Fraværende og svak innsats, er en del av konklusjonen etter at tidsskriftet Internasjonal politikk (IP) har tatt for seg Børge Brendes fire år som utenriksminister. Det er forskere fra Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) som står bak temanummeret.

- Fellestrekk i funnene til de ulike artiklene er at Brende i større grad var en diplomatiminister enn en utenriksminister og at Brende var mer innstilt på «business as usual» og «mikromanagement» enn å ta grep i en situasjon som kalte på nye tiltak, sier tidsskriftredaktør Niels Nagelhus Schia i en pressemelding.

Les også: Hele det siste nummeret av IP (ekstern lenke).

Les også: Brende forteller for første gang om hvordan han konfronterte Sergej Lavrov

Opptatt av å reise

Børge Brende var utenriksminister mellom 2013 og 2017. I innledningen oppsummerer to av bidragsyterne Brendes tid slik:

- Med forbehold om politikkens iboende treghet er det rimelig å spørre: Hva sitter vi igjen med etter fire år med Brende? Uten å foregripe resten av fokusspalten for mye, er det tentative svaret «ganske lite», skriver forskerne.

Brende sammenlignes i en av artiklene med han som hadde statsrådposten før han, nemlig Jonas Gahr Støre (Ap). Forskerne skriver at Brende har fremstått som en snevrere, mer reaktiv «diplomatiminister» med fokus på konkrete personlige og politiske reaksjoner.

- Med diplomatiminister mener vi en minister som primært har utadrettet fokus, og som er mer opptatt av relasjonsbygging og tilstedeværelse ute, enn politisk forankring hjemme, skriver seniorforskerne.

Espen Barth Eide (Ap) har tidligere kommet med lignende kritikk mot Brende:

- Norge er blitt mer anonym i verden, sa Barth Eide til Adresseavisen før valget i fjor.

Les også: Dette diskuterte Brende med PR-sjefen før han tvitret Trump-kritikk

Brende kommenterer

- Det er vanskelig å ta disse artiklene seriøst, sa Børge Brende til Dagsavisen nylig.

- De fire årene jeg var utenriksminister i Solberg-regjeringen var de mest turbulente på mange år i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Dette bakteppet er ikke hensyntatt i de såkalte analysene og det faktum at norske interesser ble godt ivaretatt, fremholder han overfor avisa.

Han trekker overfor Dagsavisen frem noe av det han mener har har lykkes med:

- Realiteten er at selv med et slikt krevende bakteppe greide vi å normalisere det fastlåste forholdet til Kina, stoppe asylstrømmen fra Russland gjennom dialog, var en aktiv deltaker i anti-ISIL-koalisjonen, tok internasjonalt lederskap i kampen for jenters rett til utdanning og doblet den norske innsatsen og var en viktig bidragsyter til at fredsavtalen i Colombia kom på plass. Denne helheten er utelatt i disse artiklene som preges mer av synsing enn noe annet, sier Brende.

- Synlig og konstruktiv

Statsminister Erna Solberg ønsker ikke å kommentere saken overfor VG, men viser til sine uttalelser i forbindelse med Brendes avgang i oktober i fjor. Der la hun vekt på at Brende har ledet Norge gjennom fire krevende år:

- Han har bidratt til at Norge har vært synlig og oppfattes som en konstruktiv bidragsyter i mange av de vanskelige sakene på den globale agendaen, sa Solberg da ifølge VG.

Også overfor Adresseavisen har Brende tidligere oppsummert noe av det han mener er politiske seire.