En metallsøker har funnet et bronsehode på cirka fem centimeter på Jøa i Fosnes.

Trøndelag fylkeskommune skriver på sin hjemmeside at funnet får selv erfarne arkeologer til å klø seg i hodet. De spør seg nå hvor bronsehodet kommer fra, hva det ble brukt til, hvor gammelt det er og hvorfor det havnet på Namdalskysten.

Kan være 2000 år gammelt

Hodet er formet som et hode til en griff.

- Griffer er fabeldyr som opptrer i gresk og romersk mytologi, men vi kjenner mange fremstillinger av griffer også i Norden, blant annet i heraldikken. Flere adelsslekter hadde i senmiddelalderen griff i sine våpenskjold, forteller spesialrådgiver i fylkeskommunen, Lars Forseth, til hjemmesiden.

Forseth mener gjenstanden dermed kan være fra middelalderen, altså fra 1400–1500 tallet. Eller den kan være eldre og fra romertid, fra år null og til 350 år etter Kristus.

- Ett forslag er at det er en knivende til en praktkniv eller dolk fra middelalderen, sier Forseth.

To teorier

Ifølge Trøndelag fylkeskommune har det kommet frem to teorier etter søk blant fagfolk og databaser:

1. Det kan være en knivende eller knapp til dolk. Da fra middelalderen, cirka 1400–1500. I den perioden er griffen vanlig på våpenskjold.

2. Den kan være betydelig eldre. En del ekspertise, og ett annet funn, antyder at det kan være gresk eller romersk opphav til gjenstanden. Parallellen er en romersk griff funnet i Vimose i Danmark.

Sendes til Vitenskapsmuseet

Hvorfor vet vi ikke mer, spør Trøndelag fylkeskommune seg.

- Denne gjenstanden er funnet under et metallsøk på et jorde. Det finnes ingen grav med andre gjenstander som kan bidra til å datere den. Heller ikke trekull vi kunne brukt til en C-14- datering, altså datering av karbonholdig materiale. Dermed må vi søke etter parallelle funn. Dette har vi gjort, men dette funnet er nesten unikt. Kun ett parallelt funn er gjort, det er i England og også der under metallsøk og uten andre gjenstander, forteller Forseth.

Bronsehodet skal snart leveres til Vitenskapsmuseet ved NTNU. Der skal de måle hvordan legeringen er og på den måten kanskje finne ut hvor den er laget og når.