Debatten om Sylvi Listhaug endte til slutt i «debatten-om-debatten». Statsminister Erna Solberg ba denne uken alle om «å gå i seg selv» og advarte mot polarisering.

- Debattklimaet har endret seg. Helt siden jeg kom på Stortinget i 1997 har vi sett en negativ utvikling, sier Per Sandberg.

Ved Listhaugs avgang denne uken ble Sandberg utnevnt som ny justisminister i tillegg til oppgaven som fiskeriminister. Fredag ble det klart at regjeringen – og Sandberg – vil bruke påsken på å bestemme seg om han skal bli justisminister på heltid.

Aldri personlig

Sandberg mener hele Stortinget opptrådte mer som et kollegium før.

- Man kunne debattere sak i salen, men ta vare på hverandre på utsiden. Nå er magien brutt. Alle 169 her i huset går og ser seg over skulderen hver eneste dag. Også internt i partigruppene, sier Sandberg.

Sandberg avviser ikke at Frp og han har bidratt til et hardere klima i politikken, men nekter for å bære noe hovedansvar.

- Jo, selvfølgelig er jeg en del av det hele. Men du har aldri hørt meg karakterisere personer, i hvert fall. Jeg angriper partier og politikken steinhardt, det gjør jeg. Men aldri enkeltpersoner.

- Men du går jo tungt til verks ganske ofte?

- Jo, men det går på parti. Og på politikk. Du finner ikke noen sitater fra meg der jeg angriper personer. Bortsett fra i boken min, da. Der gjorde jeg unntak. Men slik er det blitt hele tiden nå; personene blir tatt.

- Når Listhaug angriper Støre og Hareide sin avskjedstale mandag, fremstår det som personlige angrep?

- Jo, det er blitt slik for oss alle. Det gjelder ikke bare meg eller Sylvi. Jeg ser Joans også får mye personlige angrep. For ikke snakke om Olemic Thommesen. Sånn er det blitt. Og media løper etter i flokk. Det er korsfest, korsfest, pisk, pisk, galge, galge. Journalistene kjører på – og med.

- Journalistene er altså en drivende kraft, slik du ser det?

- Jaja, selvfølgelig.

Sandberg tror konkurransen i media, konkurransen om oppmerksomheten og sosiale medier har skylda.

- Jeg unnskylder ikke meg selv. Jeg er tøff i debatter. Og mange av oss har lett for å bli provosert, erkjenner han.

Taus om Listhaugs ansvar

Når det gjelder Listhaug, er Sandberg full av lovord:

- Jeg ansatte Sylvi i stortingsgruppen 2001. Jeg bruker å si at hun er «jenta mi». Hun er på en måte mitt produkt. Vi så allerede i 2001 hvilket talent dette var. Jeg er enig med dem som sier at dette betyr nye muligheter for Sylvi.

Sandberg mener ingen kunne forutse at det skulle ende med Listhaugs avgang da det begynte å koke rundt det omstridte Facebook-innlegget.

- Synes du Sylvi gikk for langt?

- Det kommenterer jeg ikke.

- Men du har jo vurderinger av dette?

- Jo. Men det kommenterer jeg ikke.

- Var det riktig av Listhaug å etter hvert beklage?

- Ja. Slik som saken sto da, var det helt riktig.

- Fordi det var kommet krav om beklagelse, eller fordi det var grunnlag for å gi en beklagelse på form og innhold?

- Sylvi har på ut- og innpust fra beklagelsen kom til nå gjentatt at dette var en beklagelse.

- Og det synes du var riktig av henne å gjøre?

- Det var klokt og riktig å gjøre. Men ingen visste dette på det tidspunktet posten ble lagt ut.

Sandberg sier til Adresseavisen at han tror det er få som kan kjenne på hvor dypt 22. juli sitter i for dem som er berørt.

- Jeg vil være forsiktig. Jeg har opplevd situasjoner som gjør at jeg vet hva sorg kan bety. Det norske folk, mange, tror jeg fortsatt ikke vet hvor hardt dette – 22. juli – har vært og er for offer, pårørende og berørte.

- Og nettopp der ligger vel feilvurderingen fra Listhaug og Teigen?

- Avgivelsen i denne saken i Stortinget ble lagt til denne torsdagen. I etterpåklokskapens navn … vel, om man ikke hadde lagt ut status i det hele tatt, om man hadde ventet i uke eller 14 dager, hadde det endret noe i det hele tatt? Det blir etterpåklokskap. Det må vi slutte med. Nå må vi sette oss ned og tenke fremover og på politikk, sier Sandberg.

Erna strammer FB-grepet

I kjølvannet av Listhaug-saken og endringene i regjeringen er det på det rene at statsminister Erna Solberg nå strammer tøylene internt i regjeringskollegiet for å unngå at flere sleivspark på Facebook på nytt skal kunne ramme hennes regjeringsprosjekt.

Onsdag gjorde hun det klart at det finnes grenser for statsrådenes ytringsfrihet.

- Et regjeringsmedlem som har en plattform utgått av tre partier, skal forholde seg til det som er summen og det som er enigheten mellom de tre partiene. Da er man statsråd for tre partier, ikke bare for sitt eget parti, sa Solberg i stortingssalen.

Sandberg sier til Adresseavisen at det er åpenbart at en statsråd representerer noe mer enn bare seg selv og sitt eget parti i en koalisjon med flere partier.

- Det må man ta høyde i kommunikasjonen. Jeg er helt enig med Erna i dette, sier Sandberg.

Han vil ikke utdype om det ligger noen form for kritikk av sin partikollega Listhaug i dette.

Selv raljerte han over sin egen utnevnelse og mulig ny mistillit fra Arbeiderpartiet i et innlegg som også fikk mange reaksjoner denne uken. Statsministeren sa seg enig i dette da hun ble spurt om Sandbergs Facebook-innlegg onsdag.

- Per postet dette med et smilefjes og glimt i øyet, som et svar på anonym kritikk. Det er ikke noe problem, sa Solberg.

LES politisk redaktør Tone Sofie Aglen: Er vi kvitt henne nå?

Bedre enn Listhaug

KrF-leder Knut Arild Hareide tror ikke det går fra vond til verre i forholdet mellom KrF og landets nye justisminister.

- Per Sandberg er en politiker som har vokst i rollen om statsråd, sa Hareide om mannen som blant annet har slått fast at KrF og Hareide «må ta ansvar for terrorrekruttering og massedrap i regi av IS».

Hareide likte akkurat det veldig dårlig, Men han mener det ligger en større handlefrihet i det å være stortingsrepresentant, enn statsråd.

- Det er en forskjell på han og Sylvi Listhaug. Jeg synes Sandberg har forstått at det å være statsråd er en annen rolle, sa Knut Arild Hareide.

Fiskeriminister refser justisminister

Om enn så lenge, gjennom påsken skal Sandberg ha dobbeltrollen som landets fiskeriminister og justisminister.

Det har sine fordeler:

- Fiskeriministeren ga mandag justisministeren en kraftig skrape for at Økokrim ikke har fulgt opp med nok ressurser til å bekjempe fiskekriminalitet. Jeg føler meg nokså sikker på at justisministeren kommer til å legge seg flat, sette press på Økokrim og prioritere fiskeriministerens ønsker i løpet av uka, sier Sandberg.

Og understreke at han spøker. Litt.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Sylvi Listhaug - Et politisk monster?