Den omstridte Acer-saken ble behandlet av Ap's stortingsgruppe tirsdag morgen, og gruppa var ifølge NTB delt omtrent på midten. Kravet om utsettelse ble avvist, men med svært knapp margin.

Trønder og tidligere nestleder Trond Giske var en av dem som gikk imot partiledelsen, og han står dermed sammen med mange i fagbevegelsen.

- Viktige nasjonale interesser

Overfor Trønder-Avisa uttaler Giske at han er motstander av tilslutning til ACER og den tredje energimarkedspakken. Saken skal behandles i Stortinget torsdag.

– Etter mitt syn er energipolitikken et område hvor vi har viktige nasjonale interesser å ivareta, og hvor en energiunion i EU kan passe dårlig for oss. Derfor stemte jeg mot å gå inn i dette, og for at vi heller avventer og ser hvordan energiunionen blir, skriver stortingsrepresentant Giske i en tekstmelding til Trønder-Avisa.

Han sier imidlertid at han nå anser saken som ferdigbehandlet i partiet.

- Burde lyttet

Marek Jasinski er styremedlem i Trøndelag Ap og kommunalråd i Trondheim. Han er opprørt over at partiledelsen og et knapt flertall i stortingsgruppa nå har gitt sin tilslutning til Acer-forslaget.

- Jeg ser ikke et eneste godt argument for at vi ikke kan vente og se konsekvensene dette har i EU før vi vurderer en tilslutning. Å ha kontroll over egen energipolitikk burde være en selvfølge for Ap, det kan vi ikke ta noen sjanser med. Nå har både LO, AUF og store deler av partiorganisasjonen gått imot dette, men likevel er partiledelsen kun opptatt av å trumfe gjennom sine egne ønsker. I stedet burde de lyttet til hva partiet mener, sier Jasinski til Adresseavisen.

- Men toget har gått nå?

- Saken er nok avsluttet, men jeg kan ikke forstå hvorfor partiledelsen kjører frem på denne måten, i en så splittende sak for partiet og en sak som ligger nært hjertet til så mange i Ap. Partiledelsen har et ansvar for å samle partiet, den jobben gjør de ikke nå

- Hvor uheldig er dette for situasjonen Ap er i nå?

- Det er ekstremt farlig, og kan splitte partiet ytterligere. Vi ligger mye lavere på målingene enn vi skal være, da burde partiet lyttet til våre viktige samarbeidspartnere som for eksempel LO. Denne saken har heller ingen bred støtte i folket. Alt taler for at vi burde ventet til vi fikk en bedre oversikt over konsekvensene dette vil få for våre viktige nasjonale interesser.

- Lytt!

Samme dag som Giske uttalte seg til Trønder-Avisa om saken, gikk hans nære politiske allierte, Rune Olsø, også ut på sin Facebook-side med en sterk appell til Ap's stortingsrepresentanter om å lytte til folket:

«Lytt, fordi det er på tide å finne tilbake til Arbeiderpartiets røtter. Kjære stortingsrepresentant for Ap, noen ganger handler lederskap om evnen til å lytte. Og nå står alle som er glade i dere og roper så høyt vi kan. Lytt», avsluttet Olsø, som i dag er uten tillitsverv i partiet.

Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, står sammen med sin partikollega Giske i saken:

- Vi har ikke behandlet ACER i Trondheim Arbeiderparti, men for egen del mener jeg at vi per i dag vet for lite om hvordan dette vil utvikle seg fremover. Jeg hadde derfor ønsket at Ap's stortingsgruppe lyttet til Fagbevegelsen, og store deler av grasrota i partiet, og utsatt avgjørelsen til man vet mer om hva tilknytning til ACER vil innebære i fremtiden, skriver Bjørnbet i en sms til Adresseavisen.

Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, står sammen med Giske i Acer-saken.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier at han holder med LO i denne saken, og ville stemt med mindretallet i stortingsgruppa – som også Trond Giske altså tilhører.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik ville også stemt med mindretallet i Stortingsgruppa - og sammen med Giske.

Ottervik vil ikke kommentere

Adresseavisen har bedt ordfører Ottervik om en kommentar til hvor hun står i Acer-saken, men Ottervik svarer at hun avstår fra å kommentere.

Tidligere har både Fylkestinget i Trøndelag og et enstemmig styre i Trøndelag Ap slått fast at Norge burde si foreløpig nei til Acer. Partisekretær Kjersti Stenseng, Ap-veteran Martin Kolberg, flere fylkeslag og mer enn 100 ordførere har tidligere gått inn for å utsette saken.

For en uke siden ble den betente saken behandlet i Ap's landsstyre, og de landet på et betinget ja til norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer. 16 av 47 stemte imot Ap-ledelsens betingede ja, men ingen av representantene fra Trøndelag stemte imot. Det fikk AUF-leder i Trøndelag, Julie Indstad Hole, til å reagere:

- Det er feil ikke å lytte til det vi i Trøndelag har bedt dem om å gjøre, uttalte hun.

Partileder Jonas Gahr Støre har tidligere vist til de åtte «ufravikelige kravene» som partiets landsstyre satte som betingelse for sitt ja til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer.

- Vi skal ha kontroll over våre ressurser, over kraftkablene og hvordan vi kan utvikle norsk, grønn industri, sa Støre ifølge NTB. I Stortingets spørretime onsdag ble det imidlertid reist spørsmål ved om ikke Ap's avtale med regjeringspartiene og MDG bryter med disse kravene.