire år og tre måneder. Journalisten nektet straffskyld under rettssaken.

- Dommen er anket på alle punkter, opplyste advokat Steinar Wiik Sørvik, som forsvarte journalisten, til Adresseavisen rett etterpå.

Ankesaken i Frostating lagmannsrett ble satt med lagrette (jury journ.anm.) og gjennomført i slutten av februar.

Svarte nei

Den fornærmede kvinnen i 20-årene meldte saken til politiet 11. desember i 2016. Natten før hadde hun, den tiltalte journalisten og flere andre vært ute på byen etter et vorspiel. Fornærmede ble i løpet av byturen full og endte etter hvert opp på nachspiel sammen med journalisten - hvor de hadde seksuell omgang.

Der tingretten mente at journalisten burde ha forstått at den berusede kvinnen ikke var i stand til å motsette seg handlingen, var juryen av en annen mening.

Det foreligger ingen begrunnelse for juryens avgjørelse, men de fikk tre hovedspørsmål. Svaret var nei på alle:

  • Mannen er verken skyldig i sovevoldtekt eller grov uaktsom voldtekt, mente de.

  • De svarte også nei på spørsmålet om journalisten var skyldig i å ha påvirket kvinnen til å unnlate en handling i forbindelse med en straffesak. Bakgrunnen for dette tiltalepunktet, som han ble dømt for i tingretten, var en snapchatmelding mannen sendte til kvinnen. Der skrev han blant annet at han kom til å gå til rettslig motangrep og kreve erstatning dersom han ikke ble renvasket.

Slipper å betale oppreisningserstatning

I tillegg til at mannen frifinnes for straff, frifinnes han også for oppreisningserstatning.

Denne avgjørelsen er begrunnet skriftlig av lagmannsretten. Det går frem av dommen at mye taler for at kvinnen «må ha vært helt utslått som følge av beruselse da hun la seg», men «på bakgrunn av bevisene» kan lagmannsretten likevel ikke konkludere med at det foreligger sannsynlighetsovervekt for at journalisten hadde samleie med kvinnen uten at hun samtykket.