- Det er sammensatt. Folk tilgir, men glemmer ikke. Jeg kan ikke stå og se på at statsministeren må stå å besvare spørsmål om mine uttalelser og mine handlinger for 20 år siden, sier Per Sandberg (Frp) til Adresseavisen.

Tirsdag ble Frp's nestleder og fiskeriminister Per Sandberg også utnevnt som sjef for Justisdepartementet. Utnevnelsen er fullverdig, men det ligger i kortene at det er en midlertidig løsning.

Mens Høyres spinndoktorer tirsdag var opptatt av å fortelle om midlertidigheten rundt Sandbergs ekstraoppdrag, lå den omstridte Frp-politikeren i natt søvnløs og grublet på hva han skal svare partileder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg.

Per Sandberg er ønsket som landets nye, faste justisminister. Selv er han i tvil.

- Det er mange avveininger for og imot. Jeg synes dette er sammensatt. Som sagt: folk tilgir, men glemmer ikke. Jeg kan ikke se på at statsministeren må bruke av sine verdifulle ressurser og tid på å besvare spørsmål om mine uttalelser og mine handlinger for 20 år siden, sier Sandberg til Adresseavisen.

Uproblematisk for Erna

Umiddelbart etter at det ble klart at Sandberg skulle steppe inn i justisdepartementet tirsdag, hentet utenlandske nyhetsmedier frem at han er bøtelagt for vold. Sandberg fikk for 20 år siden en bot på 3000 kroner i forbindelse med et slagsmål på en fest i Nord-Trøndelag.

Statsminister Erna Solberg måtte både tirsdag og onsdag formiddag svare på spørsmål fra norske journalister om dette i Stortingets vandrehall.

- Jeg er tilhenger av at folk får en ny sjanse her i livet. Det er en norsk verdi at man kan gjøre noe annet og komme tilbake i livet når man har sonet og gjort opp. Dette har jeg ingen problemer med, sier statsminister Erna Solberg om saken.

Sandberg: – Ikke relevant

Per Sandberg er ikke overrasket over at den gamle saken på nytt bli tema. Han har også en fartsbot.

- Hva synes du om at din gamle sak og bot for slåssing blir tema?

- Jeg har ett svar: Dem tilgir, men glemmer aldri.

- Hvem er dem?

- Det er dem som kommer med dette.

- Er dette ikke relevant for din posisjon som landets justisminister?

- Nei, sier Sandberg.

Frykter for mye støy

Per Sandberg kom på Stortinget i 1997. Han har vært sentral – og omstridt – i Frp og norsk politikk siden første dag.

Men han har også fått den ene sentrale posisjonen etter den andre.

- Tenker du at dommen for 20 år siden nå står i veien for at du kan fast bli justisminister?

- Ja. Men det er ikke bare det. Se venstresiden, de har plukket frem T-skjorten min, kjørt på med feilsitater og usannheter. Jeg vil ikke tillate at statsministeren skal bruke energi på alt dette. Det handler om å ikke gi venstresiden muligheten til å få fokus bort ifra politikk, sier Sandberg.

Med i vurderingen av om hans mange kontroversielle sider fra fortiden vil gjøre det vanskelig å gå på som justisminister, er ett element til:

- Jeg har også barn jeg må ta hensyn til. Trykket vil øke. Og jeg bli jo ikke kvitt alt dette. Terje Søviknes og meg selv. Vi blir ikke kvitt dette. 30 år, 40 år, 50 år. De sier de tilgir, men de glemmer jo aldri, sier Sandberg.

Blir trigget

Sandberg sier statsministeren og Frp må bestemme seg i løpet av «relativt kort tid» om hvem som skal være ny, fast justisminister.

Han legger ikke skjul på at han synes det vil bli tungt å slippe Fiskeridepartementet.

- Det andre elementet jeg vurderer er at jeg har holdt på som fiskeriminister i to og et halvt år. Om jeg skal få si det selv, så går det rimelig greit. Dette året er avgjørende for et par store saker for å få fremtidens fiskeri og havbrukspolitikk på plass. Det er tungt å slippe taket.

- Men Frp trenger vel en sterk, erfaren og tydelig Frp-profil i justisdepartement?

- Ja, det er jo det. Nå har jeg vært halvannen dag i Justisdepartementet i Nydalen, og det er klart at det blir man jo veldig trigget av. Jeg vurderer å si ja og nei hele tiden. Det er derfor jeg bruker den tiden jeg bruker. Men. Man må jo nesten være fra Skogn om man i det hele tatt vurderer å si nei til å bli justisminister, sukker Sandberg.

Fiskeriminister Per Sandberg teller på knappene om han skal bli justisminister. Foto: Kristin Svorte