Det skjedde på komiteens møte tirsdag etter forslag fra Marthe Strickert (Venstre), på vegne av Arbeiderpartiet og Pensjonistpartiet.

Komitéleder Svein Otto Nilsen (PP) har tidligere uttalt at det var kynisk og kaldt av rådmannen å ikke etterkomme minst to forslag fra PP om å kalle opp en vei, gate eller plass etter Sverre Malvin Pedersen. Som loddselger samlet Pedersen inn flere millioner kroner til Redningsselskapet. Rådmannen ville heller hedre byplanlegger Pedersen.

Nå sier Nilsen at begge fortjener å hedres på en relevant og passende måte. Komiteen vil understreke at det finnes mange måter å hedre personer på. Nilsen viser til at det kan for eksempel være en vei, park, plass, plakett eller noe annet.

- Når Torget nå skal rustes opp, kan det vurderes om kommunen skal hedre personer med en plakett på benkene som skal settes opp, sier komitélederen. Han legger til at det ikke ble votert over dette forslaget.

Vil ikke prioritere

Etter en grundig diskusjon, ble saken enstemmig sendt tilbake til rådmannen med dette forslaget.

Komitéleder Nilsen sier at det i uttalelsen ikke skal fremgå hvem som skal prioriteres av arkitekten eller loddselgeren. Komiteen ønsker at det legges føringer for hvordan man hedrer personer i Trondheim. Dette trenger ikke nødvendigvis være en vei, park eller en plass som hedrer vedkommende på en passende måte.

Komiteen har tidligere bestemt at flere kvinner bør få gater, veier og parker oppkalt seg, for å øke kvinneandelen. Som oftest er menn blitt hedret på denne måten. Det opplevde man på forrige møte da rådmannen ville hedre motstandsmannen Johan Moan med en ny vei på Blaklia.

Tora Haarsakers veg

I stedet bestemte komiteen å gi veien navnet Tora Haarsakers veg. Dette på grunn av hennes innsats under krigen og tilhørighet til stedet. I og med at komiteen ikke fulgte innstillingen fra rådmannen, må et endelig vedtak fattes av formannskapet.

Den gangen sa nestleder i KIF-komiteen, Julie Indstad Hole (Ap) følgende: – Vi ser gang på gang at rådmannen vil kalle opp gater, veier og parker etter menn. Men det er kanskje ikke så rart, for historien er skrevet av menn for menn, ikke minst krigshistorien.

Få statuer av kvinner

Hun la til at Arbeiderpartiet vil be bystyret pålegge rådmannen å utarbeide en fullstendig oversikt over navnebruken. – På omtrent hvert komitémøte blir vi bedt om å ta stilling til navn på nye gater og veier i kommunen. Flere komitémedlemmer mener det er på tide med å oppkalle flere av de nye veiene etter kvinner, sa Hole og la til at samme praksis følges når kjente personer skal hedres med en statue, det finnes knapt en statue av kvinner i Trondheim.

Arkitekt og byplanlegger Sverre Pedersen. Foto: ARKIV
Redningsselskapets Sverre Malvin Pedersen. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen