Torsdag kveld sa Ap, MDG og regjeringspartiene ja til at Norge slutter seg til Acer, et EU-organ som bidrar til å regulere kraftmarkedet i Europa. Debatten har ført til dyp splittelse i Ap, der blant andre tidligere nestleder Trond Giske og Trøndelag Ap har trosset ledelsen i den betente saken. I Stortinget stemte imidlertid alle Ap-representantene sammen med det knappe flertallet i egen stortingsgruppe, og sikret dermed flertall for saken.

Trond Giske skriver dette i en sms til Adresseavisen torsdag kveld:

- Etter mitt syn er energipolitikken et område hvor vi har viktige nasjonale interesser å ivareta, og hvor en energiunion i EU kan passe dårlig for oss. Derfor stemte jeg på gruppemøtet mot å gå inn i dette, og for at vi avventer og ser hvordan energiunionen blir.

Stortingsrepresentant Trond Giske tilhører mindretallet i Ap's gruppe i Acer-saken. - Det er fortsatt usikkert hvordan dette samarbeidet utvikler seg, og hvilke konsekvenser det vil få. Da ville det vært klokt å vente med å ta beslutningen til vi vet mer, skriver Giske i en sms til Adresseavisen. Foto: Sebastian Bjerkvik

Frykter dyrere strøm

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, mener Acer-vedtaket er historisk.

- Vi avgir nå suverenitet til et EU-organ, og det har vi aldri gjort før på energiområdet. Nå må vi opprette et organ i Norge, som ligger helt utenfor norsk politisk kontroll. Den andre siden vi er bekymret for handler om kabler til utlandet. Alle er enige om at vi trenger en viss grad av kraftutveksling, men ønsket i EU om å bygge nye kraftkabler er veldig stort, og vi mener det er på tide å sette på bremsene.

Marit Arnstad og resten av Sp gikk i mot at Norge skal slutte seg til EU-organet Acer. - Nå må vi opprette et organ i Norge, som ligger helt utenfor norsk politisk kontroll. Foto: Jens Petter Søraa

- Dere tror strømmen blir dyrere?

- Ja, særlig dersom vi bygger flere kabler til England, der strømmen er dyrere enn i Norge. For oss handler det ikke om at vi ikke skal bygge kabler i det hele tatt, vi har bygd en del, men nå bør bremsene på. Derfor har vi også sagt nei til NorthConnect-kabelen til Skottland.

- Er ikke miljøargumentet til blant annet MDG godt?

- Det er et legitimt argument, fordi vi har felles klimautfordringer med resten av Europa. Men Norge kan uansett aldri bli det grønne batteriet som De Grønne snakker om, til det har vi ikke nok magasinkapasitet. Klimaargumentet må også balanseres opp mot andre interesser – for eksempel hensynet til norsk industri, forsyningssikkerhet og forbrukerne.

- Men vil forbrukerne virkelig merke dette noe særlig?

- Ikke til å begynne med. Men når den fjerde pakken kommer, vil Acer få helt andre muskler. Derfor ba også LO om en utsettelse av saken, til vi så hva som lå i den neste pakken. Nå binder vi oss til masta, uten å ha det fulle og hele herredømmet over utviklingen fremover.

Splittet Ap

Stortingsrepresentant Trond Giske mener Norge burde tatt seg bedre tid i saken.

- Det er fortsatt usikkert hvordan dette samarbeidet utvikler seg, og hvilke konsekvenser det vil få. Da ville det vært klokt å vente med å ta beslutningen til vi vet mer. Jeg er en sterk tilhenger av EØS-avtalen, fordi den gir oss en god ramme for markedsadgang, og for samarbeid på områder som miljø, utdanning og kultur. Samtidig beholder vi nasjonal styring der det er svært viktig som fiskeri og landbruk, pengepolitikk og en selvstendig utenrikspolitikk, skriver Giske i en sms til Adresseavisen torsdag kveld.

Han er urolig for om Aps betingelser i saken vil bli fulgt:

- Flertallet i Arbeiderpartiet har stilt mange betingelser som er viktige, og som jeg støtter, men jeg er urolig for hvordan dette blir i fremtiden. Full norsk styring over kraftpolitikken er blant annet svært viktig for en god industripolitikk. Flertallet ville imidlertid si ja nå, og det får vi som har et annet syn ta til etterretning, sier Giske.

- Takhøyde i Ap

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol sa et betinget ja til norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer da saken var oppe i Ap's landsstyre. Etter stortingsdebatten torsdag sier hun:

- Arbeiderpartiet sikrer norsk vannkraft på norske offentlige hender og sjølråderetten. Regjeringen har fra start ikke vist hva som er handlingsrommet i saken de la fram for Stortinget. Kravene Ap har stilt i saken har gikk viktige avklaringer, skriver Ingvild Kjerkol i en sms til Adresseavisen.

- Arbeiderpartiet sikrer norsk vannkraft på norske offentlige hender og sjølråderetten. Regjeringen har fra start ikke vist hva som er handlingsrommet i saken de la fram for Stortinget, sier sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol i Ap. Foto: Rune Petter Ness

Onsdag kveld, før saken skulle opp i Stortinget, uttalte hennes kollega i Trøndelag Ap, Marek Jasinski, at partiledelsen kun opptatt var av å trumfe gjennom egne ønsker i saken. Han mente dette var «ekstremt farlig».

- Hvor skadelig er splittelsen som har oppstått i Ap?

- Arbeiderpartiet har takhøyde og takler uenigheter også i vanskelige saker, svarer Ingvild Kjerkol.

- Grisete spor

Sørtrønder-representant og SV-er Lars Haltbrekken åpnet debatten i Stortinget med å fremme et forslag om at sakene skulle utsettes, i påvente av hva Island gjør med den tredje energipakken. Forslaget ble forkastet.

SV-topp Lars Haltbrekken mener Acer-debatten til tider har vært stygg. Foto: Christine Schefte

- Det er sterkt beklagelig at stortingsflertallet med regjeringspartiene og Ap i spissen har valgt å avgi suverenitet over deler av norsk energipolitikk til EU og Acer, et organ vi ikke har stemmerett i. Men jeg vil sterkt advare mot at energidebatten i Norge fortsetter i det grisete sporet som Acer debatten havnet i. Det har ikke vært mangel på påstander om landssvik, nasjonalismeanklager og direkte feilinformasjon i denne debatten. Energipolitikken er viktig og berører mange. Vi må klare å føre en anstendig debatt i dette landet, sier Haltbrekken.

Frp-topp Sivert Bjørnstad er godt fornøyd etter vedtakene i Stortinget torsdag:

- Det europeiske indre kraftmarkedet har tjent oss godt i mange år. Vi kan selge kraft dyrt til Europa når etterspørselen er stor, og kjøpe billig tilbake når det blåser i Nederland eller er mye sol i Tyskland. Det er dette vi sikrer også i fortsettelsen med vedtakene Stortinget gjør i dag. Dette handler ikke om salg av arvesølv eller at EU i Brussel tar over kraftmarkedet vårt, skriver Bjørnstad i en sms.