Den tidligere politilederen er nå dømt til 60 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Mannen må også betale 25 000 kroner i oppreisning til kvinnen. Han ble også dømt for å ha unnlatt å loggføre møter og gjøremål som ville gitt kolleger innsikt i hva som pågikk.

I rettssaken hadde den trusselutsatte kvinnen og den tidligere politilederen forskjellige forklaringer på det som hadde foregått. Politimannen, som ble pensjonist om lag syv måneder etter at han som trusselplanlegger opprettet kontakt med henne, erkjente ikke straffskyld. Han opprettholdt kontakten med kvinnen også etter at han sluttet i jobben som politimann og dermed da ikke hadde noe profesjonelt forhold til henne.

Besøk utenfor «arbeidstid»

Kort tid etter at politimannen opprettet kontakt med den trusselutsatte, kjøpte han mobiltelefon til kvinnen. Han opprettet mobilabonnementet i sitt eget navn og betalte dette av egen lomme, og krevde ikke refusjon fra arbeidsgiver. Han loggførte kjøpet, men opplyste ikke at han betalte telefonen eller sto som abonnent.

I dommen står følgende: «Utover å utføre en rekke tjenesteplikter for å bistå NN (kvinnens navn journ.anm.), utviklet tiltalte det som må sies å være et nært privat forhold til henne. I stor grad ble grensen mellom utførelse av tjenesteplikter i arbeidstiden og privat samvær med henne på fritiden, visket ut.»

Les også: Eks-politimann erkjenner ikke straffskyld for uønsket seksuell tilnærming

Politimannen dro ofte hjem til kvinnen både i og utenfor arbeidstiden. Politimannen sa i retten at han definerte sin arbeidstid som 24/7. De to tilbrakte mye tid sammen. Han spiste flere ganger middag sammen med henne. Den første julen etter at kvinnen ankom Trøndelag overnattet kvinnen i politimannens hus flere dager i strekk. I loggen, Indicia, ble dette ikke notert. Også en rekke andre tilfeller av «privat» kontakt ble unnlatt ført i loggen. Dette medførte at kolleger ikke kunne være med og vurdere om dette var riktige tiltak med tanke på kvinnens sikkerhet.

Meldinger med seksualisert innhold

Den tidligere politimannen har ikke innrømmet at han utviklet følelser for den yngre kvinnen, men retten mener at sms-meldingene som ble sendt sier noe annet. Flere av meldingene hadde et seksualisert innhold.

Les også: Politileder skal ha sendt følgende SMS til kvinne:«Go on dance naked»

Retten legger også til grunn at kvinnen ikke hadde noen følelser for tiltalte, men at hun så på han som en venn og beskytter. Tiltalte forklarte i retten at han hadde berørt kvinnen, men at dette var ment som vennskapelige klemmer eller klaps. Dette ble han ikke trodd på.

I dommen står det at følgende handlinger legges til grunn som bevist utover rimelig og fornuftig tvil: «Tiltalte har tatt på NN (kvinnens navn journ.anm.) rumpe, han har tatt henne på låret, på magen og på brystene. Disse handlingene har skjedd utenpå klærne. Videre har han ført en hånd nedover ryggen hennes, fra nakken og ned, på bar hud innenfor klærne, noe som skjedde fire ganger.»

«Nei, ikke gjør det!»

Handlingene som dommen beskriver skal ha skjedd i en periode på over to år.

Kvinnen skal ha brukt å si «nei, ikke gjør det!», uten at dette hjalp. Retten har lagt vekt på at mannen har tatt på steder på kvinnens kropp som var innenfor hennes intimsone og at hun opplevde berøringene som ubehagelige. At styrkeforholdet mellom de to var ulikt, hun som trusselutsatt kvinne og han som politimann som skulle beskytte henne, er også lagt vekt på.

Les også: Tidligere politileder tiltalt for beføling av kvinne som søkte hjelp hos politiet

Drøye to år etter at de først fikk kontakt, forsøkte kvinnen å trekke seg unna mannen. Han var da pensjonert fra politiyrket, men hadde opprettholdt kontakten med kvinnen.

Ba om unnskyldning

Ifølge dommen skrev den tidligere politimannen da følgende melding: «Jeg lurte på hvorfor jeg ikke hørte noe fra deg, og siden jeg heller ikke fikk svar på telefonen ble jeg for at du hadde blitt syk eller at noe galt hadde skjedd med deg. Skuffelsen ble stor da jeg endelig fikk kontakt med deg, og jeg ble klar over at jeg hadde tatt for mye på rumpa, magen og puppene dine. Jeg har vært bevist på å holde meg mest mulig unna kroppen din, og jeg ber om unnskyldning for å ha krenket deg. Det kommer aldri til å skje igjen. Jeg har aldri gjort tilnærmelser til deg i den hensikt å ha sex med deg.»

Retten mener det er hevet over tvil at tiltalte har gjort de handlinger mot kvinnen som er beskrevet i tiltalen post II: For å ha øvet vold mot en annens person eller på annen måte fornærmet ham på legeme og straffeloven (2005) § 271 første ledd: For å ha øvet vold mot en annen person eller på annen måte krenket ham fysisk. (Straffeloven (1902) § 228 første ledd).

- Vanskelig for kvinnen

Han sto også tiltalt for «som offentlig tjenestemann å ha anført usannhet eller lagt skjul på sannheten i en protokoll». Dette gjelder føring i politiloggen Indicia.

Han ble frifunnet i tiltalens post III: «For å ha vist grov uforstand i tjenesten.»

I dommen står følgende: «Selv om krenkelsene ikke var av de mest alvorlige, er det graverende at de fortsatte over lang tid. Kvinnen opplevde krenkelsene som ubehagelige, uønsket og ydmykende. Fordi hun var avhengig av bistand fra tiltalte, må det ha vært vanskelig å avvise kontakt med ham, da han arbeidet som trusselplanlegger i politiet, særlig i den første tiden, da han etablerte handlingsmønsteret.»