Lukta kommer smygende når du minst ønsker det: Syklende på vei til jobben, ute på joggetur eller mens du vandrer rundt og myser mot sola. Kanskje dumper du ned på en benk i en park for å la vårsola varme. Da kan det være at kaffen ikke smaker like godt, fordi det kjennes ut som bikkja har gjort fra seg like i nærheten. Eller at noe er i ferd med å råtne.

Fra Festningen, Nardo, Innherredsveien, Høyskoleparken og Ranheim kommer tipsene om den vonde vårlukta.

- Jeg trodde jeg hadde syklet over hundebæsj, forteller en kollega som måtte sjekke sykkeldekkene på sin ferd mot sentrum.

Men det er ikke byens firbeinte som skal ha skylden for årets kvalme vårlukt.

Isdekke

- Det er anaerobe forhold, forteller Marit Jørgensen, forsker ved Bioforsk.

Så kommer hun med den forståelige forklaringen:

- Jeg kjenner ikke forholdene i Trondheim, men dette skyldes trolig at det ligger et isdekke over planter. Isdekket er tett og hindrer lufta å komme til, og derfor blir all oksygen brukt opp. Når ting råtner, så skjer det uten oksygen, forteller hun.

Under denne nedbrytingen så utvikles en del bakterier som lager lukt, og det dannes smørsyre.

Stikkende og ekkelt

- Smørsyre har en veldig spesiell lukt, som når veldig fuktige ting råtner. Det lukter stikkende og ekkelt. Når isen brytes opp litt, så kommer denne lukta frem, forteller Jørgensen.

Hun forsikrer at lukten av smørsyre er aldeles ufarlig, bare ubehagelig.

- Når isen tiner, så kommer det luft til, og da forsvinner lukta. Men hvis det fortsetter å være kaldt i Trondheim, så kan dette vare, sier Jørgensen.

Og kulde har det vært den siste tiden, derfor har lukta holdt seg gjennom hele påska.

Tåfis og råtne egg

For fem år siden var det hovedstaden som var belemret med den vonde vårlukta. Da fikk hundeeiere skylden for at de ikke hadde fjernet hundebæsjen i løpet av vinteren.

- Lukt av tåfis er første trinn. Blir det riktig ille stinker det som råtne egg. Det er organiske syrer og hydrogensulfid som gir denne stanken, uttalte plenforsker Agnar Kvalbein i en artikkel fra Norsk institutt for bioøkonomi.

Når planter og plen kveles under isen, kalles det også isbrann. Det kan føre til skader både på plen og åker.

- Gresset tåler ikke så lang tid med isdekke. Hvis du har is i hagen, så kan du hakke i isen for å slippe lufta til, sier Marit Jørgensen.

Islag: Is og snø ligger tett over deler av plenen i Høyskoleparken. Dette er et av områdene hvor det nå lukter ille. Årsaken ligger i naturens gang. Foto: Terje Svaan
Håp om vår: Når isen tiner, så dukker våren opp. Foto: Terje Svaan