Det er slett ingen aprilspøk. Kontorene er besluttet nedlagt som en del av nærpolitireformen.

Fra årsskiftet ble disse lensmannskontorene nedlagt: Frøya lensmannskontor, Holtålen lensmannskontor, Meldal lensmannskontor, Klæbu lensmannskontor og Verran lensmannskontor. I fjor høst stengte Rennebu lensmannskontor og Namdalseid lensmannskontor.

Bjørnør lensmannskontor i Roan kommune ligger i Fosen tjenesteenhet, som har kontorer i Årnes i Åfjord, på Brekstad i Ørland og i Rissa i Indre Fosen kommune. Tor Flasnes har vært lensmann i Bjørnør. Lensmann i Fosen, Rune Halvorsen, blir midlertidig politikontakt i Bjørnør. De endelige politikontaktene skal ansettes innen 1. juni.

Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt sier i en pressemelding at selv om Bjørnør (Roan og Osen) ikke lenger har eget lensmannskontor, synes han det er viktig å presisere at den nye ordningen ikke vil påvirke beredskapen. De kommunene som mister lensmannskontoret, er fortsatt en del av et lensmannsdistrikt eller politistasjonsdistrikt, og publikum skal ivaretas på lik linje med dem som bor i kommuner med egne lensmannskontorer.

Kontakt med kommunene

- Det er lensmannsdistriktet eller politistasjonsdistriktet som har ansvaret for de aller fleste oppgavene politiet har, som forebygging, patruljevirksomhet og etterforskning. De opererer i hele det geografiske området, påpeker Moe.

Leksvik lensmannskontor blir en del av Indre Fosen kommune i Fosen tjenesteenhet med kontorer på Brekstad, i Rissa og i Åfjord. Gunnar Arvid Solli har vært lensmann i Leksvik og Inderøy. Førstebetjent i Fosen, Rune Krokdal, er utpekt som politikontakt for Indre Fosen kommune. Utnevnelsen er midlertidig.

Politimester Moe understreker at politikontaktene har en viktig rolle i de nye politidistriktene. Vedkommende er tjenesteenhetslederens daglige kontaktledd med kommunene og rådgiver innen kriminalitetsforebyggende virksomhet. Han skal sørge for at politiet har nødvendig kontakt med kommunen.

Overhalla, Flatanger og Osen ligger i Tjenesteenhet Namdal. Nærmeste tjenestested er Namdal politistasjon i Namsos. Leka og Bindal ligger i Tjenesteenhet Namdal. Nærmeste tjenestested er Nærøy lensmannskontor. Snåsa, Verran og Inderøy ligger i Tjenesteenhet Innherred politistasjonsdistrikt. Nærmeste tjenestested er Steinkjer.

Blir politikontakter

Lensmennene på kontorene som avvikles, vil gå over i rollen som politikontakter. Erling Lunstadsveen er politikontakt for Overhalla og Høylandet kommunene, Arnstein Wagnild for Snåsa kommune, Bertil Ovesen for Flatanger kommune, Ole Holand for Leka kommune, Erik Stovner for Bindal kommune, mens Gunnar Solli er politikontakt for Inderøy og Verran kommune.

I forbindelse med nærpolitireformen har Stortinget vedtatt å legge ned 126 tjenestesteder i Norge. Alle de 12 politimesterne ble bedt om å gi sin innstilling til hvilke kontorer som skal stenges. I Trøndelag politidistrikt ble det besluttet at 20 av politidistriktets 40 tjenestesteder skal legges ned. I tillegg opprettes ett nytt, på Trondheim lufthavn Værnes.

Dette innebærer at Trøndelag får sju politistasjons- eller lensmannsdistrikter:

Får sju nye enheter

Namdal politistasjonsdistrikt består av kommunene Bindal, Vikna, Nærøy, Leka, Høylandet, Grong, Namsskogan, Røyrvik, Lierne, Namsos, Overhalla, Fosnes, Namdalseid, Flatanger og Osen med tjenestestedene Namsos politistasjon, Nærøy lensmannskontor, Grong lensmannskontor og Lierne lensmannskontor.

Fosen lensmannsdistrikt består av kommunene Roan, Åfjord, Ørland, Bjugn, Rissa og Leksvik med tjenestestedene Ørland lensmannskontor, Rissa lensmannskontor og Åfjord lensmannskontor.

Innherred politistasjonsdistrikt består av kommunene Snåsa, Steinkjer, Inderøy, Levanger, Verdal og Verran med tjenestestedene Steinkjer politistasjon og Levanger/Verdal lensmannskontor.

Værnes lensmannsdistrikt består av kommunene Frosta, Stjørdal, Meråker, Selbu, Tydal og Malvik med tjenestested Stjørdal lensmannskontor, Trondheim lufthavn lensmannskontor og Selbu lensmannskontor.

Trondheim politistasjonsdistrikt bestående av Trondheim kommune unntatt Heimdal med tjenestested Sentrum politistasjon.

Gauldal politistasjonsdistrikt består av kommunene Trondheim (unntatt Sentrum), Melhus, Klæbu, Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal og Rennebu med tjenestestedene Heimdal politistasjon (politistasjon Sør), Røros lensmannskontor, Oppdal lensmannskontor og Midtre Gauldal lensmannskontor.

Orkdal lensmannsdistrikt består av kommunene Skaun, Orkdal, Agdenes, Meldal, Hemne, Snillfjord, Hitra og Frøya med tjenestestedene Orkdal lensmannskontor, Hitra lensmannskontor og Hemne lensmannskontor.

Disse sju enhetene vil ha hovedansvar for å utføre alle politiets oppgaver innenfor sine områder. Samtidig vil de inngå som en del av de tre geografiske driftsenhetene som politidistriktet har opprettet.

Nærpoliti: I Trøndelag skal 20 av politidistriktets 40 tjenestesteder legges ned. I tillegg opprettes ett nytt, på Trondheim lufthavn Værnes. Dette innebærer ifølge politimester Nils Kristian Moe at Trøndelag får sju politistasjons- eller lensmannsdistrikter. Foto: Jens Søraa