På Byåsen videregående skole har det vært åpen restaurant med full skjenkebevilling uka før påske. All drift av restauranten har elevene på kokk- og servitør og på matfag stått for.

- Her har vi en lang produksjonslinje. Det kommer inn kjøtt som blir slaktet her av elevene på matfag og tilberedt og servert av elevene på kokk- og servitørfag, forklarer lærer på matfag, Bente Hansen.

Bente Hansen er lærer på matfag. Hun forteller at her kan man velge mellom ni fag, blant annet baker og pølsemaker. Foto: Morten Antonsen

- Elevene har også laget produkter som selges utenfor restauranten. Her selges det spekepølser, marsipan, kaker og en rekke ferdigmiddager som er laget for at folk skal ta dem med seg på hytta, sier Hansen.

Høyt tempo

Inne på kjøkkenet er elevene i full sving med å lage maten som serveres i restauranten. Elevene har laget menyen selv, og de som ikke står på kjøkkenet denne dagen er servitører i restauranten.

- Det beste med å gå her på kokk- og servitør linja er at vi får holde på med mat. Det er flott å få lære alt det grunnleggende om matlaging. Vi er på kjøkkenet tre dager i uka, og har mye mer praksis enn teori, sier Kristoffer Sivertsen som går andre året på Byåsen.

Denne uka har elevene en yrkesfaguke, og det drives en a la carte-restaurant. Elevene har jobbet med restauranten fra fredag til torsdag, og den har var langåpent på torsdag til seks. I restauranten gjør elevene alt selv, fra matlaging til markedsføring. Det forklarer lærer Toril Ryum på kokk- og serveringsfag.

- Før prosjektet har ikke elevene hatt veldig god tid på å forberede alt, og det er mye som skal planlegges. Vi har flere slike prosjekter i løpet av året. Restauranten er også åpen en uke før jul, og gjennom året har vi enkelte dager åpen restaurant med forskjellige typer kjøkken. I år har vi for eksempel hatt både laget italiensk og spansk mat, forteller Ryum.

Kristoffer Sivertsen, Viktorija Burkova og Anton Paasche Hoel sier det er flott med mye praktisk arbeid på kokk- og servitørfag. Foto: Morten Antonsen

Trenger flere kokker

Ifølge Navs bedriftsundersøkelse i 2017 mangler det nå 850 kokker og 450 servitører i Norge. Avdelingsleder Ingrid Lange Bjørvik forteller at søkertallene ved linjene har gått dramatisk nedover de siste årene. De har akkurat fått tall for prøveuttakene, som viser at det er for få som har søkt sammenlignet med hvor mange de kan ta inn.

- Alle som går her har en lærlingplass å gå til. Det er ikke slik at man ikke må jobbe, har man for mye fravær vil man ikke få lærlingplass for eksempel. Det er mange fine og varierte jobber for alle som velger disse fagene, sier Lange Bjørvik.

Bransjen har mangel på fagfolk, men yrket har hatt for lav status for lenge forteller Bjørvik.

Avdelingsleder Ingrid Lange Bjørvik. Foto: Morten Antonsen

- Vi ser at elevene som starter her blomstrer. Det er mange som starter som har hatt problemer med teoretiske fag tidligere, men etter de har vært her ser vi at de blir motiverte. Fagene må få økt status, og vi tror og håper at det blir bedre, sier hun.

Kjekt å jobbe med mat

Ved utsalget utenfor restauranten står to elever fra matfag og selger produktene som de har jobbet med den siste tiden.

- Vi har jobbet med dette prosjektet nå i to uker, men vi har jobbet med produksjonen siden jul. Av det vi har laget har vi spist noe, noe har blitt solgt i kantina og noe selger vi her i dag. Matfag er et veldig bra fag. Det trengs flere folk i disse yrkene, og vi er bare 8 i klassen nå, forteller Torkild Mogaard, elev på andreåret matfag.

- Og vi er bare to jenter, men det er veldig interessant å gå her og man lærer utrolig mye, skyter Amanda Jacobsen inn, som står og selger varer til de mange som har kommet for å kjøpe påskemat.

Mogaard sier at det er spesielt slaktere og kjøttskjærere som trengs og industrien trenger også flere fagfolk.

- Det er veldig kjekt å få jobbe med mat, og jeg synes denne typen fag er et veldig godt valg. Alle kan lage man, man må bare lære det. Da jeg startet kunne jeg ikke lage mat, forteller Mogaard.

Trygve Winge, Miriam Mikkonen og Ole Tom Knudsen er på Byåsen vgs for å kjøpe varer fra utsalget til matfag. Foto: Morten Antonsen

Anbefaler lammegryte til påske

Elevene har laget en lammegryte som selges som sous-vide, slik at det skal være enkelt å lage på hytta. De har også valgt å dele oppskriften med oss. Ola Drageid og Marius Larsen mener oppskriften er fra lett til middels lett å lage.

- Det tar cirka 2 til 3 timer å lage gryta, fordi den skal koke ganske lenge. Den er veldig god, og jeg vil absolutt anbefale folk å lage gryta til påske. Om jeg skulle sagt et tall fra en til ti på hvor god den er, ville jeg absolutt gitt den en tier.

- Vi har endret oppskriften litt, og valgt å ha litt chili i lammegryta. Om man vil gjøre dette hjemme, må man bare prøve seg frem og smake til den blir så sterk man vil ha den, forteller Marius Larsen.

Ola Drageid og Marius Larsen anbefaler folk å lage lammegryte til påske. Foto: Morten Antonsen

Oppskrift på fransk lammegryte

4 pers.

1kg fårikålkjøtt eller lammebog i skiver

3ss smør eller margarin til steking

1 løk

2 båt hvitløk, finhakket

2 og 1/2 dl rødvin

1 boks hermetiske tomater

1 boks hakkede tomater

1 dl tomatpuré

2stk gulrot

1/2 sellerirot

1ts tørket timian

1stk laurbærblad

1/2dl vann

150g hvite bønner (ferdig kokt)

1ts sukker

1ts salt

1/2 pepper

Slik gjør du:

1. Varm en stekepanne med smør og stek kjøttet på alle sider. Legg det over i en vid gryte. Stek løk og hvitløk raskt i samme panne og ha over i gryten. Hell i vin, tomater, tomatpuré, gulrot og selleri i biter og krydder. Tilsett nok vann til at det akkurat dekker. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La gryten småkoke til kjøttet er helt mørt, ca. 1 time.

2. Skyll bønnene godt og ha dem i gryten. Smak til med sukker, salt og pepper.

3. Server gryten rykende varm med godt, ferskt brød og/eller poteter.

Bytt gjerne ut rødvin med hvitvin. Dette er en fin rett du kan lage om du har rester av lammestek. Kombiner gjerne med smakfulle pølser.

Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam. Beregn i så fall lengre koketid. Fårekjøttet trenger ca. 3 timer koketid.