Kort tur: Normarka i Klæbu - 0-12 km

Området Normarka i Klæbu har flere oppkjørte løyper der du selv kan velge hvor lang skituren skal være. Kommer du fra Klæbu kan du kjøre inn til Gjenvollhytta. Veien inn (Fv 704) er bomvei med parkering inkludert i bompengene. Fra Gjenvollhytta kan du gå en kort tur og gå tilbake til hytta der det lørdag og søndag er åpent med servering av blant annet rømmegrøt, vafler og kaffe.

Området er også velegnet for å ta med seg barn, tenne et bål og kose seg. Du kan også gå inn fra Saksvikvollen i Trondheim. Der er det skiløype inn til Gjenvollhytta (ca 6 km).

En kaffekjel og kanskje et toastjern bidrar til en trivelig tur. Foto: Øyvind Lein

Slik kommer du til Gjenvollhytta: Gjenvollhytta finner du i Klæbu kommune 4,5 km fra Brøttem. For å komme til Gjenvollhytta tar du fra Klæbu sentrum veien mot Svean. Etter et par kilometer tar du av til venstre over Ståggåsen til Brøttem (følg skilting). På sørsiden av åsen til venstre i første kryss og så langs Selbusjøen frem til den elektroniske bomstasjonen for veien opp til hytta like ved vanninntaket for Bratsberg kraftstasjon. Bommen kan bare åpnes ved bruk av kredittkort eller årsbrikke. Det er ikke mulig å betale med mynt.

Er du heldig kan du få et glimt av røyskatta eller andre dyr når du er ute på tur. Foto: Øyvind Lein

Les også: Børge (29) sov over 100 netter i telt i fjor - her er hans beste turtips

Middels lang tur: Fonnfjellet - ca 20 km

Fonnfjellet er et flott fjell som ligger i Meråker. Fra Stjørdal kjører du omlag 45 kilometer på E14 til Meråker sentrum. Der tar du av østover på Sørsidveien over elva og kjører Torsbjørkveien omlag syv kilometer til parkering ved Mannlibekken. Derfra er det omlag seks kilometer nordvestover til toppen av Fonnfjellet.

Stien er ikke merket foruten stikker på ryggen opp mot toppen. Pass på at du ikke havner for langt sør og på Mannfjellet dit det går mange skispor i helgene vinterstid.

Mannfjellet (1043 moh) er forøvrig også en fin tur. I normalt marsjtempo for en familie i godt vær er selve skituren frem og tilbake fra parkeringen beregnet til fire-fem timer. Det er også mulig å gå fra Solemsåsen nordøst for Fonnfjellet, men det er noe mer krevende da det er bratt i starten.

Toppen av Fonnfjellet i Meråker. Foto: Øyvind Lein

Krevende tur: Østtoppen av Trollhetta (Trollhøtta) - ca 40 km

Fra Jøldalshytta kan du gå Trekanten via Trollheimshytta og Gjevilvasshytta. Herfra kan du også gå til Trollhetta. Foto: Jonny Remmereit

Fra vinterparkeringen ved Vaulan langs Jøldalsveien, er det ni km på ski inn til Jøldalshytta. Bomveien til Kleva brøytes vanligvis til påske. Herfra er det knapt fem km å gå inn til hytta. For å komme til parkeringen tar du av fra Fv700 i Grindal i Rennebu. Med utgangspunkt Vaulan er det omlag 40 kilometer tur-retur østtoppen av Trollhetta som er vintertopp.

Dette er den laveste av de tre toppene på Trollhetta og ligger omlag 1500 moh. På sørsiden går er det et stup på 500meter. Juvet har fått navnet Litjhelvete og i bunnen ligger et lite vann som kalles Trollauget. Fra Jøldalshytta anbefales det at vinterturen tas om Åkerdalen og det slake daldraget derfra og opp til Langfjellet. Nedtur samme vei. Flott utsikt utover dalen på tilbaketuren langs Langfjellkanten.

Belønning. Utsikt fra østtoppen av Trollhetta. Foto: Øyvind Lein

Du kan også gå fra parkeringsplassen på Resheim. Den turen er omtrent like lang. Det er forholdsvis slakt terreng helt til du kommer opp i Piksteinhøa. Derfra og opp til toppen, omlag en kilometer, er det bratt. Beregn hele lyse dagen til denne turen. Et alternativ er å ikke gå til topps, men å raste  i enden av Langvatnet og snu der. For å komme til Resheim i bil tar du av ved Å i Meldal, eller du kan kjøre inn vestfra fra Rindal sentrum.

Kart over vintermerkede ruter i Trøndelag fra Trondhejms Turistforening. Foto: TT

Vær obs på snøskredfaren

Det er fine snøforhold i fjellet nå, men vær oppmerksom på snøskredfaren. I Trollheimen meldes det om betydelig snøskredfare i palmehelgen. Uansett hvilket fjell du ferdes i påsken, så er det lurt å sjekke de oppdaterte snøskred- og isvarslene på varsom.no. Snøskredfaren vil variere fra sted til sted og kanskje fra dag til dag, så gjør det til en god vane å sjekke de oppdaterte snøskredvarslene.

Andre turtips:

12 flotte turer i Bymarka

Her kan du gå til fots i vintermarka

Skiløpere strømmer til Malvikmarka