Svs Lars Haltbrekken er kritisk til at det ikke foreligger en avklaring for hvor lenge de amerikanske soldatene får bli på Værnes.

Han sier regjeringen skjuler seg bak at det er en rotasjonsstyrke, som bare er her en periode.

- Vi frykter at oppholdet her blir forlenget og forlenget så lenge amerikanerne egentlig vil. Da er det snakk om en permanent base. Det er en håpløs situasjon, sier Haltbrekken.

Skeptisk. Svs Lars Haltbrekken sier det trengs en skikkelig avklaring om hvor lenge amerikanske styrker skal få være stasjonert i Norge.

Markerte bytte

I går ble kontingentrulleringen på Værnes høytidelig markert under en seremoni på skytebanen inne i hangar fem.

- Oppholdet har vært en fantastisk mulighet til lære hvordan man opererer i fjellterreng og tøft vinterklima. Det norske forsvaret har noen av de fremste ekspertene i verden og vi takker alle instruktørene fra Telemark Bataljon og HV-12 for det de har lært oss, sa major Buck Bradley som er operativ sjef for styrken som nå reiser fra Værnes.

Les Ukeadressa-reportasjen: «Krig er ikke noe vi tenker på. Men vi gjør det vi blir bedt om.»

- Vi har lært viktige ferdigheter som å bevege oss, skyte og kommunisere i tøft vinterklima. Det er det vi marinesoldater trenger. Samtidig styrker treningen vår her interoperabiliteten mellom ulike Nato-nasjoner, sier majoren.

Gikk birkebeineren

I alt har styrken deltatt på seks ulike større øvelser i tre ulike land i løpet av oppholdet. Blant annet den norske øvelsen Joint Reindeer, to svenske øvelser, Aurora 2017 og Winter Sun, samt Green Claymore og White Claymore, med britiske styrker.

Enormt utbytte. Operativ sjef for den amerikanske styrken som har trent i Norge de siste sju månedene, major Buck Bradleuy, og hans sjef, oberst Trevor Devine, roser det norske forsvaret for all hjelpen de har fått.

Bradley og hans sjef, oberst Trevor Devine, er fulle av lovord om fasilitetene på Værnes, Norge, norsk natur og spesielt vintertreningen de har fått i Norge.

- Jeg fullførte til og med Birkebeineren sammen godt hjulpet av min norske mentor på ski, sier Devine, som nå reiser tilbake hjem til Los Angeles og varmere klima.

Et av de sterkeste inntrykkene han tar med seg er likevel surfing i iskaldt vann i Lofoten.

Vil til Værnes

De amerikanske soldatene som nå forlater Værnes erstattes av en omtrent like stor styrke. Formelt er det nå første B-kompani fra 1. bataljon i 6. marineregiment som overtar etter for E-kompani 2. bataljon i 2. marineregiment.

Skikjøring i Nord-Norge er det som har gjort sterkest inntrykk på korporalene Nathan Mundy og Adam Bugdin. Begge reiser nå til North Carolina, der de er stasjonert. Men sier de gjerne kommer tilbake til Norge.

Den amerikanske styrken har hyppig vært vertsskap for VIP-gjester fra hjemlandet. Blant dem er marineministeren og Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan.

Da han gjestet Værnes nylig fortalte sjefen for det amerikanske marinekorpsets styrker i Europa, general Russel A. Sanborn, til Adresseavisen at de gjerne ønsker å utvide aktiviteten i Norge og på Værnes.

Oberst Pat Keane fra det amerikanske marinekorpsets overkommando i Europa sier til Adresseavisen at de fortsatt har ønske om å styrke tilstedeværelsen på Værnes og i Norge

- Det pågår en prosess, og vi vil forholde oss til det den avgjørelsen den amerikanske regjeringen kommer til om det i samarbeid med norske myndigheter. Det at vi her styrker samarbeidet med vår viktige partner Norge. Vi leter etter muligheter for å komme hit. Det gjør oss bedre i stand til å operere sammen, sier Keane.

Klare for norsk vinter. Amerikanske marinesoldater på vei ut av hangar fem på Værnes.

Vil ikke si når avgjørelsen faller

Forsvarsdepartementets kommunikasjonsavdeling opplyser til Adresseavisen at det fortsatt ikke foreligger noen avklaring for hva som skjer videre med den amerikanske rotasjonsstyrken på Værnes.

- Det pågår en politisk prosess, det er ikke klart når en avgjørelse vil foreligge, men alle parter er godt fornøyde med ordningen, er svaret.

LES OGÅS: De frøs, mistet skiene og måtte bruke gaffa-tape for å holde utstyret

Det er Svs Lars Haltbrekken ikke fornøyd med. Han har tidligere stilt spørsmål til forsvarsministeren om hvor lenge en slik ordning kan være midlertidig. Nå ønsker han en skikkelig avklaring.

- Vi frykter at avgjørelsen skjer på samme måte som før, i et hemmelig møte i Stortinget. Uten at vi får en politisk diskusjon rundt dette i forkant, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.