I rundt 150 år har asketrærne på Lade vokst seg høye og kraftige. Når de nå snart skal blomstre og gjøre Fagerheim allé grønn igjen, blir det med et hull der alleen krysser Jørgen B. Lysholms vei.

Måtte felles: De to døde asketrærne sto der Jørgen B. Lysholms vei og Fagerheim allé krysser hverandre.

Tirsdag felte Trondheim bydrift to av trærne som står ved krysset. Årsaken er at de i 2016 ble forgiftet, og stadig flere fallende greiner fra de døde trærne har bekymret beboerne i området.

Henla saken

- Vi går inn i den årstiden der vi tar ned trær som er i avgangsfasen, altså de som begynner å bli tørre i toppen og ikke har noe langt liv igjen. Og selvfølgelig disse, som begynner å bli farlige, sier Odd Arne Nilsen, driftsleder for idrett, park og skog i Trondheim bydrift.

Odd Arne Nilsen er driftsleder for idrett, park og skog i Trondheim bydrift.

Trærne var en del av den vernede askealleen inn mot Fagerheim gård. Forgiftningssaken ble anmeldt, men etter kort tid henlagt uten kjent gjerningsmann.

I ettertid har ikke Trondheim bydrift ønsket å si hvordan trærne ble skadet for å unngå at noen kopierer fremgangsmåten.

Askealleen ble trolig plantet etter et eierskifte på Fagerheim gård i 1871, ifølge byantikvar Mette Bye. Mandag ble to av dem felt.

- Hva skjer med trærne nå?

- Greinene flises opp, mens stammene kjøres til Trondheim fengsel og legges til tørk før de blir til ved.

Innsatte lager ved til hytter og folk

Nilsen sier at samarbeidet med fengselet på Tunga har vart i om lag 20 år. Asketrærne får tørke frem til i høst før de kappes opp, kløyves og sendes ut på sin siste reise.

En dag på jobben: Trondheim bydrift sa i februar at de ville felle trærne rundt påsketider. Tirsdag troppet de opp på Lade.

- Innsatte i fengselet leverer også ved til markahyttene med trær de får fra oss, og vi er veldig fornøyd med samarbeidet. Resten av veden gis til Frelsesarmeen og frivillige som kjører ut veden til folk som trenger den. Jeg vil tro at etterspørselen har vært stor i vinter.

Frem til nå har fokuset til Trondheim bydrift vært på skøytebaner og skiløyper, men fremover blir det andre oppgaver.

Vinteren synger på siste verset

- De 55 skøytebanene vi har driftet har vært mye brukt, men vi ser at de begynner å synge på siste verset nå som det blir mildere og isen tæres bort. Da begynner vi heller med å ta ned trær i byens friområder.

Et viktig fokusområde om våren er å plante nytt for å forynge vegetasjonen.

- Vi må også vurdere hva vi skal gjøre på Lade, og det skal vi gjøre sammen med byantikvaren, sier Nilsen.

- Tegn på en velfungerende by

En som håper at det blir plantet på nytt der trærne sto, er Lars Iversen. Frem til tirsdag hadde han asketrærne hengende over hagen sin.

- Det er vemodig, men samtidig er vi glade for at vi slipper å være bekymret for at greiner skal falle ned og skade noen, sier Iversen.

Lars Iversen hadde trærne nesten inntil husveggen. Her fra da Adresseavisen skrev om saken tidligere i vinter.

Det var han som tidligere i år varslet kommunen om at trærne var i ferd med å forvitre. Han er fornøyd med prosessen fra han varslet fra til trestammene tirsdag ble sendt til Trondheim fengsel.

- Dette er et kjempegodt tegn på at vi lever i en velfungerende by. At man kan fra og bli tatt på alvor skaper en tillit fra oss som innbyggere til de som driver en kommune. Folk sier fra når noe går dårlig, så det er absolutt lov til å si at ting er bra når systemet fungerer.

Viktig for å forstå historien

Da det ble klart at trærne måtte felles, sa byantikvar Mette Bye at det ble et tap for byen. Ifølge henne blir alleer som den på Lade viktigere og viktigere for å forstå det historiske bylandskapet til Trondheim.

Byantikvar Mette Bye skal være med og avgjøre om det blir plantet på nytt der trærne sto.

- Trærne var veldig fine, og hadde de fortsatt vært i live hadde det vært fint å ha dem her. Nå må vi tenke over hva vi skal gjøre og hva som skal stå igjen etter oss, sier Lars Iversen.