- Vi er omgitt av støykilder hele tiden, sier Lene Hammeren en av de syv audiografene i Trøndelag som nå starter opp egen private klinikk.   - Og det er ingen tvil om at det er for lite fokus på hørselsskader hos unge.

Audiografkjeden Audioplus AS hadde avdelinger på Støren, Melhus, Steinkjer, Hemne, Stjørdal, Hitra og Trondheim. Kjeden gikk konkurs i januar 2018 og siden da har Trøndelag stått uten en privat audiograftjeneste.  Syv tidligere ansatte starter nå opp for seg selv i Trøndelag.

Så langt er åpningstidspunktet for tre nye klinikker klar. Melhus hørsel har allerede åpnet. Einardottir høreklinikk åpner etter påske. Det samme gjør Gauldal hørsel. Steinkjer hørsel,  Din audiograf på Stjørdal og Trondheim hørselklinikk  åpner alle den. 19. mars.

Ikke som før: Dagens høreapparater er knøttsmå og kommer gjerne utformet i et smakfult design og med en rekke farger. Som oftest er de nesten umulig å få øye på når de sitter i øret.

Trøndelag i en særstilling

Adresseavisen møtte Lene Hammeren, Merete Hellem og Carita Brevik,  tre av de ferske gründerne i forkant av åpningen. Grunnen til at de tidligere Audioplus-ansatte nå går til det steget å satse selv, er fordi behovet for audiografer i Trøndelag er stort.

- Fylket vårt er i en særstilling når det gjelder audiografer, sier Merete Hellem. - Ikke bare har vi landets eneste utdanningstilbud for audiografer, men også fordi vi her har det største private markedet. St. Olav har bare tilbud for en liten håndfull audiografer, så om du vil ha jobb som trønder i ditt eget fylke så har du ikke noe annet valg enn å jobbe privat.

Hellem opplyser om at det ikke bare er et trangt marked for audiografer i Norge, men også at denne typen helsetjenester ikke mottar midler til stillinger i det offentlige.

Angår mange mennesker

- Hadde vi ikke startet opp på nytt så har de fleste mennesker med behov for hjelp fra audiografer måtte reise langt for å få hjelp, sier Carita Brevik.  - Audioplus var den absolutt største, og for de fleste, det eneste tilbudet.

De håper nå å kunne komme igang med arbeidet så raskt som mulig.

- Det er ingen tvil om at behovet er stort, sier Lene Hammeren.

- Jeg overtok telefonnummeret for litt over en uke siden, og telefonen har ringt hele tiden.

Blir sin egen sjef: Carita Brevik, Lene Hammeren og Merete Hellem starter alle hver sin audiograf-klinikk.

Advarer unge

En audiografs hverdag består av tilpasning av høreapparater, avstøp til propper, tilpasning av støyreduserende verktøy, tilpasning av in-ear monitorer (typisk til musikere), opplæring i høreteknikk, veiledning for lydømfintlighet og tinnitus-terapi.

- Det folk sjelden tenker på er at problemer med hørselen kan gi plager som utmattethet, ømme skuldre og andre slitasjeplager. Typiske plager som vi gjerne skylder på stress og andre faktorer, men som like gjerne kan skyldes hørselstap, sier Carita Brevik.

- Vi må gjøre folk mer bevisste på hørselstap, supplerer Lene Hammeren.

De tre audiografene har lagt merke til er at pasientene som oppsøker hjelp hos en audiograf har blitt yngre og yngre de siste årene.

- Ungdommen merker ikke skadene de påfører seg selv før det er for sent, sier Merete Hellem.  - Vi er omgitt av støykilder konstant og det er helt klart for lite fokus på hørselen og forebyggende tiltak for å ta vare på den.

Audiografene påpeker at en ødelagt hørsel aldri kan la seg reparere om den først er blitt skadet.

Ikke som torsken

- Vi er ikke som torsken som kan regenerere sine hårceller i ørene, sier Carita Brevik.  - Blir hørselen til oss mennesker skadet så er det absolutt ingenting å gjøre med det.

- En av de største syndene er det å sovne med musikk på øret. Som mennesker trenger vi å hvile kroppene og hjernen vår om natten. Dette gjelder også hørselen.  Det å få tinnitus som ung er en opplevelse du så absolutt vil være foruten.

Audiografene advarer mot overdreven bruk av earbuds, små øretelefoner som gjerne følger med mobiler og som skal inn i øret.

- Da er klassiske øretelefoner som ligger utenpå øret å foretrekke, sier Lene Hammeren.