- Å jobbe forebyggende på denne måten er noe helt nytt i Norge. Vi vil at de som driver og laster ned overgrepsmateriale i Trøndelag skal være forberedt på at politiet plutselig kan komme og ringe på døra deres, sier politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt.

Adresseavisen skrev mandag om den nyopprettede etterforskningsgruppen «Sobi» (seksuelle overgrep mot barn på internett) i Trøndelag politidistrikt som monitorerer trønderske overgrepsnedlastere. Fremover vil «Sobi», ved hjelp av risikovurderinger, aksjonere mot dem politiet mener det er størst sjanse for at vil begå overgrep mot barn. Gruppen gjennomførte sin første pågripelse torsdag i forrige uke, da en lærer i Trondheim ble arrestert og deretter varetektsfengslet.

Læreren ble fengslet i to uker i Sør-Trøndelag tingrett 16. mars. På bildet politiadvokat Marianne Høyer og forsvarer Tore Angen.

Gruppen skal imidlertid samtidig jobbe aktivt mot gruppen nedlastere som de har plassert lenger nede på risikolisten sin.

Flere var lettet

- Vi vet ut fra «Operasjon Duck» at nedlasterne ofte begynner med å se på poseringsbilder av barn. Deretter går de over på chattekanaler og til slutt blir dette så grovt at de er åpne for å begå overgrep selv. Dette utvikler seg over tid, og vi ønsker nå å gå inn og tilby hjelp før disse personene ender som overgripere, sier politioverbetjent John Ola Volden ved Trøndelag politidistrikt.

Da politidistriktet pågrep nedlaster etter nedlaster i forbindelse med «Operasjon Duck» i 2015/2016, opplevde de at mange var lettet over endelig å bli tatt. Flere uttrykte også at de gjerne ville ha hjelp – uten at politiet kunne tilby dem noe, eller hadde noen plass å sende dem videre.

- Derfor har vi nå inngått et samarbeid med Brøset, som har utviklet et behandlingstilbud. Vi kommer til å oppsøke disse personene og fortelle at vi vet hva de driver med, men også gi dem informasjon om behandlingen på Brøset. Deretter er det frivillig om de tar kontakt med Brøset, opplyser Volden. Han understreker at det vil bli opprettet straffesaker parallelt.

Første pulje i april

Fra april av står psykologspesialist Svein Øverland og to andre ansatte ved St. Olavs hospital avdeling Brøset i Trondheim klare for å ta imot nedlasterne som ønsker hjelp.

Psykologspesialist Svein Øverland leder det polikliniske programmet «Proteus» på Brøset, som fra april skal ta i mot personer som ønsker hjelp til å slutte med nedlasting og deling av overgrepsbilder av barn.

- Vi på avdeling Brøset og politiet har samarbeidet godt i mange år, og vi har nå et felles ønske om å forebygge seksuelle overgrep mot barn. Navnet på behandlingsdelen av dette samarbeidet er «Proteus». Hvis disse personene vil ta tak i livet sitt og ønsker å unngå full etterforskning og pågripelse, så kan de samtykke til å få hjelp til å slutte med nedlastingen og delingen av overgrepsbilder, sier Øverland.

Han legger til at det i tillegg er søkt om midler til et forskningsprosjekt som skal se på effekten av «Proteus».

- Velfungerende familiefedre

Øverland opplyser at det polikliniske programmet består av åtte individuelle møter på halvannen time med fokus på det som i rettspsykiatrien kalles risikoscenarioer. Den enkelte vil også kunne ta med seg kone, eller noen andre som de stoler på på noen av disse møtene.

- Vi begynner med den første puljen i april. Deretter øker vi omfanget alt etter hvor mange som vil ha hjelp, og om vi får pengene som vi har søkt om, sier Øverland, og legger til:

- Dette blir et pilotprosjekt, slik at vi kan gjøre oss erfaringer. Håpet er at programmet blir en del av den nye organiseringen av Brøset, og at det kommer ressurser. Vi håper også at politikerne ser viktigheten av dette, sier psykologspesialisten.

Øverland opplyser at kunnskapen som i dag finnes om pedofile og overgripere bygger på informasjon om personer som er dømte.

- Vi vet lite om de som ikke er dømt. Tanken er at dette prosjektet, i tillegg til å forebygge overgrep, også vil kunne gi oss kunnskap om denne gruppen. Man ser gjerne etter monstre, men mitt inntrykk er at nettovergriperne både kan være pene i tøyet og velfungerende familiefedre, sier Øverland.