Statsminister Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide har hatt flere samtaler gjennom helga. I løpet av tirsdagen kan regjeringen Solberg være en saga blott.

Tidligere nestleder, Odd Anders With har bedt partiledelsen si ja til mistillit. Han får støtte av trondheimspolitiker Geirmund Lykke og fylkesleder i KrFU, Kari Eline Groven. Alle tre håper på en ny Solberg-regjering med Høyre og sentrum.

- Jeg er veldig bekymret. Det er en kjempealvorlig situasjon vi er kommet i, sier sentralstyremedlem i KrF, Karin Bjørkhaug.

With: - KrF bør stemme for mistillit

Den tidligere nestlederen i KrF, Odd Anders With mener KrF må gjøre det som er rett - nemlig å stemme for mistillitsforslaget.

- Det er viktig å stemme for det som er rett nå. KrF må stå for det man mener, sier With.

Han har gitt råd til partileder Hareide og andre sentrale folk i partiet om hva KrF bør gjøre nå. Rådet hans er at partiet ikke må være redd for regjeringskrise.

- Det er ingen grunn for KrF å frykte situasjonen med en regjeringskrise dersom Stortinget vedtar mistillit mot Sylvi Listhaug. Det blir Erna Solbergs problem dersom hun ikke ser hvilke politiske utfordringer det er å ha Sylvi Listhaug og Frp i regjering, sier han.

LES TONE SOFIE AGLEN: Regjeringskrisa som ingen egentlig vil ha

Odd Anders With: - Det handler om handlinger over tid som viser at det er vanskelig å drive kamp for menneskeverdet med slike politikere i sentrale posisjoner.
Den mye omtalte facebookposten fra Sylvi Listhaug. Hun har nå slettet den. Foto: skjermdump

- Vanskelig å kjempe for menneskeverd

- Nå handler det rent formelt om Sylvi Listhaug, men det handler om handlinger over tid som viser at det er vanskelig å drive kamp for menneskeverdet med slike politikere i sentrale posisjoner. Det ligger holdninger bak som kan slå ut når som helst, og som gjør det, sier Odd Anders With.

Han er nå administrasjonsleder ved Kristen videregående skole i Trondheim og har ingen verv i partiet. Men han er fortsatt medlem og har kontakt med sentrale partifeller. Han har både vært statssekretær og nestleder i partiet.

Han mener Listhaug har kommet med flere utspill over tid som etter hans syn er en nedvurdering av dem som tenker annerledes og dem som er annerledes.

- Lykke: - Si ja, men behold Erna

- Det er Erna Solberg som velger om det blir regjeringskrise. Da har hun valgt å la Siv Jensen bestemme og at det er viktigst å ha med Frp på laget. Det er ulogisk for KrF å støtte Erna dersom hun på død og liv skal ha Sylvi Listhaug og Frp med på laget. Nå må Erna velge side. Høyre og Solberg kan velge å danne regjering med sentrumspartiene og ikke Frp, sier Odd Anders With.

- Er det noe KrF trenger nå, så er det entusiasme. Det er ikke mye entusiasme ved å støtte opp om Erna og Frp, sier partiveteranen.

KrF-topp i Trondheim, Geirmund Lykke sier ja til mistillit. Men med en forutsetning:

- Erna Solberg må fortsette som statsminster. Vi gikk på valg for sentrum/høyre-regjering, og nå kan det bli en realitet, sier Lykke.

KrF-drømmen med Høyre og sentrum

Den gang ble H/V/KrF-alternativet latterliggjort, men Lykke mener Solberg nå har en gyllen mulighet til å realisere KrF-drømmen.

- Hun kunne ikke si dette i en valgkamp, for det ville vært det samme som mistillit til egen regjering, sier han.

Samtidig er han klar over at kilder sier at Solberg vil gå av hvis KrF støtter mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug.

- Men jeg vil tro at hun ser at et bytte mellom FrP og KrF kan gi henne en helt annen type politikk, sier han.

KrFU-leder støtter mistillitsforslag

Leder for KrFU Trøndelag, Kari Eline Groven, håper moderpartiet støtter mistillitsforslaget mot statsråd Sylvi Listhaug.

Leder for KrFU Trøndelag, Kari Eline Groven. Foto: privat

- Det var feil av henne som justisminister å gi uttrykk for at Ap støtter terrorisme. Jeg synes det er alvorlig at en statsråd henger ut et annet parti på den måten, sier Groven.

Hun legger til at hun personlig heller ikke er fan av Listhaug.

Det har ikke vært avholdt noe møte i fylkesstyret til ungdomspartiet i Trøndelag i løpet av helga.

- Men vi har diskutert mye på Facebook, sier Grove.

Hun håper løsningen til slutt blir en sentrum-høyreregjering.