- Har det med intelligens eller vilje å gjøre? spurte Fostad.

Det hele startet i et kommunestyremøte i januar der Fostad stilte spørsmål rundt ansattes intelligens. Bakgrunnen var at Fostad – som for øvrig er tidligere rådmann i Oppdal og har de siste årene representert flere politiske parti i kommunestyret i Oppdal – reagerte på at gangveiene i Oppdal var strødd i hele veibredden, noe som ødela sparkføret. I kommunestyret spurte han hvorfor ikke Oppdal kunne strø bare halve veibredden slik det gjøres på blant annet Røros.

«Latterliggjøring»

Dette fikk de ansatte til å reagere – og 12 fagforeninger som representerer ansatte i kommunen skrev et brev til ordfører Kirsti Welander: «Dette er en latterliggjøring og raljering med ansatte som er helt unødvendig. En kommunestyrerepresentant er ikke bare ombudsmann for innbyggerne, men også arbeidsgiver for mange hundre kommunalt ansatte. En slik latterliggjøring av de ansatte bidrar kun til å skape en dårlig relasjon mellom kommunestyret og de ansatte».

Ordfører Kirsti Welander har beklaget at hun ikke stoppet Fostad på talerstolen, og har beklaget hendelsen.

- Som ordfører synes jeg på ingen måte det er greit med slik oppførsel i kommunestyremøtet, og jeg beklager at jeg ikke ga en advarsel til Fostad umiddelbart. Det burde jeg ha gjort, svarer Welander ifølge avisa Opp.

Tar ingen kritikk

Fostad tar ikke selvkritikk for språkbruken: – Jeg kan ikke se at språkbruken er av en slik måte at noen skal føle seg krenket. Noe må man tåle når tilbudet på tjenester ikke er slik som folk ønsker, sa han nylig til Opp. Han mener reaksjonen fra klagerne er «tatljåt».

Ifølge Opdalingen har Fostad nå i skriftlig form også svart ordføreren: «Jeg finner det besynderlig at en stor hop av fagforeninger prøver å bringe meg som folkevalgt til taushet. Prinsipielt er det selvsagt helt uhørt, og jeg hadde også regnet med at ordføreren ville gi klar beskjed tilbake.»

Men det gikk ikke som Fostad hadde regnet med.

Welander skriver i brevet til fagforeningene at hun beklager at hun ikke gjorde noe? Hva da? Nekte meg å stille spørsmål, spør Fodstad.

- Maktdemonstrasjon og trussel

- For det var nettopp det jeg gjorde. Ordføreren har selvsagt ikke lov til å si sånt – det er fastsatt både i lov og reglement at kommunestyremedlemmer har eksklusiv rett til å stille spørsmål i kommunestyret om kommuneforvaltningen, mener han.

Slik Fodstad forstår det, kreves det rett og slett at han som kommunestyrerepresentant skal fratas retten til å stille spørsmål om tjenesteutøvelsen som kan virke ubehagelig for tjenestepersoner.

- Nå forstår jeg hvorfor folk som tar kontakt, gir uttrykk for engstelse for å ta opp mangler ved den kommunale tjenesteutøvelsen. Den kollektive, solidariske lojalitetsholdningen som nå er kommet til uttrykk, virker som en maktdemonstrasjon og trussel: Vi skal være snille og greie bare så lenge du oppfører deg som vi bestemmer.

For allmennheten kan slik kollektiv opptreden lett styrke engstelsen for å bli utsatt for gjengjeldelse og annet maktmisbruk hvis en har noe uoppgjort med kommunen, hevder Fostad, før han retter fokus mot sparkføret i Oppdal, som han mener ødelegges av de kommunalt ansatte som strør veiene.

Ødelegger sparkføret

- Det er et faktum at de kommunale strøerne klusser med, for ikke å si ødelegger, sparkføret hver gang de har en sjanse», fortsetter Fostad, som stusser over at rådmannen sa at det ikke er praktisk mulig å foreta strøinga slik at sparkføret kan bevares på deler av vegbanen.

Fodstad har undersøkt med både maskinprodusenter og entreprenører som ifølge han opplyser at det finnes et stort spekter av utstyr som muliggjør selektiv strøing med for eksempel strøvogner for traktor med arbeidsbredder fra cirka 80 centimeter og oppover.

- Altså var svaret fra rådmannen uriktig om at selektiv strøing er umulig. Og hva blir så svaret på det jeg lurte på? Den intelligente tilhører har selvsagt tatt strø-poenget» avslutter Fostad i brevet.