Mannen startet ifølge en dom fra Innherred tingrett med å legge stein og pukk fra skinnegangen på skinnene natt til 1. april 2016. Deretter fant han noen betonglokk som han stablet opp mot en av skinnene.

«Deretter fant han en stor stein som han bare så vidt klarte å løfte. Denne la han oppå den ene skinnen slik at den hvilte mot innsiden av denne. Tiltalte gikk hele tiden sørover, og la ting han fant langs skinnegangen opp på skinnene. Det tyngste han plasserte på skinnene var en gammel skinnebit på over tre meter, som er anslått å veie omtrent 150 kilo. Tiltalte brukte en staur han fant til å jekke skinnebiten på plass slik at den ble liggende på tvers av togsporet. Han la også en betongkum og et kumlokk opp på den ene skinnen», står det i dommen fra Inntrøndelag tingrett.

Les også: Bil kjørte av veien, ble truffet av toget og havnet i sjøen

Visste det gikk tog om natten

Mannen i 20-årene har forklart at han holdt på et par timer med å legge gjenstander på skinnene. Ifølge dommen gjorde han dette for «å se om det ble noe action når toget kom.» Han visste at det pleide å komme tog i løpet av natten, men ikke eksakt tidspunkt. Han skal ha blitt sliten og trøtt, droppet å vente på toget og gikk hjem og la seg.

Da han fikk buksert skinnebiten på tvers av skinnegangen kom metallet i kontakt med begge skinnene. Dette førte til at en strømkrets i skinnegangen ble brutt. Da gikk et signal til togleder om at det var et «belagt felt» mellom Steinkjer og Mære. Det samme skjer dersom et tog kjører på skinnegangen. Lokomotivføreren fikk da stoppsignal på Steinkjer stasjon. I samråd med togleder kjørte lokføreren videre, fordi man visste at det ikke befant seg et annet tog i området. Lokføreren kjørte da i såkalt sikthastighet, som betyr at farten aldri skal være høyere enn 40 kilometer i timen.

Denne kummen er et av objektene mannen la på skinnegangen i Steinkjer.

Fikk øye på den store steinen

Etter hvert oppdaget lokføreren at det var lagt pukk på skinnene og skjønte at det var noen som hadde gått langs skinnegangen og gjort dette. Han stoppet toget og gikk ut for å undersøke. Da fikk han øye på den store steinen som lå opp mot skinnegangen. Han slo alarm til toglederen, som igjen varslet politiet.

Les også: Flere ungdommer la ut steiner og andre gjenstander på togskinnene

« Etter bevisførselen legger retten til grunn som bevist, at et tog i normal hastighet på strekningen kunne sporet av om det kjørte inn i de tyngste gjenstandene tiltalte la på skinnegangen. En togavsporing ville videre lett kunne medført skader og dødsfall for personale og/eller passasjerer på toget. Problemstillingen i saken er imidlertid hvorvidt tiltalte, da han la gjenstandene på skinnegangen, innså dette, og at forsettet hans dermed dekket også dette elementet», står det i dommen.

Les også: Her har Christian Wiig fått dommen

Tenkte ikke at det kunne være farlig

Den unge mannen har forklart at han ikke tenkte at det kunne være farlig for noen at han la gjenstandene på skinnegangen. Dette var noe han først skjønte da politiet begynte å spørre ham om dette. Han ble trodd på dette i retten. Dermed ble han frifunnet for tiltalens post I (for å ha forsøkt å forårsake jernbaneulykke, som lett kunne medføre tap av menneskeliv), og dømt etter tiltalens post II (for grovt for å ha forsøkt å skade eller ødelegge en gjenstand som helt eller delvis tilhørte en annen. I tillegg ble han dømt for en rekke andre forhold. Blant annet mister han «retten til å føre førerkortpliktig motorvogn for alltid».

Til slutt fikk han en dom på ett og et halvt års fengsel. Ni måneder av straffen utsettes med en prøvetid på to år. Mannen må også ut med erstatning på over 100 000 kroner for skadeverk på eiendom til forskjellige personer.

Les også: Prora-eierne Terje og Roger Eriksen er dømt til fengsel