Grøtsætra ved Skarvatnet i Oppdal er både stadion og skileikområde for barnefamilier, og et utfartssted for de som legger ut på lengre turer.

Eller for folk som har gått knallhardt på milevis, og trenger en rast for å få utlignet væske- og blodsukkernivå. Her finnes en hyggelig kafé, men på en dag som i dag, er det vel så fristende å spa opp en snøsofa og benke seg til i sollia. Som familiene Pettersen, Lidal og Fauske, som vi fant bak en røykos av en annen verden.

Fotball-feiden

- Det er min skyld det der, veden ble våt, medgir Inger Lise Pettersen. Like blid. En lattermild sunnmøring rører rundt i grua, og får etter hvert såpass orden på elendigheten at vi ser resten av selskapet. De er fra Kristiansund. Kom opp fredag og er på hytta i Gjevilvassdalen.

- Vi kommer fra Adresseavisen, lager stemningsrapport fra påskefjellet.

- Aha, 1-0 til Kristiansund.

Ingen triumferende, uvennlig tone. Slett ikke. Det er mer godslig terging, og et ertende smil. Det svir litt, men han må jo skjønne at det er et foreløpig resultat? Vi ber oss nedpå for å diskutere saken rundt bålet. Erik Pettersen byr på kaffe, og vi sneier innom Ranheim, RBK, Kristiansund. Hva skjer med de som innerst inne har et RBK-hjerte, og som bor på Ranheim eller deromkrinig - kommer de i lojalitetsklemma? Tja, si det. Men det er tre trøndere som sørger for at Kristiansund gjør det bra, det er vi enige om.

Jakten på Klæbo

Og før vi vet ordet av det, har to unge damer introdusert Klæbo som tema. Direkte, rett på. Har du sett ham, vet du om han er i Oppdal? Ryktene sier at han kommer hit i påska?

Vi må innrømme, det er vanskelig å si hvor Klæbo er.

- Jeg har gått helt fra Breesgården og hit i dag. Det er litt over ei mil, det. Hadde et håp om å gå meg på ham i løypa.

Hanna Lidal og venninnen Selma Fauske er på Klæbo-jakt. De er russejenter fra Kristiansund, en del av Kanakas-gruppa på Kirklandet. Og de er helfrelst på Klæbo. Sånn er det bare.

- Hva er det med Klæbo, da?

- Han er .... Han har alt. Han er kjekk, god på ski og god til å løpe.

- Vet du at han helst tar joggerundene midt på natta, når alle andre sover?

- Gjør han? Da får jeg ta ei økt i kveld, også.

Hanna har ikke tenkt å gi seg etter ei mil eller to.

- Men hvis du møter ham i løypa, hva skal du si til ham?

- Altså, først må jeg si stopp. Og så... næh, hva skal jeg si, Inger?

- Endelig, må du si da. Inger er klok og klokkeklar.

Svak for Northug også

- Ja, og så må vi bruke konkurranseinstinktet hans. Det må trigges, kanskje i skihopp?

- Da tror jeg mer på; jeg tror ikke du klarer å vinne hjertet mitt, foreslår Elisabeth. På voksendamevis.

- Northug da, teller ikke han lenger?

Det blir stille et nanosekund, før Hanna konkluderer.

- Altså, jeg kunne lett ha sprunget etter han i løypa, også.

For en gjeng, for et humør. Det er sol, og vårsøg. Og mens de eldste på hytta går for brettspill til kvelds, velger de yngste playstation når russejentene går for påskekonsert, ski og skøy i Ådalen og After-ski på Loftet. Noen treffer de nok. Kjentfolk fra i fjor, i det minste.

- Følg merkete løyper

Vi kan ikke hoppe over betydelig skredfare. Den utgjør en risiko hvis man ikke tar forholdsregler, så vi sjekket med Oppdal Røde Kors.

- I dag er det den nasjonale Fjellvettdagen, og vi markerer med en stand på Aunasenteret her i Oppdal, sier Jon Anders Krokann, operativ leder i Oppdal Røde Kors.

- Hvordan forholder vi oss til skredfaren?

- Det meldes betydelig skredfare i området. Vi har også registrert selvutløste skred i Storlidalen i løpet av det siste døgnet. Det er viktig å følge merkede løyper, de er trygge. Noen løyper er lagt om nettopp på grunn av rasfare, for eksempel løypa som går over Porten, mellom Skarvatnet og Gjevilvassdalen.

Beveger du deg i løyper og terreng som er brattere enn 30 grader, skal du vite hva du holder på med. Da må du være i stand til å vurdere risikoen, sier Krokann.

- Hva må alltid med i sekken?

- Der må det ligge mat og drikke, solkrem, ekstra tøy og aller helst en ekstra batteribank. Mobilen har en tendens til å gå tom for strøm i kulden.

Arild Fauske er grillmester, mens de andre venter på pølsefesten. Fra vensre Inger Lise Pettersen, Niklas Pettersen, Jonas Pettersen, Elisabeth og Erik Pettersen, Hanna Lidal og Selma Fauske. Foto: Vegard Eggen
Det ble masse snø i ansiktet på lille Agnes Wingan (2 år) da hun suste i front på akebrettet med mamma Marita Wingan. Men gøy var det likevel. Foto: Vegard Eggen
Foto: Vegard Eggen
Helene Aker (4,5 år) fikk god dreis på fiskebein, og hadde stålkontroll på hockey'n i nedoverbakken. Foto: Vegard Eggen