Det er Frp's behandling av varsler mot en mangeårig tillitsvalgt mann i partiet som har ført til oppropet fra Hordaland FpU, som nå får støtte fra Trøndelag.

Den tillitsvalgte mannen skal blant annet ha invitert en 14-åring til sex via Snapchat, og behandlingen av saken fikk bystyremedlem Mats Ramo i Trondheim til å ta et knallhardt oppgjør med sitt eget parti.

- Alle andre parti har tatt et oppgjør med seksuell trakassering. Men ikke Frp, sa han til Adresseavisen, og ba samtidig stortingsrepresentant og leder av organisasjonsutvalget, Helge André Njåstad, om å gå av.

Helge André Njåstad er stortingsrepresentant og leder av organisasjonsutvalget i Frp. Han får nå flengende kritikk av FpU Hordaland i et opprop som ungdomspartiets avdeling i Trøndelag stiller seg bak.

- Mønster over lengre tid

Ramo sto tilsynelatende alene i sin kritikk, og fikk motbør fra både partifeller og ungdomspolitikere for valget om å gå til media. Nå får han imidlertid støtte fra ungdomspartiet.

«Vi ser med bekymring på at partiapparatet i gjentatte enkeltsaker har vist at de ikke evner å ta seksuell trakassering på alvor, og derfor ser vi i FpU oss nødt til å ta avstand fra hvordan FrP har håndtert varslingssaker av seksuell karakter innad i partiet», skriver Hordaland FpU i oppropet.

Bystyrerepresentant for Frp i Trondheim, Mats Ramo, reagerer sterk på sitt eget partis håndtering i varslersakene. Nå får han støtte fra FpU.

Mats Henriksen Persøy, formann i Trøndelag FpU, sier at de med oppropet vil nå ut til Frp-ledelsen og endre hvordan varslersaker blir håndtert.

- I denne saken vedtar utvalget en kraftig advarsel, og dermed konkluderer de med at innholdet i varslene har rot i virkeligheten. Derfor er det uforståelig for oss at dette ikke får konsekvenser for den tillitsvalgte. Det er uheldig for varslere, sier Persøy til Adresseavisen.

FpU anklager moderpartiet for ikke å «slå ned på atferd som bryter med partiets etiske retningslinjer», og skriver videre at de stiller seg bak Ramo.

- Vi har sett et mønster over lengre tid, der tillitsvalgte som har en høy stjerne i partiet ikke blir møtt med konsekvenser for sine handlinger, fortsetter Persøy.

- Feil at ungdommene må bestemme

I Adresseavisen tirsdag sa han at han var sjokkert og opprørt over Mats Ramos utspill om at det er utrygt å delta på partiarrangementer for unge jenter. Persøy understreker at signeringen av oppropet ikke er ensbetydende med at han har snudd.

LESERINNLEGG: Njåstad må gå

- Jeg står fremdeles for det jeg sa om at det er trygt for 17 år gamle jenter å dra på partiarrangementer. Når det er sagt, har jeg fått høre om organisasjonsutvalgets håndtering av diverse varslingssaker, og jeg har forståelse for Mats Ramos kritikk av hvordan disse er blitt behandlet.

Mats Henriksen Persøy og Trøndelag FpU støtter Hordaland FpUs kritikk av moderpartiet.

Et hovedmoment i FpU-oppropet er at Frp lar det bli opp til ungdomspartiet å bestemme om den tillitsvalgte mannen skal ha verv i FpU.

- Det mener vi er feil tilnærming. Om to uker er det landsmøte i FpU, og slik det ligger an nå, stiller vedkommende til gjenvalg, sier Persøy.

Han peker på at ungdommene som møter på landsmøtet umulig kan ha samme innsyn i sakene om organisasjonsutvalget har hatt.

- Det blir feil at ungdommer som kanskje er på sitt første store møte skal konkludere i en stor sak hvor vi ikke vet mer enn det som er kommet ut i media.

- Har medført en advarsel

I oppropet skriver Hordaland FpU at «det er bekymringsverdig at organisasjonsutvalget tilsynelatende ikke evner å beskytte unge mennesker som ønsker å engasjere seg i ungdomspartiet».

Til Bergens Tidende sier Ingeborg Bjørnevik i Hordaland FpU at Frp skyver saken over på FpU fremfor å ta tak i saken selv.

I samme avis avviser Helge André Njåstad kritikken:

- FpU skal ikke behandle denne saken. Det de skal behandle er om vedkommende har rett til å ha tillitsverv. Denne saken er behandlet i vårt organisasjonsutvalg og har medført en advarsel.

På spørsmål om det ikke er ansvarsfraskrivelse å be FpU håndtere saken, svarer han:

- Nei, overhodet ikke. Vi har fattet en avgjørelse, gitt en advarsel, men fant ikke grunn til å straffe eller ekskludere vedkommende. Det handler ikke om å skyve ansvaret over på dem, sier Njåstad.