Beboerne krever en samlet erstatning på 14,1 millioner kroner. Tirsdag starter rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett.

Tomannsboligene ligger i Roald Amundsens vei og Møllebakken på nedre Byåsen i Trondheim.

- Vi har ikke kommet nærmere noen løsning, sier prosessfullmektig for de fire familiene, advokat Dag Herrem i advokatfirmaet Immer, på vegne av saksøkerne.

Beboerne har saksøkt Norconsult, avdeling Plan og Arkitektur (tidligere Solem Arkitektur AS) og Sagbakk AS. Solem var ansvarlig for planløsning og arkitektonisk utforming. Sagbakk var ansvarlig utførende. Utbyggeren Trondheim Panorama AS ble i 2016 slått konkurs for ikke å ha levert godkjent regnskap.

Trondheim Panorama mottok i 2017 sammen med Heimdal Eiendomsmegling og Taktsforum Trøndelag prosessvarsel. De to sistnevnte har også på ulikt vis vært inne i saken. Årsaken er at søksmålet ikke skal bli foreldet i forbindelse med mulig ansvarssak. Samtlige involverte har tidligere overfor Adresseavisen avvist søksmålet. I sluttinnlegget til tingretten har advokatene til Sagbakk AS og Solem Arkitektur AS på nytt avvist søksmålet.

Kravet er høynet

Da Adresseavisen første gang omtale søksmålet i september i fjor, var rettssaken berammet til oktober. Men fordi saken er svært komplisert og dokumentbunken er på 1200 sider, ønsket partene å gjennomgå faktum i saken og forsøke å snevre den inn, ble den utsatt til mars i år. Det opprinnelige erstatningskravet var på 10,5 millioner kroner. Tingretten har satt av fire dager til hovedforhandlingen.

Entreprenørfirmaet Backe Trondheim har hatt i oppgave å utbedre skadene. – Tak og yttervegger er skiftet. Det har vært taklekkasjer på alle hus. Når snøen forsvinner, gjenstår en stor jobb utomhus. Innvendig er det for tynne bjelkelag med for lange spenn, som må skiftes. Ventilasjonsanlegget er mangelfullt. Det er bare badene som har avtrekk, sier Herrem.

Husene ble prosjektert i Latvia. Trondheim Panorama leide inn snekkere fra Latvia, som saksøker hevder ikke hadde kjennskap til norske byggeforskrifter. I stevningen fra advokat Herrem heter det boligene er feilprosjektert, verken utvendige tak eller vegger er prosjektert i henhold til forskriftene. Boligene er bygget med flate, isolerte tak uten lufting. Taknedløp er gjennomgående feil utført.

Vegger uten lufting

Utvendige vegger er prosjektert uten lufting. Det er omfattende råte og soppdannelse på innsiden. For at ventilasjonen skal fungere i vanlig bruk, må innvendige dører til baderom stå åpne. Badegulvene er bygget som flate gulv uten fall mot sluk.

Brannspjeld mangler mellom boligene. Feil arrondering gjør at vann kommer inn i garasjene. Alle utomhusarealer ligger 45 cm for høyt. Vannet samler seg inn mot husveggene. Et par av boligene har hybelleiligheter, som ikke har vært mulig å leie ut og hvor beboerne har hatt inntektstap.

Saksøker hevder Solem Arkitektur var ansvarlig søker for alle fire boligene. Solem måtte ha visst at det vesentligste av arbeidene ble utført av andre enn Sagbakk. Sistnevnte var ansvarlig utførende, men har bare utført betong- og grunnarbeider. Solem sendte inn søknad om midlertidig brukstillatelse og søknad som ferdigattest til tross for at de var klar over at det ikke forelå noen sluttkontroll, hevder saksøkerne. Ved samsvarserklæringen mente Solem at boligene var prosjektert og kontrollert i henhold til plan og bygningsloven. Solem måtte være klar over at samsvarserklæringen var uriktig.

Boligene ble overtatt i april 2014 for mellom 6,9 og 7,2 millioner kroner. Med korrekte opplysninger kunne kommunen ikke gitt brukstillatelse eller ferdigattest for boligene, mener advokat Herrem. Han hevder også at Sagbakk har opptrådt grovt uaktsomt ved manglende oppfyllelse av ansvarsrett i byggesaken.

Ikke rettslig grunnlag

Advokat Knut M. Søraas i Tryg Forsikring representerer Solem Arkitektur. Han skriver i sluttinnlegget at kravet mangler rettslig grunnlag. Han mener det er Trondheim Panoramas egne valg som har forårsaket det dårlige byggeresultatet, som modulbygg fra Latvia og valg av utførende. Følgelig har ikke Trondheim Panorama noe krav mot Solem som saksøkerne kan tre inn i.

Han legger til at Solem som ansvarlig søker ikke har hatt noe med eller ansvar for utførelsen eller prosjekteringen. Solem har ikke gitt uriktige opplysninger til kommunen, og har derved ikke villedet kommunen til å gi ferdigattest på grovt uriktig grunnlag. Ifølge Søraas har Sagbakk gjennom samsvarserklæringen gått godt for det usedvanlig elendige byggearbeidet som ble gjort på byggeplassen. På den måten har Sagbakk forårsaket at det ble gitt brukstillatelse og senere ferdigattest.

I sitt sluttinnlegg skriver advokat Stig Rune Østgaard og advokatfullmektig Thomas Hoff Myhr hos Advokatene Christian Wiig & Co AS på vegne av Sagbakk AS at Sagbakk ikke har utvist erstatningsbetingende uaktsomhet ved å skrive under på ansvarserklæringen. Kravet bygger på forhold skjedd lenge etter at Sagbakks oppdrag med betongarbeidene var fullført.

Ansvarlig for byggeskandalen er etter deres mening Trondheim Panorama og Solem Arkitektur. Hovedårsaken er at Trondheim Panorama valgte å bruke latviske firmaer som utførende entreprenører. Krav som følge av feil og mangler må rettes mot disse og Solem Arkitektur.

Utbedret: Den ene tomannsboligen ligger i Møllebakken. Nå er tak og yttervegger revet og lagt på nytt. Foto: Håvard Jensen, Adresseavisen
Byggeskandale: Advokat Dag Herrem representerer beboerne i de to tomannsboligene som krever utbyggerne for vel 14 millioner koner i erstatning etter det de kaller en byggeskandale på nedre Byåsen. Foto: IMMER advokat AS