Hei, jeg har kronisk sykdom, noe som medfører at jeg i perioder er månedlig hos fastlegen. Til stadighet tar det lang tid å nå gjennom på sentralbordet, jeg har derfor benyttet meg av timebestilling via SMS. Jeg oppdaget at jeg blir belastet med seks kroner for hver SMS, både bestilling og bekreftelse. Jeg synes dette er i overkant og lurer på om det er lovlig?

Pasientombudet svarer: Hei og takk for interessant innspill. Dette er et tema som har vært til diskusjon over lengre tid, og senest nå i mars ble det nok en gang presisert at dette er en ulovlig praksis. Det innebærer at du ikke skal heftes med gebyr når du bestiller time via SMS. Det samme gjelder for kontakt via internett. Helsedirektoratets vurdering er at det ikke er lov å kreve inn ulike gebyr og pasientbetaling for tjenester som ikke er regulert i avtale med det offentlig. Det innebærer at også gebyr for bruk av kortautomat ved betaling etter en konsultasjon er i strid med loven. Det er et prinsipp at befolkningen skal ha tilgang til helsetjenester uavhengig av privatøkonomien. Utgangspunktet for egenandeler og egenbetaling reguleres i folketrygdloven §5-4, dennes forskrifter og andre regler. Dette er rammer behandlere må holde seg innenfor.

Dersom du er interessert i diskusjonen rundt temaet og de økonomiske reguleringene for fastleger og avtalespesialister kan du lese mer om det her: https://helsedirektoratet.no/nyheter/ulovlege-gebyr-hos-fastlege.

Helsedirektoratets tolking av loven støttes av Helse -og omsorgsdepartementet, og det er fra direktoratet kommunisert ut til Legeforeningen, kommunene, de regionale helseforetakene, avtalespesialistene og fastlegene hva som er gjeldende rett. Dersom ditt fastlegekontor ikke overholder dette anbefaler jeg deg å sende fastlegekontoret en skriftlig klage, og dette bør ikke være en ukjent problemstilling. Dersom de ikke etterkommer klagen, kan du oversende den til Fylkesmannen for en vurdering. Du er velkommen til å kontakte ombudet ved behov for videre råd og veiledning, vår kontaktinformasjon finner her: https://helsenorge.no/pasient-og-brukerombudet/trondelag/om-oss.

Håper dette var til nytte for deg. Med vennlig hilsen Lone Auganes, jurist og rådgiver hos Pasient- og brukerombudet i Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: trondelag@pasientogbrukerombudet.no