Han kommer gående mutters alene inn dørene på Scandic Hell, med øretelefonene rundt halsen og slipset i lomma. Bak seg har han en av sine mest krevende uker som KrF-leder, som endte med at landets justisminister tirsdag morgen gikk ut av Solberg-regjeringen. Nå venter først noen dager med familien i Oslo, før turen går til brorens hytte på Sjusjøen. Men først skal han holde festtalen på middagen til sine partikolleger på KrFs Trøndelagskonferanse på Hell.

- Jeg må innrømme at talen ikke er så godt forberedt. Men jeg har åpningen klar: Nå kommer jeg rett fra barnehagen – eller Stortinget som det også kalles. Og jeg er glad jeg kommer gående, selv om jeg ikke har en ryggrad (Listhaug uttalte i sin avskjedstale at KrF ikke har noen ryggrad, red.anm.), smiler Hareide, litt matt.

LES KOMMENTAREN: Kritikken mot Listhaug styrker ytringsfriheten

Først hadde han og KrF sagt seg fornøyd med å gi Listhaug sterk kritikk for det omstridte Facebook-innlegget. Så gikk Ap og Sp for mistillit. Og deretter fulgte KrF etter.

- Hvorfor snudde dere?

- Vi måtte ta stilling til om vi hadde tillit til landets justisminister. Da handlet det om helheten, om flere saker – et mønster. Selv måtte jeg gi et ærlig svar på om jeg hadde tillit, og selv om jeg hadde villet det, klarte jeg ikke å si at jeg hadde tillit. Da hadde jeg ikke vært ærlig. Dersom det deretter hadde kommet et kabinettsspørsmål, ville det vært en ny situasjon. Da måtte vi tatt stilling til om regjeringen skulle gå. Svaret mitt på hva jeg selv ville gått for da, vil jeg gjemme i mitt indre. Noe interessant må jeg levere i mine memoarer, smiler Hareide. Han sier han fikk råd fra mange før han selv bestemte seg for mistillit. Noen av dem var det han kaller faglige eksperter – jurister og statsvitere. Ifølge Hareide gikk rådene i flere retninger.

- Men mange pekte på at det var et sterkt grunnlag for å gå for mistillit – helheten tatt i betraktning.

- Er det noe du skulle gjort annerledes?

- Det kan godt hende, men det er ikke noe jeg tenker på i dag. For meg var det viktig å gjøre det jeg følte var rett. Og den talen til Listhaug tirsdag morgen, da fikk jeg en ytterligere bekreftelse på at det KrF gjorde var det rette, sier Hareide. Etter Listhaugs avgang mottok han så alvorlige trusler at PST ble koblet inn.

KrF-leder Knut Arild Hareide gleder seg til å treffe Sylvi på Stortinget. - Hun klarer å provosere meg, og jeg klarer å provosere henne. Jeg opplever likevel at vi to kan snakke godt sammen.

- Du kommer hit helt alene. Føler du deg trygg?

- De to siste ukene har vi sett en annen aktivitet på nettet. Og nei, jeg har ikke livvakter. Til Senkveld sa jeg: Nå angrer jeg på at jeg har skulket styrketreningen de siste 45 årene. Men denne typen trusler er helt normale for enkelte. For Erna, Jonas, Listhaug og meg selv. Når jeg treffer folk ute nå, er det mest positivt. Men på nettet er det mørkt.

- Er det nå satt en standard for hva som er akseptabel retorikk og ordbruk i den politiske debatten?

- Vi har satt en standard for hva du kan si og gjøre som statsråd, og ikke minst som justisminister.

- Men Per Sandberg har du tro på?

- Han har jeg også hatt mine debatter med. Men da var han ikke statsråd, han var stortingsrepresentant. Det er et viktig skille.

- Både du og Listhaug er kristne mennesker. Likevel har det gått mange harde ytringer mellom dere?

- Vi er begge bevisste vår kristne tro og hva den betyr i våre liv. Kristendommen har et menneskesyn der ingen er perfekte. Jeg gleder meg til å treffe Sylvi på Stortinget, så kan vi kan ta en fortrolig prat etter alt som har skjedd.

- Hva er hennes sterke sider?

- Sylvi er en person man må ta stilling til. Hun klarer å provosere meg, og jeg klarer å provosere henne. Jeg opplever likevel at vi to kan snakke godt sammen. Når det gjelder den kommentaren om at jeg er en imam-sleiker: Det var ikke en av grunnene til at vi gikk for mistillit. Den lever jeg greit med. En slik karakteristikk er uansett så langt borte fra folks oppfatning av meg.

- Mange fylkesledere i KrF har gitt uttrykk for at det blir vanskelig å gå inn i regjeringen etter dette?

- Vi har gitt noen løfter før valget, og disse skal vi ha respekt for. På et tidspunkt skal vi også ta stilling til samarbeid med andre. Da kan det hende at vi konkluderer med at vi har det fint der vi er. Eller at vi ønsker å gå inn i regjering. Dersom situasjonen blir tilspisset i Stortinget, kan det hende vi må vurdere det. Men nå er planen at vi først skal ha et landsstyremøte i april, og eventuelt en runde nummer to i september. Vi har ikke endelig bestemt hvordan prosessen blir. Men én ting er sikkert: Dette er ikke et spørsmål jeg tar med meg inn i påskehøytiden.

LES OGSÅ. Espen Teigen: - Det har vært en heksejakt på Sylvi

Hareide vil ikke svare på hvordan han ville stilt seg til et kabinettsspørsmål. - Noe interessant må jeg levere i mine memoarer.

- I Trondheim har KrF samarbeidet med de rødgrønne i en årrekke. Lytter du litt mer til dine kolleger her nå?

- Jeg har selvfølgelig merket meg det gode samarbeidet de har i Trondheim. Og en kapasitet som Ottervik bærer et slik samarbeid. Ottervik og Erna er litt de samme typene.

- Du skulle kanskje hatt Ottervik på Stortinget?

- Jonas ... det Listhaug sa om han, at han ville vært en katastrofe som statsminister. Harald Stanghelle i Aftenposten skrev før valget: Uansett hvordan det går, gjør Norge et lykkelig valg. Både Jonas og Erna er store kapasiteter. Det er jeg helt enig i.