Det er fylkesstyret i Hordaland FpU som tirsdag går ut med oppropet.

Bjørnevik, som var formann i 2012–2013 i ungdomspartiet FpU Trondheim, er med på oppropet.

- Vi er bekymret over at partiet i gjentatte enkeltsaker har vist at de ikke evner å ta seksuell trakassering på alvor. I den siste saken mener organisasjonsutvalget at det er brudd på etiske retningslinjer, men deretter sier at det er opp til landsmøtet i FpU å håndtere saken. Det er slik vi opplever det: Heller enn å ta tak i saken selv, så skyver voksenpersonene i partiet saken og ansvaret over på ungdomspartiet, sier Bjørnevik, som i dag aktiv i Hordaland FpU.

En del av bakgrunnen for det hele er en sak der en sentral tillitsvalgt har brutt interne etiske retningslinjer, men han får fortsette i sitt verv.

Les også: Frp bekrefter flere varsler om mann med tillitsverv

Storm rundt Ramo

Det har stormet rundt bystyrerepresentant Mats Ramo (Frp) siden han mandag sa til Adresseavisen at det er utrygt å være ung Frp-er på fest. Han raste mot hvordan partiet hans har håndtert metoo-saker generelt, og den konkrete saken spesielt. Om den konkrete saken, sier Bjørnevik:

- Organisasjonsutvalget kunne sendt saken videre til sentralstyret. Det er merkelig at man ikke engang har gjort det. Vi mener de burde slått ned hardere på denne typen saker og sette høyere standard. Det er urovekkende, sier Bjørnevik.

I oppropet heter det blant annet: «Vi anser det også for å være kritikkverdig at leder av organisasjonsutvalget i politisk kvarter mandag 26. mars skyver ansvaret for å fatte en avgjørelse over på landsmøtet i FpU.»

Det heter også: «På landsmøtet stiller samtlige ungdommer som har meget begrenset informasjonsgrunnlag angående slike saker, og at det derfor er en totalt uansvarlig fremgangsmåte for å ‘løse’ dette problemet.»

Les også: - Ta grep om trakassering

- Absurd

Bjørnevik sier oppropet kommer i kjølvannet av leserinnlegget til Ramo, og reaksjonene på dette. Trøndelag Frp og Trøndelag FpU reagerte med forbauselse og fortvilelse over Ramos innlegg, og tilbakeviste enkelte påstander som «direkte feil». Leder i FpU Trøndelag, Mats Persøy, ble opprørt:

- Det gir et direkte feilaktig inntrykk å si at det er utrygt på våre fester. Det er ikke verre her enn i andre partier. Etter metoo har alle partier gjort tiltak, sa Persøy. Fylkesnestleder Janne Jørstad Larsen i Trøndelag Frp, sa blant annet: - Han burde ikke gått til media slik, men gjort er gjort, sa hun.

Det vil Bjørnevik komme med et motsvar til:

- Det er ekstremt uheldig og absurd at de sier at dette er en sak vi bare skal ta internt. Vi føler at det er nettopp det organisasjonsutvalget hadde en sjanse til gjøre. Men de interne prosessene var ikke tilstrekkelige, de har sviktet. Da er vårt virkemiddel å gå ut i media, sier Bjørnevik.

Adressseavisen 25. mars.

Nasjonalt opprop

Under tittelen «Opprop mot håndteringen av varsler i Fremskrittspartiet, skriver Bjørnevik og fylkesformann Martin V. Jonsterhaug blant annet:

«Vi ser med bekymring på at partiapparatet i gjentatte enkeltsaker har vist at de ikke evner å ta seksuell trakassering på alvor, og derfor ser vi i FpU oss nødt til å ta avstand fra hvordan FrP har håndtert varslingssaker av seksuell karakter innad i partiet,» heter det.

Det står videre:

«Vi ser oss (...) nødt til å presentere dette oppropet når interne prosesser ikke er i nærheten av å være tilstrekkelige. Vi stiller oss derfor bak Ramos kritikk. Det har for lenge vært en kultur for at så lenge man er ansett for å være et såkalt politisk talent så er det fritt frem til å bryte retningslinjer uten reelle konsekvenser. Det må det nå bli en slutt på.»

«Vi ønsker også å påpeke at dette ikke er første gang partiledelsen unnlater å slå ned på uakseptabel oppførsel. Dette har nå gått så langt at det har blitt bygget opp under en ukultur som har spredt seg videre ned til ungdomspartiet,» står det.

Tar det internt

Leder av organisasjonsutvalget, Helge Njåstad, har tidligere sagt til Adresseavisen at de tar slik kritikk internt. Utfallet i varslersaken handler om alvorlighetsgrad, har han sagt.

- Det er helt umulig for meg å gå inn i dette konkret, det er ikke i tråd med måten vi behandler saker på i partiet. Slike synspunkter tar vi internt, sa han om Ramos innlegg.

Om at Frp har nevnt det nært forestående valget i FpU som en del av vurderingen, har han sagt:

- At valget er nært forestående, har vært en del av helhetsvurderingen, men jeg sier ikke vurderingen ville vært annerledes uansett. Dette handler om alvorlighet, har Njåstad sagt.

Les også: Metoo fikk «Anne» til å åpne dagboka

Mannen det er varslet mot, har sagt:

- Jeg registrerer Ramos påstander, og de får stå for hans regning. Saken har gjort meg svært bevisst på min opptreden og væremåte. Jeg har før sagt, og sier igjen, at jeg skal være den første til å beklage i de tilfellene jeg har gått over streken for hva som er akseptabelt, sa han søndag.

Les også: Høyre med knusende dom mot Tonning Riise