- Den siste uken har vi tydeligere fått innsyn i noe vi ikke visste var der. Og at det er så sterkt, sier KrF-lederen Knut Arild Hareide om situasjonen rundt truslene og de hatefulle epostene.

Ett sentralt ankepunkt fra opposisjonen mot Listhaug og hennes Facebook-poster har vært at dette har gitt næring til hatefulle ytringer, hets og trusler.

Nå bekrefter Hareide at omfanget av angrep mot ham på sosiale medier og direkte på epost er stort – men at mengden av hets og trusler har økt i betydelig styrke den siste halvannen uken.

- Dette er nok dessverre en hverdag vi må leve med. Det er en utfordring. Nettopp sosiale medier der dette gir næring og liv. Dette tror jeg er noe som alle politikere merker, sier Hareide.

Også Arbeiderpartiet bekrefter at flere Ap-politikere, inkludert flere unge som var på Utøya 22. juli 2011, de siste dagene er blitt truet på livet.

LES POLITISK REDAKTØR  TONE SOFIE AGLEN: Er vi kvitt henne nå?

- Din helvets judas

Det tok ikke mange minuttene fra Sylvi Listhaug har offentliggjort at hun går av på Facebook, før meldingene strømmer på i kommentartråden. Mesteparten er rene støtte- og stå på-meldinger.

Men det er også kraftig sjikane av særlig to politikere: Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide.

Det er ikke bare på Sylvi Listhaugs facebookside det koker. På ulike nettsteder som document.no, resett.no og Twitter renner det inn kommentarer. Det gjør det også på Knut Arild Hareides e-post-konto på Stortinget:

«Sylvi trekker seg og quislingene har seiret, inkludert deg skinnhellige antikristne quisling», skriver en mann litt etter klokken 09 tirsdag morgen.

Hareide får også vite at han «er og blir en Judas», med et uttrykt ønske om at han havner i «helvetes avgrunn».

På Twitter får Hareide følgende kraftsalve: «ER DU FORNØYD NU DIN HELVETES JUDAS, Knut Arild Hareide. Løp ut i treet og legg løkka rundt femini-halsen din. LØP OG HENT SØLVPENGENE, MEN DE ER TILSATT VX!! Du er fra nu av NORGES MEST FORHATTE QUISLING SAMMEN MED ALLAH-SATAN GAHR STØRE!!»

PST måtte trappe opp

Verken Hareide eller KrF vil gå i detalj om hva han slags trusler som gjorde at PST ble involvert tirsdag morgen. Truslene er nå politianmeldt.

Det er en preget Knut Arild Hareide som møter Adresseavisen i Stortinget.

Han er ikke glad for å fortelle om hetsen. Han har akkurat etterlyst mer anstendighet i den politiske debatten.

- Jeg tror jeg nøyer meg med å si at det kom tydelig negativ respons på Listhaugs avgang. Den siste halvannen uken har jeg merket en debatt som er hardere og røffere. Det gjør selvfølgelig inntrykk når jeg får meldinger som er så utrolig at du ikke forstår at noen kan få seg til å skrive det.

- Føles det utrygt?

- Ja, det er ubehagelig. Det opplever nok alle som blir gjenstand for slik oppmerksomhet, sier Hareide.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ble mandag kveld utstyrt med egne livvakter fra PST, det har han ikke hatt siden valget

- Jeg blir godt tatt vare på. Jeg er mer opptatt av alle de som ikke blir passet på, sa Støre om truslene tirsdag formiddag.

Utøya-overlevende truet på livet

Ap-leder Gahr-Støre har de siste dagene mottatt minst like kraftige trusler som Hareide. På sosiale medier florerer det, inkludert drapstrusler:

En mann skriver i en tråd at «den drittsekken skulle ha hvert skutt» og en annen melder at «han er av de store landssvikere vi har. Sammenligner ham med Rinnan, Quisling, Gro, Stoltenberg og Lysbakken».

På Twitter skriver en at «HATPREDIKANTEN JONAS GAHR STØRE......nu skal vi faen meg kline ham ned i avgrunnen.»

På document.no er det en som skriver at drapstrusselen garantert er fabrikkert fra Ap's eget propagandaapparat.

Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Ingrid Langerud bekrefter at partiet har mottatt trusler:

– Det som er ekstra vondt i det vi har opplevd de siste dagene, er at enkeltpersoner i partiet, og spesielt flere av de unge som var på Utøya, har blitt truet på livet. Det kan det politiske Norge aldri akseptere, skriver Langerud i en e-post.

Seks livvakter passet på Listhaug

Justisminister Sylvi Listhaug har hatt PST-vakter snart to år.

Også hun skal ha mottatt rene drapstrusler den siste tiden, får Adresseavisen bekreftet.

I morgen timene i går ble hun passet på av ikke mindre enn seks livvakter fra PST.

Statsminister Erna Solberg, som selv fotfølges av PST-vakter døgnet rundt, mener det er trist at politikere utsettes for drapstrusler, men erkjenner at det er en del av hverdagen til landets politikere.

– Det er veldig trist. Dessverre har det med ujevne mellomrom vært drapstrusler i opphetede politiske debatter mot det politiske lederskapet, sa Solberg til NTB tirsdag ettermiddag.