- Jeg ble så fortvila over blomsterhavet som Sylvi Listhaug viste fram fredag, sier Sjur K. Almskår. Han viser til at den svært innvandringskritiske Facebook-gruppa «Slå ring om Norge» oppfordret til å gi blomster. Han ville gjøre noe.

Det hele startet med et Facebook-innlegg fredag kveld. Almskår ville bruke blomstertaktikken til å begrave huset til stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (Rødt) med blomster. Det postet han på gruppa «Soldiers of Are og Odin». Der tok kommentarfeltet en annen retning.

Slik så posten på Facebook ut. Den skapte debatt og førte til innsamlingsaksjon til inntekt for Leger uten grenser. Foto: skjermdump

Innsamling til Leger uten grenser

I løpet av noen kveldstimer hadde en gruppe mennesker bestemt seg for å samle inn penger til Leger uten grenser i Rødt-lederens navn. Lørdag ettermiddag, ved 18-tiden, hadde innsamlingsaksjonen nærmere 1,9 millioner kroner. Da hadde over 8800 personer gitt penger via aksjonen.

Sjur Almskår gleder seg over støtten og at det hele tiden kommer inn mer penger. For ham var det viktigste å støtte et godt tiltak og samtidig vise stortingsrepresentanten fra Rødt at de setter pris på det han har gjort.

- Det er fordi han var tøff nok til å komme med mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, sier Almskår. Tirsdag blir det klart om forslaget får flertall på Stortinget.

LES OGSÅ DENNE KOMMENTAREN: Mistillit er fristende, men tidspunktet er dårlig

- Splittet folk

Sist torsdag måtte justisminister Listhaug fire ganger opp på Stortingets talerstol før opposisjonen var fornøyd med unnskyldningen. Deretter stilte en samlet opposisjon seg bak det såkalte daddelforslaget, som ble vedtatt torsdag kveld. Det slår fast at Listhaug offentlig har framsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.»

- Det begynner å bli viktig å få fram det gode i samfunnet. Splittinga i folket er så tydelig. Det kommer rasister ut fra alle kroker, og det foregår så mye brungrumsete, sier han. Almskår mener folket nå må på banen.

- Kanskje vi greier å dempe denne blokksplittinga, sier mannen som er i ferd med å samle støtte fra hele landet. Han bor i Trondheim og jobber som bemanningsrådgiver i bygg- og anleggsbransjen.

Liberal og solidarisk

- Jeg har vært humanist hele livet og har bakgrunn fra Miljøpartiet De Grønne og Venstre. Jeg er grunnleggende liberal og solidarisk, forteller han om seg selv.

- Jeg meldte meg ut av Venstre da de gikk inn i regjeringen og meldte meg inn i Senterpartiet. Jeg kommer jo fra Rennebu og er jo egentlig bonde. Derfor er Senterpartiet et naturlig valg. Det er det snilleste partiet nå, sier Sjur K. Almskår.

- Vi vil ha et trygt land, men et ordentlig land også. Jeg er opptatt av rettssikkerhet og rettsvern. Rettsstaten må bestå. Nå er det fare for at den kan forvitre.

Dette er profilbildet til facebookgruppa «Slå ring om Norge». Denne gruppa satte i gang støtteaksjonen med blomster til Listhaug. Foto: skjermdump

- Folk må engasjere seg politisk

Almskår sier han tar avstand fra nazisme og rasisme og kommer han en oppfordring til oss alle:

- Folk må bli politiske. De må melde seg inn i et politisk parti, gå på møter, delta og stemme istedenfor å bruke tida si på spinning og porselensmaling.

Støttespiller i Bergen

Camilla Ahamath var en av dem som lot seg engasjere av innlegget til Sjur Almskår. Hun skrev at blomster visner og ville heller gjøre noe godt for andre. Hun tok rett og slett på seg å fikse pengeinnsamlingen.

Camilla Ahamath Foto: Universitetsmuseet i Bergen

- Han trengte noen med kompetanse på sosiale medier.

- Og det har du?

- Ja, jeg jobber som webredaktør på Universitetsmuseet i Bergen.

- Hvorfor lot du deg engasjere av initiativet til Almskår?

- Fordi vi må vise igjen og igjen at det er flest av oss som ikke støtter den hatretorikken som mange av Listhaugs støttespillere bruker. Det handler om toleranse og antirasisme. Jeg reagerte så utrolig sterkt på å se Sylvi Listhaug som takket for alle blomstene. Hun var så stolt av støtten hun får selv om støtten kommer fra folk som uttrykker seg fiendtlig og rasistisk, sier Camilla Ahamath.