Etter bygningsrådets vedtak 6. mars har NTNU har lagt vekk vinnerløsningen fra idékonkurransen for campus.

Hovedgrepet med Klæbuveien som campusgate er forlatt etter at bygningsrådet og Elgeseterforliket (Ap, MDG, Sp og Pensjonistpartiet) satte en effektiv stopper for det meste av bygging i grøntområder.

Trondheimspolitikerne ønsker i stedet at NTNU konsentrerer byggingen langs Elgeseter gate og nordover i aksen Grensen-Studentersamfundet. Bovim legger ikke skjul på skepsisen til Elgeseter gate.

- Campus blir kjempebra

- Vi vurderer fortsatt mulighetene på begge sider av gata. Men ennå ser vi ikke grep som gjør det opplagt at Elgeseter gate blir velegnet som campusgate. Den fremstår mer som en trafikkåre. Skal det være campusgate, må man kunne bevege seg rundt uten å måtte passe seg for trafikken, sier Gunnar Bovim.

Elgeseterforliket ber NTNU overta de tre rivningstruede jugendgårdene i gata. Dette har NTNU tidligere vurdert som uaktuelt, men rektor lover at det utredes på nytt.

- Kan NTNU bygge et campus som er like attraktivt for studenter og ansatte, og oppfyller NTNUs mål like godt, hvis dere ikke får røre noe av parken?

- Ja. NTNUs campus vil bli kjempegod. Men vi vil ikke klare å møte politikernes ønske om å sige mot sentrum like godt.

Liten åpning i Hesthagen

Det eneste inngrepet i park som er ute til høring, er i skråningen mellom Hesthagen og Gløshaugenplatået. Men også her signaliserer politikerne at de er lite innstilt på større inngrep. Elgeseterforliket vil ikke ha noe bygg der, og det samme kjemper Bevar Høyskoleparken for.

Rektor har imidlertid ikke helt gitt opp bygging i skråningen, som han tidligere har omtalt som det mest prioriterte av NTNUs planer om parkbygging.

- Spørsmålet er til høring. Men bestemmer bystyret at vi ikke får bygge der, finner vi løsninger andre steder. NTNU skal uansett bygge mange steder. For oss er det sterkt ønskelig å fortette på Gløshaugen og vi skal bygge på Øya for psykologi. Vi ønsker også å bygge i nord, i aksen Grensen, Trekanttomta og Fengselstomta. Studentersamfundet har gjort en kjempejobb, men det er ennå usikkerhet om det kan bygges, og hvor mye, i dette området. Vi ser fortsatt på Elgeseter gate og på sørområdene som er blitt mer aktuelle.

Andre aktører

Regjeringens byggeramme er 92 000 kvadratmeter. Plassbehovet er imidlertid betydelige større, påpeker rektor. Da tenker han ikke bare på fremtidig vekst. NTNU ønsker studentboliger og studentaktiviteter på campus. Blant annet er planen å konvertere de øvre etasjene i de to høyblokkene til 400 studentboliger. Men universitetet ønsker også eksterne aktører inn.

- Vi ser for oss campus som en blåskimmelost der andre aktører og næringsliv integreres. Vårt mål er å legge til rette for innovasjon og at studentene kommer nær praksisfeltet. I Hesthagen ønsker vi både egne bygg og andre aktører inn. Det vil være lettere å få til hvis vi får bygge i skråningen.

- NTNU har planlagt bygging i park i to år, mens politikerne har advart kraftig imot. Har dere sløst med tiden?

- Nei. Vi har hatt en tett dialog med politikerne. Enkelte har sagt at de ikke vil ha noe bygging i park, men et forslag om å nekte all parkbygging falt i formannskapet. NTNU ønsket en begrenset utbygging i park, mindre en ti prosent, for å sige mot byen. Det ville ikke politikerne.

- Var utfallet i bygningsrådet overraskende?

- Politikerne har vært i en prosess her. For oss var det viktig å få klare rammer. Nå har politikerne gitt oss en avklaring. Det er vi glad for.

- Synes du kommunen har lagt til rette for at NTNU skal få mest mulig ut av den nasjonale velviljen til å samle NTNU?

- Jeg tror byens politikere deler ønsket om at NTNU skal få et godt campus. Men de ønsker samtidig at vi skal bidra til å utvikle Elgeseter gate mer enn det sentrale politikere vil.

Ser sørover

- Og nå vil dere heller bygge sør for Realfagbygget?

- Sørområdene var de første vi vurderte etter at det ble klart av Dragvoll skal fraflyttes. Da politikerne ville ha NTNU nærmere sentrum, dreide vi oppmerksomheten mot vest og nord. Nå ser vi igjen på sørområdene som meget aktuelle.

Ifølge rektor er det store områder tilgjengelige mellom Realfagbygget og jernbanelinja som NTNU eier, og ytterligere tomter sør for jernbanen og Strindveien.

- Kan regjeringen nøle med penger hvis de synes NTNU ikke får maksimalt ut av campussamlingen?

- Vi skal få maksimalt ut av byggepengene. Men det er blitt mindre aktuelt med tung utbygging vestover, sier rektor Gunnar Bovim.

Berit Tiller (H) og Ola Lund Renolen (MDG) har vært avvisende til NTNUs planer om å bygge i park. Helt til høyre, kommunaldirektør Einar Aassved Hansen. Foto: Terje Svaan
Gunnar Bovim jobbet hardt sammen med daværende kunnskapsminister Tobjørn Røe Isaksen for å få til et vedtak om samlet utbygging av NTNU. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Gunnar Bovim lyktes med å få sentrale myndigheter til å vedta campusutbygging, men har ikke klart å få trondheimspolitikerne med på NTNUs planer for bygging i parken. Foto: Christine Schefte;Adresseavisen
Rådmannen anbefaler de gule tomtene, åpner for de brune men sier nei til de røde som NTNU gjerne vil ha. Foto: Adresseavisen