Denne vinteren har Statens naturoppsyn og Trøndelag politidistrikt fått mange meldinger om uvettig snøskuterkjøring i trøndersk utmark. Gode snøforhold har gjort vinterlandskapet til et eldorado for dem som liker fart og moro under beltene. Tirsdag ble det satt inn et småfly, to helikopter og bakkemannskap på snøskutere for å komme villmannskjøringen til livs.

- At vi bruker såpass tung skyts handler om at det er registrert en god del kjøring som har vært ulovlig. Derfor har vi valgt å bruke såpass kraftige virkemidler, forklarer Erik Ydse. Han er fagansvarlig for motorferdsel i Statens naturoppsyn i gamle Sør-Trøndelag.

- Mye spor i fjellet

Det ene helikopteret startet i Verdal, mens småflyet og et annet helikopter tok av fra Trondheim lufthavn Værnes.

- Det var massivt med spor etter ulovlig kjøring, og vi så også noen som kjørte ulovlig, men vi brøt ikke inn i påskefreden. Det var ingen av episodene som var alvorlig nok til det, forklarer Ydse.

- Det var ikke snakk om bajaskjøring, men mer kjøring inn på et vann for å bedrive isfiske, sier han.

Han forteller at det er skrevet ut noen gebyrer for mindre alvorlige regelbrudd, som for eksempel manglende dispensasjonspapirer.

Ydse tror den store mengden med folk i fjellet også virker dempende på villmannskjøring.

- Det er mange som kan observere kjøringen, og det virker preventivt, mener han.

Politibetjent Morten Mørkved (t.v.) og inspektør og fagansvarlig Ole Morten Sand i Statens naturoppsyn fløy over store områder med helikopter for å kartlegge bruken av snøskuter tirsdag ettermiddag.

- Teori om hvem som står bak

Politibetjent Tore Strøm ved Namsos politistasjon har kontrollert snøskutersjåfører både mandag og tirsdag. Patruljen brukte snøskuter for å komme seg frem.

- Det er litt tidlig i påska, men vi fikk kontrollert 18 sjåfører. Det var noen som hadde glemt å ta med seg gyldige dokumenter, sier han.

De siste to dagene har områder i Namsos, Overhalla og Steinkjer blitt kontrollert.

- Det er spor etter åpenbar tullkjøring i Bangdalen, og det vil det bli opprettet sak på. Vi tok ingen på fersken, men vi har en viss formening om hvem som står bak, forklarer Strøm.

Politiet har fulgt sporene tilbake til en bestemt adresse.

Manglet dispensasjon

Politibetjent Jørgen Lagesen ved Røros lensmannskontor opplyser at de hadde kontroll langs Riastvegen mellom Ålen og Stugudal i helga.

- På lørdag ble det kontrollert ti snøskutersjåfører, og det ble opprettet én sak som vil føre til en anmeldelse. Det var brudd på motorferdselsloven siden sjåføren ikke hadde gyldig dispensasjon, forteller Lagesen.

I løpet av vinteren har politiet i fjellregionen fått et inntrykk av snøskuterkjøringen.

- Vi har gjennomført en del kontroller, men vi har inntrykk av at det ikke er så mye tullkjøring oppi her, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.