Politiet har på få dager mottatt to anmeldelser som omhandler seksuell utpressing på nett, og går nå ut og advarer mot den kyniske fremgangsmåten.

- Det er en ungdom og en voksen mann som er utsatt for dette, men vi frykter at det er mørketall og at organiserte kriminelle vil prøve å forlede flere her i Trøndelag, sier Sivert Rannem, leder for Felles forebyggende enhet i Trøndelag politidistrikt.

- Truer med å spre bilder og video

Tidligere i mars informerte Kripos om at en ung norsk mann hadde tatt sitt eget liv etter å ha blitt forledet til å utføre seksuelle handlinger på nettet. Han hadde blitt utsatt for trusler og pengekrav. Da Kripos ble kjent med saken, startet de «Operasjon Malstrøm», og fant raskt ut at omfanget var mye større.

Begge de to fornærmede i saken fra Trondheim besøkte datingsider på nett da de kom i kontakt med de kriminelle, opplyser politiinspektør Rannem.

Sivert Rannem leder Felles forebyggende enhet i Trøndelag politidistrikt. De siste dagene har politiet fått to henvendelser om seksuell utpressing, opplyser han.

- Den vanlige fremgangsmåten er at det først opprettes kontakt. Deretter deler motparten nakenbilder eller svært lettkledde bilder og ber om bilder eller videoer tilbake. Deretter starter webkameraet. Når de har nok bilder og video, starter truslene om å spre dette til slekt og venner om de fornærmede ikke betaler penger, sier Rannem.

Utpresserne har fått penger

De to trønderne kom i kontakt med utpresserne via en chat på datingsiden. Deretter ble kommunikasjonen flyttet over på Skype, opplyser Rannem.

- De er forledet til å vise seg nakne på video. Etterpå har de fått trusler om spredning, hvis ikke krav i tusenkronersklassen betales, sier politiinspektøren.

- Har utpresserne fått penger?

- Det er betalt i våre saker. Men dette er fånyttes. Det kommer bare nye krav selv om man betaler, sier Rannem.

- Ikke fortvil

Han oppfordrer nå folk til å utvise forsiktighet før man deler bilder og videoer på nett - spesielt på datingsider.

- Ikke send eller del bilder som gjør at noen får grep om deg. En god regel er å ikke spre noe som du ikke ville ha hengt opp på en tavle på skolen, sier Rannem.

- Hvordan skal man forholde seg hvis det er for sent, og man utsettes for utpressing?

- Da må man ikke betale. Bryt kontakt med utpresserne. Samtidig er det viktig å sikre spor og dokumenter som kontoer, navn og lignende. Ta skjermdumper, oppfordrer han.

- Oppsøk hjelp

Politiinspektøren poengterer også at eventuelle nye ofre må vite at de ikke er alene.

- De trenger ikke å fortvile og må huske at det er flere som har blitt lurt. Opplever man dette, ta kontakt med noen man har tillit til som kan hjelpe, kanskje en helsesøster eller oss i politiet, sier Rannem, og legger til at slik utpressing ikke bare trenger å ramme menn og gutter. Kvinner og jenter kan også bli utsatt for dette.

Etterforskningen av de to sakene i Trøndelag, peker så langt mot organiserte kriminelle i utlandet, opplyser Rannem.

- Om disse sakene går inn i Kripos' sakskompleks «Operasjon Malstrøm», er for tidlig å si.

Ifølge NTB samarbeider Kripos med både Europol og Interpol når de etterforsker «Malstrøm-sakene», og mye tyder på at gjerningspersonene befinner seg i enkelte land i Europa og Afrika.

Sivert Rannem leder Felles forebyggende enhet i Trøndelag politidistrikt. De siste dagene har politiet fått to henvendelser om seksuell utpressing, opplyser han. Foto: POLITIET