Bistandsadvokat Henning Dragsnes reagerer på at saken mot en stjørdaling i 60-årene, som kjørte skuteren, er henlagt. Dragsnes har på vegne av sin klient klaget på henleggelsen.

Det var Bladet som først skrev om henleggelsen og klagen.

Det var 14. januar i fjor at en 69 år gammel kvinne fra Trondheim omkom i en snøskuterulykke på Storlien. Hennes mann (72) ble sendt med ambulansehelikopter til sykehuset i Østersund med alvorlige skader. Skadene var ikke livstruende.

Krasjet i et tre

De to satte seg på skuteren med en tredje person etter en visning på ei hytte på Storlien. I stedet for å kjøre fremover, rygget skuteren 15 meter og krasjet i et tre. Mekanismen som kobler inn reversen skal ha kommet i klem mellom føreren og skuteren. Kvinnen som omkom satt bakerst på snøskuteren.

Snøscooteren kjørte inn i dette treet Foto: Erling Skjervold

- Statsadvokaten har henlagt saken etter å ha vurdert skyldspørsmålet. Dette er nå påklaget, sier politiadvokat Anette Strøm Røsholdt som har vært påtaleansvarlig i saken.

Les også: Heftig snøskuterkrangel på gårdstun i Midtre-Gauldal

Riksadvokaten skal vurdere saken

Statsadvokaten mener å ha fått en god oversikt over det som skjedde gjennom vitner, og mener snøskutersjåføren ikke har opptrådt uaktsomt med tanke på straffeansvar. Det blir nå opp til riksadvokaten å vurdere saken.

Snøscootersjåføren fra Stjørdal var ikke formelt siktet, men mistenkt etter straffelovens paragraf 281 – uaktsom forvoldelse av død.

Les også: Skuterklubben har 100 medlemmer, men ikke noe sted å kjøre lovlig

- Skuteren registrert for to

Henning Dragsnes i Advokatfirmaet Strand & Co er bistandsadvokat til den etterlatte mannen fra Trondheim. Han er sterkt uenig i beslutningen som er tatt.

– Vi stiller oss undrende til henleggelsen, og mener det er flere forhold som tilsynelatende ikke er vurdert. Blant annet var det tre personer på en skuter som etter det vi kan se var registrert for to. Med tre personer på skuteren sitter sjåføren presset opp mot styret. Det er ingen god situasjon, sier Dragsnes.

Han peker også på at ingen hadde på seg hjelm.

Les også: I disse trønderske kommunene er det flest snøscootere

Snøskutersjåførens advokat Trond Peder Nilsen, som jobber for Levangeradvokatene, sier at han ikke har fått snakket med sin klient ennå.

- Hva sier du til at de klager på henleggelsen?

- De er i sin fulle rett til å klage, så får vi se hva resultatet av den klagen blir og om en høyere rettsinstans mener det er en sak for rettssystemet, sier Nilsen.

Overtok saken fra svensk politi

Anette Strøm Røsholdt sier at det egentlig var svensk politi som skulle etterforske saken da hendelsen skjedde på Storlien i Sverige. Men da alle involverte var fra Trøndelag, ble det norsk politi som fikk saken. Dermed har det gått såpass lang tid før avgjørelsen fra statsadvokaten kom.

- Prosessen med overtagelse fra svensk politi tok tid. Vi måtte også foreta nye avhør, forteller Strøm Røsholdt.

Les også: To reddet opp etter at snøscooter gikk gjennom isen

Ifølge bistandsadvokat Dragsnes sliter mannen fra Trondheim fortsatt etter det som skjedde.

– Han mistet kona, ble selv skadet og har nå fått høre at saken er henlagt. Det er klart at det er en stor belastning for ham, men han ønsker at riksadvokaten skal se på saken sier Henning Dragsnes til Bladet.