Kjeldsen mener Facebook-posten og talen da Listhaug trakk seg, stort sett uttrykker det samme.

- Saken handlet i utgangspunktet om potensielle terrorister og mulighetene for å ta fra dem statsborgerskapet. Men nå handler det meste om Sylvi Listhaug. I Facebook-posten bruker hun ordet «jeg» 15 ganger og «meg» ni ganger. Den handler om hennes karakter og hennes kamp. Hun fremstiller seg selv som kampklar, prinsippfast og handlende. Hun «bøyer ikke nakken», «kan ikke tillate», «det er opp til meg», «kommer aldri til å gi meg».

Og i talen sin ved avgangen, «jeg vil fortsette kampen i Stortinget». Hun sier også at hun ikke vil gå stille i dørene når hun kommer tilbake til Stortinget. Hun er just ikke en snegl som trekker seg inn i sitt hus. Listhaug er en politiker som aldri er på defensiven. Alltid i angrepsposisjon.

Til skyttergravene

Professoren ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen mener ordet kamp er sentralt i Sylvi Listhaugs budskap.

- «Kamp» og «front» er ord som knyttes til krig. Vi ser denne tendensen i mange land der de politiske motsetningene blir hardere og hardere. Når man ser seg selv som midt oppe i en kamp, blir det vanskelig å komme med innrømmelser og nyanseringer. Aktiviteten foregår i skyttergraver. En slik forståelse vil uunngåelig skape polarisering. Listhaug har ikke alene funnet opp denne polariseringen, men hennes fremtreden er et symptom på det som skjer nå. Vi ser det tilsvarende i USA. Der har frontene låst seg i den grad at republikanerne stemte mot lover de egentlig var enige i, fordi de ikke ville støtte Obama.

- Hvis det er en kamp, hvem er «fienden»?

- Listhaugs Facebook-post fremstiller henne og Fremskrittspartiet som forkjempere for «vanlige folk» mot de etablerte politikerne, spesielt Jonas Gahr Støre, eller «Støre, Lysbakken og kompani», som hun sier. Mens Listhaugs side står for ytringsfrihet og vestlige verdier, vil Jonas Gahr Støre kneble ytringsfriheten. «Jeg vil aldri godt at debatten legges på Støres prinsipper», «jeg vil alltid være meg selv».

Vekk fra sak

- Mitt hovedpoeng er at vi ser en bevegelse i politikken bort fra sak, og over på personer og emosjoner. Vi får et språk som i retorikken kalles stemmesamlende, man frir til dem som allerede er enige. Retorikken styrker Listhaugs posisjon blant tilhengerne, mens hun bidrar til å støte andre folk bort, sier Jens E. Kjeldsen.

Politikken flytter seg fra sak til person og emosjoner, mener Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk.
Espen Teigen slutter som rådgiver for Sylvi Listhaug.
Facebook-innlegget som felte Sylvi Listhaug.