Politimester Nils Kristian Moe sier han imidlertid setter pris på at politidistriktet får 28 nye stillinger.

- Det vil i utgangspunktet hjelpe oss å yte en bedre service til innbyggerne i Trøndelag. Samtidig ser vi at det blir krevende å holde budsjettet, fordi det er en del ting som må på plass, sier Moe.

Tildelingen av nye stillinger og nye krav til effektivisering fører til at Trøndelag politidistrikt får stadig mindre frie midler til drift, noe som øker risikoen i budsjettet.

- Hva skal de nye stillingene brukes til?

- De er ikke fordelt ennå, det skjer i løpet av våren. Stillingene skal brukes til å styrke prioriterte funksjoner og områder hvor vi har svak politidekning i distriktet.

Kø for å få nytt pass

- Det har vært mange klager på at det er lenge å vente på pass. Hva gjør dere med det?

- Strengere krav til både utstedelse og lokaliteter gjør at vi har foreslått sju steder hvor man kan få pass i Trøndelag. Det er Stortinget som skal vedta dette.

- Vil politidistriktet sentralisere enda mer av virksomheten?

- Regjeringen stiller krav til effektivisering. Politiet har skilt ut en del oppgaver som blant annet lønn, regnskap og innkjøp for å effektivisere driften. Også i vårt politidistrikt sentraliserer vi utførelse av arbeidsoppgaver og fellesfunksjoner for å sikre spesialisering og sterkere fagmiljøer. Dette innebærer blant annet at vi i fremtiden bare vil ha kontoransatte på sju lokasjoner, sier Moe.

Vel 1000 ansatte

Sør- og Nord-Trøndelag politidistrikt ble slått sammen 1. januar 2016. Totalt har politidistriktet vel 1000 ansatte. Norge består av 12 politidistrikter.

Politimester Moe understreker at tildelingen av nye stillinger og effektiviseringskrav fører til at de får stadig mindre frie midler til drift, noe som øker risikoen i budsjettet. Tildelingen av frie midler til politidistriktet i 2017 var 1 865 000 kroner mer enn i 2018. Tildelingen allerede i 2017 var ifølge Moe på et lavere nivå enn hva situasjonen og utfordringene skulle tilsi. Med økte krav til leveranser og iverksetting av nye tiltak og prosjekter, er han bekymret for mulighetene til å styre i balanse.

Ifølge Politiforum.no er flere av de 12 politidistriktene kommet med kritiske tilbakemeldinger på budsjettet fra Politidirektoratet (POD). Trøndelag politidistrikt er blant de mest kritiske. Politidistriktene får tilført 648 millioner kroner mer i år enn i fjor. Totalt er politibudsjettet på 12,64 milliarder kroner.

Bekjempe vold mot barn

Til Politiforum sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad at årets budsjett er en betydelig satsing på politiet, slik POD ser det. 131 millioner kroner til 370 nye politistillinger er med på å sikre driften i politidistriktene og særorganene. Det gir ifølge Skulstad en betydelig satsing for å bekjempe vold og overgrep mot barn.

- Samtidig ser vi at flere av de økonomiske utfordringene som politiet har erfart over tid, også vil prege 2018. Kombinasjonen av etterslepet på investeringssiden og krav til effektivisering, i tillegg til en stor andel øremerkede midler og krav til bemanningsøkning, krever klare prioriteringer også i 2018, sier Skulstad til fagbladet.

To per tusen innbyggere

Stortinget har som mål at Norge innen 2020 skal ha to politiansatte per 1000 innbyggere. Skulstad sier at så lenge politidistriktene når sine bemanningsmål og leverer gode resultater innenfor distriktets prioriterte områder, vil ikke POD utfordre disse vurderingene. POD har i år som i 2017, lagt opp til en opptrappingsplan for å sørge for at politidistriktene kommer til å ansette i de stillingene de er tildelt.

Ifølge Politiforums egne beregninger, som POD ikke er enig i, er nesten alle de 648 ekstra budsjettmillionene bundet opp i utgifter det ikke er mulig å komme unna. 128 millioner er satt av til å dekke økte pensjonsutgifter, 79 millioner skal dekke kostnaden ved fjorårets lønnsoppgjør, og 53 millioner kroner forsvinner i prisveksten.

Mer politi: Trøndelag politidistrikt har fått 28 nye stillinger, som skal brukes til å styrke prioriterte funksjoner og områder hvor politidekningen i distriktet er svak. Foto: Christine Schefte