Mer enn ett år er gått siden Fylkesmannen slo fast at pasientsikkerheten ikke var god nok ved akuttmottaket ved St. Olavs hospital.

- Vi kan ikke utelukke at driften til tider er uforsvarlig. Men det skjer sjeldnere enn før, sier Jan Vaage, fylkeslege hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Fylkesmannen har vært bekymret for situasjonen ved akuttmottaket ved St. Olavs hospital i mange år, og har fulgt spesielt tett med avdelingen etter et nasjonalt tilsyn før jul i 2016. Fylkeslegen konkluderte i ettertid at det på bakgrunn av tilsynet var rimelig å anta at pasientgrupper ikke får fullgode tjeneste når køen blir lang.

- Vi har nå en veldig klar oppfatning av at sykehuset tar dette på alvor. Men vi synes det har tatt lang tid, og det er for meg litt uforståelig, sier Vaage.

For lang tid

Fylkesmannen har nå fulgt opp tilsynet fra 2016, og har gjennomgått 33 journaler over pasienter med blodforgiftning som er registrert inn i akuttmottaket i en periode frem mot 31. desember 2017. Dette viser at akuttmottaket i all hovedsak klarer å opprettholde kravet til triage på ti minutter, noe som innebærer at det blir gjennomført en medisinsk vurdering av pasienten i tide. Men deretter går ikke alt etter boka.

Dette viser rapporten:

Over halvparten av pasientene som har den høyeste hastegraden, blir ikke tilsett av lege i tide. Det innebærer at det går for lang tid før legetilsyn.

En av tre av de vurderte pasientene får oppstart av antibiotikabehandling senere enn anbefalt. Dette er pasienter med såkalt organdysfunksjon.

I tre av fire tilfeller er det ikke gjennomført tilstrekkelige observasjoner av pasienter i akuttmottaket. Observasjonene er ufullstendige i både antall, hyppighet og innhold.

Fylkeslege Jan Vaage. Foto: Jens Søraa

- Selve tilsynet viser at situasjonen er bedre enn ved forrige tilsyn. Det har vært jobbet godt utover høsten, og vi ser at akuttmottaket nå er på rett vei. Men det er ikke slik at alt er på plass ennå, sier Vaage.

- Hva er det mest alvorlige?

- Det mest alvorlige er at det fortsatt er en del forsinkelser på legetilsyn, og at en del får for dårlig oppfølging. I de tilfellene hvor pasienter kommer inn med en akutt tilstand, så fungerer helsevesenet prikkfritt. Men det som er spesielt med blodforgiftning, er at det kan være pasienter med uklare sykdomsbilder. Hvis de blir liggende uten tilstrekkelig eller raskt nok tilsyn, øker det risikoen for at pasienter kan bli dårligere uten at det fanges opp, sier Vaage.

Fylkesmannen vil følge situasjonen med månedlige rapporter frem mot sommeren, og et nytt oppfølgingsmøte i september.

- Trygt

Fagdirektør ved St. Olav, Runa Heimstad, sier at de har lagt ned en betydelig innsats for å kvalitetssikre rutinene på akuttmottaket, og at det er lagt ned en betydelig arbeidsinnsats av alle ansatte.

Runa Heimstad, fagdirektør ved St. Olavs hospital. Foto: Morten Antonsen

Hun sier at de står i et dilemma når de vurderer om en pasient skal settes på antibiotika: På den ene siden har de et generelt krav om å redusere bruken av antibiotika. Samtidig skal pasienter med mistanke om blodforgiftning, settes på antibiotika innen en time.

- Vi må være helt sikkert på at det er riktig å gi antibiotika til denne pasienten, sier Heimstad.

Hun sier at manglende IKT-verktøy er en av årsakene til at ikke alle opplysninger automatisk blir ført inn i journalen. Derfor er oppfølgingen av pasientene bedre enn det kan se ut til, ifølge Heimstad.

- Det er trygt å komme som pasient til akuttmottaket ved St. Olav, understreker hun som samtidig sier at de vil fortsette forbedringsarbeidet.

LES REPORTASJEN: 69 pasienter på 12 timer

Ikke i mål: Fylkesmannen i Trøndelag vil fortsatt følge situasjonen på akuttmottaket ved St. Olav fremover. En ny rapport viser at situasjonen er forbedret, men at pasienter ikke alltid blir fulgt opp tilstrekkelig.

Meldt til Arbeidstilsynet

Situasjonen ved akuttmottaket førte i november til at sykepleiere sendte en egen bekymringsmelding til Fylkesmannen. I brevet beskrev de at akuttmottaket var en mer eller mindre kronisk flaskehals, og at samtidighetskonflikter førte til dårligere pasientsikkerhet og uforsvarlig behandling. Samtidig uttrykte de bekymring for arbeidssituasjonen for de ansatte som står i dette hver dag. Fylkesmannen videresendte bekymringen til Arbeidstilsynet, som nå vurderer et tilsyn.

- Vi har fått en henvendelse fra Fylkesmannen på bakgrunn av denne meldingen, og vi følger opp den. Vi har nå bedt om flere opplysninger og en redegjørelse om hvordan de håndterer de bekymringene som er forelagt oss. Når vi har fått denne besvarelsen, vil vi ta en vurdering om vi vil gjennomføre et tilsyn, sier Harald Gran, tilsynsleder ved Arbeidstilsynet i Midt-Norge.