I januar i 2017 kom 330 amerikanske marinesoldater til Værnes. Samme høst ble «Kari», som bor i Værnesregionen, kjent med en av soldatene på en datingside på nett. Hun ble raskt veldig sjarmert av soldaten.

- Først chattet vi en del, og så etter cirka en uke møtte vi hverandre på en bar i Stjørdal, sier hun.

Ifølge soldaten fikk de ikke lov til å gå ut av Værnes garnison alene. Han var derfor sammen med tre andre amerikanske soldater.

- Vi satt litt for oss selv på baren, men da jeg skulle gå til bilen og han skulle følge meg ut, så måtte de tre andre være med ut for å følge med på hva vi gjorde, forteller «Kari».

LES MER: Derfor mangler F-35 basen tilstrekkelig beskyttelse

- Klare regler for soldatene

Det er Heimevernet på Værnes som er vertskap for de amerikanske soldatene mens de er i Norge. Pressekontakt Rune Haarstad i HV-12 understreker at soldatene er underlagt en militær kommando. Han svarer på vegne av den amerikanske marinestyrken.

- Amerikanerne tjenestegjør i et annet land og norske avdelinger har tilsvarende strenge regler når de er i tjeneste i utlandet. Amerikanerne er generelt veldig opptatt av at deres soldater skal ha et godt, men korrekt, forhold til lokalbefolkningen. Det er også en av grunnene til at det er klare regler med tanke på alkoholinntak og permisjon. Det er også rimelig streng personellkontroll, og man må vite hvor soldatene er til enhver tid, forklarer han.

- Kjæreste betyr ingenting

I november hadde det blitt såpass seriøst mellom «Kari» og soldaten at de ønsket å være hjemme hos henne.

- Han hadde en slags avtale med de andre som han dro ut med. Da forsto jeg at de fleste soldatene gjorde det sånn. De har lyst til å treffe damer, og de ønsker at kompisen skal få treffe kjæresten, sier hun.

I starten av januar gikk de på en date i Trondheim, og da fridde soldaten til «Kari». Da var de andre soldatene like i nærheten.

- Jeg ville ikke vurdert giftermål hadde det ikke vært for disse rigide reglene. En kjæreste betyr ikke noe for den amerikanske hæren. Dersom noe hadde skjedd med meg, så hadde han ikke fått fri til å besøke meg. Og omvendt. Jeg ville ikke fått vite at han hadde blitt skadd, fordi jeg «bare» er kjæresten, sier hun.

Skulle gifte seg

I midten av januar måtte soldaten gå inn porten alene etter at «Kari» hadde kjørt ham. Da hadde de vært sammen en hel dag, nesten som et normalt par. Den andre soldaten som han hadde en avtale med, dukket ikke opp. Det ble oppdaget at reglene ikke ble fulgt, og da ble bevegelsesfriheten innskrenket og han fikk også trekk i lønna si, ifølge «Kari».

- Han forklarte sine overordnede at han var forlovet med meg, men det hjalp ikke.

Dette var siste gang de møtte hverandre. 19. mars reiste soldaten tilbake til USA.

- Vi bestemte oss for å gifte oss denne sommeren. Bryllupet var planlagt, og invitasjoner sendt. Men vi fikk vite at han trengte en ekteskapsattest fra den amerikanske ambassaden i Oslo for at giftermålet skal være gyldig. Soldaten fikk beskjed om å møte opp i Oslo. Han spurte sine nærmeste befalhavende, men han fikk ikke permisjon til å reise.

- Så fikk vi plutselig innvilget permisjon, men vi klarte ikke å komme oss av gårde. Nå har vi avlyst bryllupet, og forholdet er slutt. Dette har vært utrolig krevende, vi har bare kranglet i det siste. Vi kunne ikke klemme hverandre og måtte møtes på hver vår side av gjerdet, sier hun.

Det er foreløpig bestemt at amerikanerne skal være på Værnes ut 2018. HV-12, som er vertskap for soldatene, forteller at de er underlagt streng personellkontroll.

- Latterlige regler

«Kari» sier hun fremdeles har sterke følelser for soldaten, men ønsker ikke at han skal få problemer. Derfor vil hun ikke stå frem med navn eller fortelle soldatens navn.

- Jeg er sint og frustrert, men fremdeles veldig glad i ham. Jeg synes noen av reglene er latterlige, sier «Kari».

- Jeg føler meg både som kriminell og som Julie i «Romeo og Julie». Nå har det kommet et kamera ved ene møtestedet vårt langs gjerdet. Det er vondt å vite at han skal dra nå, sier hun.

Hun tror det blir dem i fremtiden, men da under andre omstendigheter.

- Han er mannen for meg, og jeg tror vi blir sammen på et senere tidspunkt.

Kvinnen fra Værnesregionen mener den amerikanske marinestyrken er underlagt rigide regler.

- Lite rom for skjønn

Pressekontakt i Heimevernet, Rune Haarstad, opplyser at det ofte gjøres «tellinger» av soldater, for å sikre at de har kontroll på hvor de er. Skulle det oppstå brann på brakkene, må de vite hvor mange som er innenfor portene.

- Personellkontroll er hellig i Forsvaret, og det er lite rom for skjønn på akkurat dette. De er underlagt et regime, og dersom man for eksempel blir borte i løpet av natta, så blir det sett på som alvorlig. Da kan man få nektet permisjon, sier han.

Han bekrefter at det finnes klare regler for når soldatene skal være innenfor portene på Værnes. Han ønsker ikke å gå i detalj, fordi dette er informasjon som kan betydning for sikkerheten. Haarstad skjønner at det kan oppleves spesielt av sivilbefolkningen at soldatene ikke står fritt til å komme og gå som de vil.

Det skal ikke være et krav at de amerikanske soldatene må gå fire og fire sammen, men det oppfordres sterkt til at de skal være minst to sammen.

- De skal ha en «wing man», og sånn er det også i Norge. Vi sier også til våre soldater at de bør være sammen, forklarer Haarstad.

Når det gjelder kameraovervåkning kan Haarstad informere kun på generelt grunnlag. Han kan ikke si noe hvor de enkelte kameraene befinner seg.

- Det er kameraovervåkning inne på Værnes Garnison. Det er skiltet ved innkjøring til leiren. Dette er en militærleir og vi er nøye på både adgangskontroll og sikkerheten generelt.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter